Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyûlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetõség
Szoboravató Csíkszentimrén


Mellszobrot állítottak a liliomos hercegnek


A Szent Imre nevét viselõ Európai Nyári Szabadegyetem rendezvényének kiemelkedõ pillanata volt 2007. augusztus 12-én vasárnap az Árpád-házi királyfi mellszobrának leleplezése. A Csíkszentimrei Községháza elõtt felállított szobor Lantos Györgyi szobrászmûvész alkotása. A liliomos herceg születésének 1000. évfordulóján valamennyi Szent Imre nevét viselõ településen megemlékeztek a nagy elõdrõl, több településen is avattak bronzba öntött alkotást.

 

„A Szent Imre herceg szellemében zajlott tábornak az volt a célja, hogy átadjon egy olyan tudást, ami nélkül mi a Kárpát-medencében, ebben az európai környezetben és az újabban Európát uraló szellemben nem tudunk fennmaradni, magyarságunkban megújulni és magyarságunkban újból eggyé válni. (...) Nekünk az a dolgunk és küldetésünk, hogy itt ezer esztendõ múlva is álljanak, és büszkén emlékezzenek meg nagy elõdeinkre, akiktõl országot és hitet, azaz hittel telített országot kaptunk. Hiszen itt a csíksomlyói Szûzanya lábánál, Erdélynek eme peremén azért tudtuk kiállni a sok megpróbáltatást, mert hitben egységesek maradtunk." - fogalmazott Kencse Elõd, Csíkszentimre polgármestere.

 

Az avatóünnepségen jelen lévõ Lezsák Sándor, a Magyar Országgyûlés alelnöke arra bíztatta a helyieket, hogy gyûjtsenek egybe minden olyan emléket, amely Szent Imre herceg alakját idézi. Ugyanakkor Lezsák Sándor kis elõadásában Szent Imre alakját, rövid, de máig példaértékû életútját elevenítette fel. A mellszobrot leleplezése után Tamás József segédpüspök és Vass Zoltán István szentszéki tanácsos fõesperes szentelte és áldotta meg. A koszorúk elhelyezése elõtt a csíkszentimrei Zöld Fák fúvószenekar a Szent Imre - himnuszt játszotta el Köllõ Ferenc zenepedagógus, karmester vezényletével.

Kptr


Kurultaj Kollégium a Népfõiskolán
2019. október 3-4.
Tovbbi kpekTovbbi kpek

Esemnynaptr
ttekint tblzatttekint tblzat

Keres
OK

Meghvk
Faluszépítõ Társaskör XI. összejövetele
Idõpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Mûvelõdési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Idõpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselõi fogadóóra Kiskunfélegyházán
Idõpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
Tovbbi meghvkTovbbi meghvk

Lakitelek


TovbbTovbb

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfõiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyûlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetõség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép