Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén
2018. június 28.

Csütörtökön egész napos programmal folytatódott a Kincsek a Kárpát-medencében – értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme a Lakitelek Népfőiskolán. A Lakodalmas Házban tartott előadások előbb a külhoni magyar területeket érintő veszélyeket járták körbe, majd nemzetpolitikai fórumra is sor került.

A szabadegyetem hallgatói a délelőtti program elején megtekintették a Gyimes Kollégium tevékenységét bemutató rövid kisfilmet, majd Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Szabó Mátyás, a Földművelésügyi Minisztériumi korábbi főosztályvezetője és Bábity János szabadkai főkonzul beszélgettek a Kárpát-medencei magyarságot érintő veszélyekről.

Egybehangzó vélemény volt, hogy az egyik legnagyobb veszély külhonban az elöregedés folyamata, ami a korfa összetételének romlásában jelenik meg. Ugyancsak meg kell említeni, hogy az Európai Unió egyik alapjoga, a munkavállalás szabadsága is hatással van a külhoni magyarságra, mivel az erősíti az elvándorlást.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

Lezsák Sándor a veszélyek mellett a közösségek veszélytudatáról is beszélt. Mint mondta, ha egy veszélyben lévő közösségnek van egészséges veszélytudata, úgy megvan az ellenálló képessége is, ami a közösségek megmaradásának egyik alapja.

A beszélgetés során pozitív példaként szó esett azon kisközösségekről is, melyek a szórványban, elszigeteltségben is sikeresen működnek. Érdemes vizsgálni a máshol is megvalósítható példákat, hogy azok minél több helyre átadhatók legyenek.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

A szabadegyetem délutáni programjában újabb értéktár kollégiumok munkájával ismerkedtek meg a hallgatók: a Garam mente, a Zenta, valamint a beregi, ungi, ugocsai és máramarosi területeket magába foglaló kárpátaljai kollégiumok 10-10 perces összefoglalója került vetítésre.

Lezsák Sándor nemzetpolitikai fórum keretében beszélgetett előbb Balogh Lászlóval, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnökével; Csallóközi Zoltánnal, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes főtanácsadójával és Petán Péterrel, a Magyar Hírlap főszerkesztőjével. A beszélgetés során az országos és helyi média szerepét járták körbe az értékek kutatásában és bemutatásában egyaránt.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

Petán Péter főszerkesztő, a Magyar Hírlap tevékenységéről elmondta: a napilap hetente két alkalommal kistelepüléseken megjelenő lapokból közöl szemlét, ezzel is támogatni kívánják a kisközösségeket. Ugyancsak, a kulturális és sport rovatokban is törekednek arra, hogy a hazai mellett a külhoni magyarság történéseiről is hírt adjanak.

Balogh László hozzászólásában az értékőrzés közmédiában való megjelenéséről beszélt. A közszolgálati csatornák, az m1 hírcsatornától az m5 kulturális és ismeretterjesztő csatornáig mind értékeket közvetítenek szerte a világban. Hozzátette: az értékek kutatásában mindig nagyon fontos, hogy az egyes értékek fotóval, videóval is kerüljenek rögzítésre, így biztosan megmaradva az utókornak.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

Csallóközi Zoltán a kistelepülések és kisközösségek civil szervezeteinek támogatását hangsúlyozta, mint a megmaradás egyik fontos, kulturális szempontú erejét.

A kerekasztal beszélgetés második blokkja Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója; Závogyán Magdolna, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője és Babity János szabadkai főkonzul részvételével zajlott.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet országos intézményhálózatáról elmondta, a későbbiekben is biztosan szerepe lesz az értékfeltáró munkában, főleg a hazai, honi értékkutatások során. Eddig Kisvárda, Vasvár és a Kiskunság térségében zajlott hazánkban értékfeltárás.

Molnár Imre a felvidéki értékek számba vételéről, és a többségi társadalom ehhez való hozzáállását ismertette. Mint mondta, a felvidéki közművelődés és népművelődés is mind a magyar nemzetpolitika részét képezik. Babity János szerint a délvidéki szórvány értékeinek rögzítése is fontos feladat, nehogy feledésbe merüljenek.

Új helyszínek bevonásáról tanácskoztak az értékfeltáró kollégiumok szabadegyetemén

A nemzetpolitikai fórum során a délvidéki Szerémség mellett további területek is szóba kerültek, ahol a későbbiekben értéktár felmérés elvégzésére lenne szükség. Ilyen a a közép-bánáti Torda térsége, illetve Belgrád mellett Hertelendyfalva és Székelykeve települések környezete Délvidéken, a Felvidéken pedig Zoboralja és Medvesalja, melyek szintén szórvány térségek. Hazánkban az Ormánság képez olyan zárt területet, melynek értékei szintén rögzítésre érdemesek.

A csütörtöki nap zárásaként a Duna Televízió népszerű honismereti sorozata, a Hazajáró stábjának tagjaival találkoztak a szabadegyetem hallgatói. Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor a műsor készítésének egyes mozzanatait ismertették. A Hazajáró is tevékenyen részt vesz a Kárpát-medence értékfeltárásában, az értékek rögzítésében és megmaradásában.

 

Szöveg: Varga Zoltán
Fotó: Pólya-Pető Dávid


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!

 


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép