Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Teleki Pál Érdemérmet kapott Szanyi Mária
2016. június 5.

A nemzeti összetartozás napján átadták Budapesten a Teleki Pál Érdemérmeket az idei kitüntetetteknek, köztük Szanyi Mária néprajzkutatónak, a Kincskereső mozgalom elindítójának.

A trianoni békediktátum aláírásának 96. évfordulóján megemlékezést tartott a Bethlen Gábor Alapítvány és a Magyar Írószövetség. Dr. Juhász György irodalomtörténész-hungarológus előadásában a határon túlra rekedt magyarság szemszögéből világította meg az elmúlt közel száz esztendő történéseit. Az emlékesten Lezsák Sándor, a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriumának elnöke átadta a Teleki Pál Érdemérmeket a magyarságszolgálat elismeréseként.

Teleki Pál Érdemérmet kapott Szanyi Mária

„Minden kitüntetett személyre jellemző, hogy kapcsolatot teremt érték alapon, a nemzeti érdek mentén és egy keresztény magyar jövendő érdekében. Erről nem mondhatunk le, ez az őseinknek az akarata, öröksége. Jó érzés látni, tudni azt, hogy nagyon sok ilyen közösség van, mint a búvópatak, úgy van jelen itt a Kárpát-medencében” – fogalmazott Lezsák Sándor.

Idén Teleki Pál Érdemérmet vehetett át Dr. Fekete Gyula közgazdász, Király István, az egykori Magyar Felsőoktatás főszerkesztője, Szalai Attila közíró, egykori diplomata, Szeredi Pál közíró, újkortörténész, valamint Szanyi Mária néprajzkutató, a Kincskereső mozgalom elindítója.

Teleki Pál Érdemérmet kapott Szanyi Mária

Szanyi Mária nyugalmazott tanárként indította el a Kincskereső mozgalmat, melynek köszönhetően évről évre több száz felvidéki iskolás kapcsolódik be a helyi értékek kutatásába. Beszédében köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak, akik ösztönzik a tanulókat, valamint segítik őket a szellemi és tárgyi kincseket összegyűjtésében.

„Lehet, hogy a diplomások elmennek, mert a szülőföldön nem találnak megélhetést. Tőlük viszont azt várjuk, hogy a kultúra hordozói legyenek. Nekünk ezt valahol nevelni kell, ugyanakkor a tudósokat is nevelni kell, mert meg kell tanítanunk nekik, hogy miként lehet megmutatkozni. Hála istennek, van is eredmény, hisz a Kincskeresőkből indulva TUDOK nagydíjasaink, TUDOK különdíjasaink lettek” - fogalmazott a mozgalom elindítója.

Szanyi Mária hangot adott azon meggyőződésének, hogy a tevékeny embert megtalálják a feladatok. „Úgy gondolom, elég tevékeny voltam. Muzeológus koromban is mindig kerestem a kapcsolatot az iskolákkal, Rozsnyón is volt néprajzi szakköröm, a galántai éveimben is voltak ilyen szakköreim, nemcsak egy, és a diákok sikeresek voltak” – fejtette ki.

A Teleki Pál Érdemérmeket tizedik alkalommal adták át a magyar örökség elszánt védelmezőinek, elismerve értékteremtő munkájukat, s őrizve ezzel Teleki Pál szellemi örökségét, erkölcsi helytállását.

(Forrás: Hírek.sk)

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép