Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Történelem Nyárád mentén


2007. október 13-14-én Erdélyben járt a történelem, a Marosvásárhelyhez közeli Nyárádszentimrén találkoztak államalapító királyunk legendás gyermekének nevét viselő települések küldöttei. A Szent Imre Millenniumi Emlékbizottság alkotta társaság - tíz település legkisebb lélekszámú és sajnos ki kell mondani: legszegényebb - tagja tárt karokkal várta „testvéreit", határon innenről és túlról.

 

Az embert próbáló, hosszú úttól megfáradva, a pörgő eseményekbe beleszédülve nehéz visszaidézni e két nap minden mozzanatát. Mint impresszionista festő, ki megfogyatkozott festéktubusaiból alkot egészet, úgy próbálom én is pillanatokból összerakni az események láncolatát. Kulcsszavakat keresek.

 

Összefogás. Igen, az volt. Sőt. Az volt a legnagyobb. Mindenki hozzájárult a maga módján a hétvége sikeréhez. Szombaton, ezen az úttalan úton megközelíthető kicsinyke faluban, ahol azt hinné az ember, hogy fiatalok sincsenek, megtelt a kultúrotthon szórakozni-mulatni vágyó ifjakkal. A vasárnapi vendéglátás - gondolva a felajánlásokból helyben sütött kenyérre és egyéb finomságokra - pedig csak fokozta az emberben ezt az életérzést.

Hazaszeretet. Ez veleszületett adottságuk az ittenieknek, apáról fiúra száll. A helyi kántor édesanyja, Berta néni szavalta Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus-át, az erdélyi költő örökérvényű sorait. A vers és hang egymásra talált, benne minden magyar összes fájdalma lüktetett. E fájdalmat egy helybéli ki is mondta, „decemberötödike". Szülőföld. Ragaszkodnak a gyökerekhez, a végsőkig. Művelni a földet itt a hegyek és erdők között olykor nem kis feladat, de a helyiek tudják a módját, miként kell hasznosítani javait. Itt vannak rokonaik, barátaik, ismerőseik, ide köti őket minden.


Oly szép a magyar nyelv, s oly szavakat szül, melyeket csak mondatokkal lehet leírni, vagy azokkal sem. Van egy szó, mit teljes tartalmában az emlékévnek köszönhetek. Ez a szó, „anyaország", mi nem csupán egy szó, hanem egy fogalom. Ám ez csak a határon túliak ajkáról hiteles, legyenek akár a Székelyföld mélyen, vagy a határ közelben. E szó egy tompa segélyhívás. Nekünk meg kell hallgatni a kintiek szavát, s gondoskodni kell róluk - határon belül maradtaknak.


A történeti valósághoz hozzátartozik a két nap minden eseménye. A szombati szüreti bál, ahol helyi népviseletbe öltözött fiatalok hívták táncba az egybegyűlteket; a vasárnapi istentisztelet, ahol zenével, verssel adtak hangsúlyt az isteni parancsnak; a szentimrés településeknek ajándékozott mellszobor felavatása, ahol történelmi példákon keresztül hívták fel a figyelmet kötelességünkre; az emlékező helyeken körbevitt pályázati gyermek rajzok kiállításával, adtak számot hazafiságukról. Mind az együtt emlékezést, a közös út keresésének vágyát hivatott képviselni és megtestesíteni.


A Szent Imre herceget ábrázoló szobor fizikailag ugyan csak egy „darab fém", de mint jelkép, kapocs kint és bent, múlt és jövő között.

 

Kéri Ferenc

 

Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
Kölcsey Kör: Mikor lesz békesség az Úzvölgyében?
Helyszín: Polgárok Háza

Időpont: 2019. szeptember 18. (szerda), 18 óra
Lovarda ünnepélyes megnyitó
Helyszín: Lakitelek Népfőiskola - Hungarikum Liget - Lovarda 

Időpont: 2019. szeptember 28. (szombat), 11 óra
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép