Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
''Tétlenül szemlélték, ahogyan eltapossák a magyar forradalmat''
2015. november 5.

Főhajtás a parlamentben a nemzeti gyásznapon - az Országgyűlésben is megemlékeztek az 1956-os forradalom leveréséről, és átadták a Mindszenty-emlékérmet. A VIII. kerületben megkoszorúzták a hős katonaorvosok emlékművét.

Ötvenkilenc évvel ezelőtt, november 4-én megkezdődött a szovjet csapatok Forgószél fedőnevű hadművelete, amelyben hatvanezer katona rohanta le Magyarországot, s a forradalmi kormány működése megszűnt. A következő napokban a világ tétlenül szemlélte, ahogy az ellenséges erők eltapossák a magyar forradalmat – mondta a Parlamentben az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséről tartott megemlékezésen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Hozzáfűzte: az ellenállásban több mint kétezer-ötszázan haltak meg, húszezren megsebesültek. Fejet kell hajtani a megtorlás kivégzett és meghurcolt áldozatai előtt. A képviselők néma felállással adóztak az áldozatok emlékének.

Utasi Jenő, Kovács Ágnes, Kovács Gergely és Lezsák Sándor (Fotó: Csudai Sándor)

A Mindszenty-emlékérmet az idén Kovács Ágnes és az általa vezetett székelyhídi Gyermek Jézus Otthon, Kovács Gergely okleveles posztulátor, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője és Utasi Jenő, a délvidéki tóthfalusi és oromi katolikus egyházközség plébánosa kapta meg. Lezsák Sándor, a Mindszenty Társaság elnöke köszöntőjében azt mondta, az Európát ért migránsáradat olyan veszélytudatot hívott elő, amely a keresztény közösségeket joggal foglalkoztatja, és keresik a cselekvés lehetőségét. Kifejtette, csak keresztény alapelvekben erős nemzet képes olyan cselekvési programot magáénak tudni, amely alkalmas arra, hogy szolgálja a keresztény Magyarország és a keresztény Európa jövőjét. Az emlékérem átadása után az ünnepség résztvevői megkoszorúzták az egykori bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek emléktábláját.

A VIII. kerületben a magyar orvos hősi halottak emlékművénél tartott megemlékezésen és koszorúzáson ünnepi beszédet mondott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere.

G. Juhász Judit

(Forrás: MagyarHírlap.hu)


Képtár


35 éves a kiskunmajsai Jonathermál
2019. augusztus 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép