Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Új fejezet indul Kassán a magyar-szlovák kulturális kapcsolatokban
2015. október 25.

Magyarország Kassai Főkonzulátusa kezdeményezésére hagyományteremtő szándékkal vette kezdetét a magyar kultúra és a magyar-szlovák együttműködés nevű rendezvénysorozat - írja az ujszo.com.

A Budapestről indított Rákóczi Expressz szombaton délelőtt néhány perccel érkezett a kassai vasútállomásra. A közel 100 turistát Renáta Lenartová kassai alpolgármester, Stefan Kuzma, Eperjes alpolgármestere, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, illetve Szesztay Ádám kassai magyar főkonzul fogadta. A vendégek az abaúji partnerség kisvonatával érkeztek a Szent-Erzsébet székesegyházhoz, ahol a helybéliekkel együtt az altemplomi kriptában II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társainak földi maradványai előtt rótták le kegyeletüket. Ezután a Rodostói ház udvarán koszorúzták meg a fejedelem szobrát, ahol magyar és szlovák beszédek hangzottak el, és szó volt a politikusok felelősségéről is.

Új fejezet indul Kassán a magyar-szlovák kulturális kapcsolatokban

Szombaton érkezett Budapestről Kassára a Rákóczi Expressz - Fotó: Szaszák György

A találkozó során az is kiderült, hogy korunk migrációs helyzetről a közös múltban gyökerező értékek alapján hasonló meglátással vannak a szlovák és magyar közéleti személyek ,,Ha bárkit megkérdeznek Szlovákiában, azt fogják mondani, köszönet Orbán Viktor kormányfőnek, hogy az igazságosság elvét emeli ki, amikor azt mondja, hogy a schengeni határok hazánk védelmére szolgálnak. Hiszem, hogy a magyar emberek is értékelik, hogy a szlovák kormányfő, Robert Fico is azt az elvet vallja: mi sem áldozhatjuk fel olyasmiért nemzetünket, amit nem mi idéztünk elő” – mondta Richard Raši kassai főpolgármestere.

Lezsák Sándor, Magyarország országgyűlésének alelnöke szerint a migránskérdéshez és a szlovák – magyar együttműködéshez politikai ritmusérzék kell. „Most már megmozdultak azok az európai erők, melyek mondják utánunk – a visegrádi négyek után – igenis a szíreknek, mint más országoknak is, hazájukban békét kell teremteni. Az embereknek otthon kell a tudásukat, tisztességüket hasznosítani” – mondta Lezsák.

A két politikus bizalmas eszmecseréje után a Kaszárnya Kultúrparkban közösen nyitották meg a Határvidék ízei nevű gasztronómiai és turisztikai bemutatót. A rendezvényen csaknem ötszázan vettek részt, és nagy sikert aratott.

,,Úgy látom, hogy a kassaiak nemcsak nagy örömmel fogadták, hanem részt is vettek az esemény előkészítésben, szervezésben, lebonyolításában, és ez a további napokra is így lesz jellemző. A célunk az, hogy ott legyünk egymásnak, és hogy kultúrálisan és gazdaságilag is segítsük egymást. Ne kelljen Magyarországra átmenni magyar árukért, hanem ott legyen karnyújtásnyira a polcokon. Az első lépéseket ma tettük meg” – sorolta Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzul.

(Forrás: PolgárPortál.hu/ujszo.com)


Képtár


35 éves a kiskunmajsai Jonathermál
2019. augusztus 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép