Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Szoboravató Csíkszentimrén


Mellszobrot állítottak a liliomos hercegnek


A Szent Imre nevét viselő Európai Nyári Szabadegyetem rendezvényének kiemelkedő pillanata volt 2007. augusztus 12-én vasárnap az Árpád-házi királyfi mellszobrának leleplezése. A Csíkszentimrei Községháza előtt felállított szobor Lantos Györgyi szobrászművész alkotása. A liliomos herceg születésének 1000. évfordulóján valamennyi Szent Imre nevét viselő településen megemlékeztek a nagy elődről, több településen is avattak bronzba öntött alkotást.

 

„A Szent Imre herceg szellemében zajlott tábornak az volt a célja, hogy átadjon egy olyan tudást, ami nélkül mi a Kárpát-medencében, ebben az európai környezetben és az újabban Európát uraló szellemben nem tudunk fennmaradni, magyarságunkban megújulni és magyarságunkban újból eggyé válni. (...) Nekünk az a dolgunk és küldetésünk, hogy itt ezer esztendő múlva is álljanak, és büszkén emlékezzenek meg nagy elődeinkre, akiktől országot és hitet, azaz hittel telített országot kaptunk. Hiszen itt a csíksomlyói Szűzanya lábánál, Erdélynek eme peremén azért tudtuk kiállni a sok megpróbáltatást, mert hitben egységesek maradtunk." - fogalmazott Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere.

 

Az avatóünnepségen jelen lévő Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke arra bíztatta a helyieket, hogy gyűjtsenek egybe minden olyan emléket, amely Szent Imre herceg alakját idézi. Ugyanakkor Lezsák Sándor kis előadásában Szent Imre alakját, rövid, de máig példaértékű életútját elevenítette fel. A mellszobrot leleplezése után Tamás József segédpüspök és Vass Zoltán István szentszéki tanácsos főesperes szentelte és áldotta meg. A koszorúk elhelyezése előtt a csíkszentimrei Zöld Fák fúvószenekar a Szent Imre - himnuszt játszotta el Köllő Ferenc zenepedagógus, karmester vezényletével.

Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
Kölcsey Kör: Mikor lesz békesség az Úzvölgyében?
Helyszín: Polgárok Háza

Időpont: 2019. szeptember 18. (szerda), 18 óra
Lovarda ünnepélyes megnyitó
Helyszín: Lakitelek Népfőiskola - Hungarikum Liget - Lovarda 

Időpont: 2019. szeptember 28. (szombat), 11 óra
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép