Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyûlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetõség
Székelyudvarhelyen


Október utolsó hétvégéjén Székelyudvarhelyen rendezték meg a Millenniumi Emlékbizottság soron következõ programját, a Helytörténeti Konferenciával egybekötött szoboravatást. Szombaton délelõtt a Szent Imre települések küldöttei, valamint a meghívott elõadók és vendégek megcsodálhatták e település nevezetességeit. Néhányat említenék a szemet gyönyörködtetõ látnivalók közül: Orbán Balázs sírja - Szejkefürdõn, amelyhez 13 székelykapun keresztül vezet az út, a város központjában az emlékezés parkján át sétálva, amint rápillantunk Nagyjainkra, felelevenedik a történelem, a Haáz Rezsõ Múzeum tárlata visszapillantást enged Székelyföld egyedülálló, folytonos értékeire, meg értékrendjére, és a Vasszékely szobor melynek talapzatán a talpalatnyi szülõföldért életüket áldozók nevei hirdetik „ ... a székely hõsök halhatatlanok".

 

Délután vette kezdetét a konferencia, melyet a Polgármesteri Hivatal Szent István dísztermében Szász Jenõ a város polgármestere nyitott meg. Az elõadók rangos listáján megtalálható volt többek között Molnár Imre történész, aki Szent Imre Lengyelországi kultuszát mutatta be a jelenlévõknek, Dr. Zsoldos Attila a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézet osztályvezetõje, aki a tények, és valós megmaradt történelmi források alapján tartotta meg elõadását az Árpád házi királyfiról valamint az emlékév szervezésében résztvevõ települések is bemutathatták lakóhelyük kötõdését Szent Imréhez. A konferencián arra is fényderült, hogy Székelyudvarhely városában miért is állítottak emléket az Ifjú Hercegnek. A település neve nem utal a kötõdésre, de mint kiderült növekedésével a 16. század környékén magához csatolta Szentimrefalut. Erre a frigyre ma a város egyik utcaneve utal: Szent Imre utca.


Vasárnap délelõtt a zsúfolásig megtelt templomban Ft. Mátyás Károly fõesperes-plébános prédikációjában rávilágított arra a tényre, hogy milyen nagy szükség lenne arra, hogy ugyan békés, de viszontagságos korunkban magyar ifjúságunk tanulmányozza Imre herceg életét és ekként váljon példaképpé, és ha majd szülõkké válnak akkor bátran nyúljanak és lapozgassák a Szent István király fiához, Imre herceghez irt intelmeihez. A szentmisét követõen a tömeg Ft. Mátyás Károly fõesperes-plébános vezetésével elindult a szoboravatás helyszínére, a Szent Imre utcába. Szász Jenõ polgármester és Lezsák Sándor a Magyar Országgyûlés alelnöke közösen leplezték le a mellszobrot, majd mindketten megtartották ünnepi beszédüket. A polgármester úr köszönetet mondott a szép és sok mondanivalót hordozó ajándékért, valamint mindazoknak, akik ebben a munkában részt vettek. Lezsák Sándor az összefogást emelte ki, valamint arra a kérdésre próbált feleletet találni, hogy vajon a herceg halálának 1000. évfordulóján e települések milyen környezetben ünnepelhetnek majdan...

 

Lenkey Róbert, Mihály Margit

 

Kptr


Kurultaj Kollégium a Népfõiskolán
2019. október 3-4.
Tovbbi kpekTovbbi kpek

Esemnynaptr
ttekint tblzatttekint tblzat

Keres
OK

Meghvk
Faluszépítõ Társaskör XI. összejövetele
Idõpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Mûvelõdési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Idõpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselõi fogadóóra Kiskunfélegyházán
Idõpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
Tovbbi meghvkTovbbi meghvk

Lakitelek


TovbbTovbb

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfõiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyûlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetõség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép