Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Vendégmunkásokkal pótolják a munkaerőhiányt
2017. október 16.

A hazánkban dolgozó vendégmunkások helyzete volt a központi témája annak a polgármesteri találkozónak, amelyet múlt héten Bugacon­ tartottak. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő meghívására ültek tanácskozóasztalhoz a 4. választókerület polgármesterei.

A honatya kezdeményezésére negyedévente, mindig másik településen találkoznak a településvezetők, akik immár 71. értekezletüket tartották. Ezúttal a településeken élő vendégmunkások helyzete volt a téma.

A problémát Gál Szilvia, Orgovány polgármestere vetette fel. Községükben ugyanis komoly feszültséget okoz a román vendégmunkások jelenléte. Elmondta, a település központjában számos ingatlant adtak bérbe vendégmunkásoknak, egy-egy házba azonban irreálisan sok, akár 40-50 embert is bezsúfolnak.

Vendégmunkásokkal pótolják a munkaerőhiányt

– Ez számos problémát vonz. Míg a felnőttek dolgoznak, a gyerekek felügyelet nélkül maradnak az albérletekben. Nem járnak sem óvodába, sem iskolába. A település arculatát is jelentősen rontják ezek a túlzsúfolt, elhanyagolt házak. Ugyanakkor közegészségügyileg sincs rendben, hogy ennyi ember él egy helyen – részletezte a polgármester asszony. Elmondta, próbáltak egyeztetni a szállásadókkal, de nem jutottak dűlőre. Sőt, a tisztiorvosi szolgálat sem tudott a helyzettel mit kezdeni, ugyanis semmilyen törvény nem szabályozza, hogy egy személyre hány négyzetméternek kell jutnia egy ingatlanon belül.

A tanácskozáson kiderült, hogy a vendégmunkások problémája a körzet több települését is érinti. Gál Szilvia felvetésére reagálva Szőke-Tóth Mihály, Bócsa polgármestere elmondta, a térségben nagyon intenzív­ a mezőgazdasági termelés. Több száz hektáron termesztenek szőlőt, bodzát és málnát, a szüret pedig kézimunka-igényes. Ez rengeteg vendégmunkást vonz azokba a körzetekbe, ahol egyébként is jelentős a munkaerőhiány. A vendégmunkások jelenléte a szállásadóknak viszont nagyon jó befektetés. A bócsai polgármester szerint a munkaerőhiányt csak úgy lehet kezelni, ha legalizálják a román vendégmunkások jelenlétét. Integrálják őket, segítik a beilleszkedésüket a község életébe. Lehetővé teszik, hogy a gyerekeik náluk járhassanak óvodába és iskolába.

Vendégmunkásokkal pótolják a munkaerőhiányt

Patkós Zsolt, Szank polgármestere arról tájékoztatta kollégáit, hogy ők már 2013-ban levélben fordultak az igazságügy-miniszterhez. Azt kérték, törvényben határozzák meg, hogy egy ingatlanban hány négyzetméteren hányan élhetnek. Kezdeményezésüket azonban elutasította a miniszter, mert a jogszabály módosítás sértené az Alaptörvényt.

Dr. Vancsura István Tiszaalpár polgármestere arról számolt be, hogy községükben néhány évtizede még családok százai éltek kosárfonásból, ma már csak néhányan űzik a mesterséget. A kosárfonást is vendégmunkások végzik. A településvezető szerint a munkaerőhiány problémája nagyon mélyen gyökerezik. Elmondta, a megoldást a közoktatásban látná, mint korábban, az iskolákban ismét gyakorlókertekre lenne szükség, hogy a gyerekek megtanulják és kedvet kapjanak a kertészeti munkákhoz. Felvetésére reagálva Lezsák Sándor elmondta, a kormány is támogatja az iskolakertek létesítését, erről is tárgyaltak a közelmúltban a Lakitelek Népfőiskolán megrendezett Országos Iskolakert-hálózat találkozóján.

Helyi rendeletben gondolkodnak

A vendégmunkások problémájával a kormányhivatal is foglalkozik – tájékoztatta a polgármestereket dr. Zombor ­Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás mellett az önkormányzatok milyen helyi rendeletben szabályozhatnák a vendégmunkások fogadását. Amennyiben ez nem vezet célra, akkor jogszabálytervezetet készítenek, amit mielőbb a döntéshozók elé tárnak.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép