Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Tiszteletadás és főhajtás a hős orvosok előtt
2016. november 5.

November 4-én tartotta megemlékezését a Nemzeti Fórum Egyesület a józsefvárosi Magyar hősi halott orvosok emlékművénél. A nemzeti gyásznapon azokra az orvosokra, ápolókra és betegszállítókra emlékeztek, akik kötelességteljesítés közben az életüket áldozták az elmúlt századok világégései és forradalmai közepette.

Ünnepi beszédet mondott és koszorút helyezett el többek között Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának parancsnoka és Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is.

Az idei megemlékezésen különös hangsúlyt kapott az 1956-os forradalom és a hatvan évvel ezelőtti események megidézése. Dr. Fejér László, a Nemzeti Fórum Egészségpolitikai Munkacsoportjának vezetője emlékeztetett, hogy a szoborcsoport mellett, az Üllői úton érkeztek a városba a szovjet harckocsik, amelyek vérbe fojtották a győztes forradalmat.

Tiszteletadás és főhajtás a hős orvosok előtt

A magyar orvosok, mentősök pedig ’56-ban - a Kádár rendszer hamis vádjaival ellentétben - minden sérültet ugyanúgy elláttak függetlenül attól, hogy az szabadságharcos vagy szovjet katona volt.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a fórum elnöke kifejtett, hogy vannak olyan emlékművek, amelyek a nemzeti minimum szimbólumaként túlélik a politika viharait - ilyen a Klinikák mellett álló, egy katonát, egy orvost és egy vöröskeresztes nővért ábrázoló Horvay János alkotta szoborcsoport is, amely 1942 óta őrzi az önfeláldozó magyar katonaorvosok emlékét.

Tiszteletadás és főhajtás a hős orvosok előtt

Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere rámutatott, hogy míg a háborúkban szervezett egészségügyi háttér segíti a harcoló csapatokat, addig egy forradalom idején spontán kell megszervezni a sérültek ellátását. 1956-ban a magyar orvosok, mentősök, ápolók, kórházi dolgozók példaértékűen oldották meg ezt a feladatot.

“Hiszünk abban, hogy a nemzet megőrzi őket emlékezetében, lelkében és mindig felnéz rájuk.” Hozzátette: a hatvan évvel ezelőtti forradalom vértanúi bebizonyították: “A szabadságért semmilyen ár sem drága”.

Tiszteletadás és főhajtás a hős orvosok előtt

Szabó István, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának parancsnoka és Dr. Oláh Vilmos nyugalmazott sebész főorvos beszéde után katonai tiszteletadás mellett a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet, és mécseseket gyújtottak a hős orvosok, ápolók és mentősök előtti tisztelgés jeleként.

jozsefvaros.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép