Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Számíthatnak ránk a határon túli magyarok
2018. november 18.

A magyar szórvány napjáról emlékezett meg csütörtökön az Országgyűlés az ülésnapjának kezdetén. Az elnöklő Lezsák Sándor elmondta: 2013 óta ünneplik november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napját a magyar szórvány napjaként. Hangsúlyozta: a szórványközösségben élő mintegy egymillió magyarnak anyanyelve használata külső nehézségbe ütközhet, a nemzeti identitásuk megőrzése pedig segítséget igényelhet, hiszen idegen nyelvi közegben próbálják megőrizni nyelvi és kulturális hagyományaikat.

Hozzátette: az alaptörvény kimondja, hogy Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását, segíti közösségi és egyéni jogaik érvényesülését, szülőföldön való boldogulásukat. Ahhoz, hogy megfeleljünk az alaptörvényben foglaltaknak és a határon túli magyarok elvárásainak is, a támogatáson túl fontos, hogy érezzék, nemcsak ezen a napon, hanem mindig számíthatnak az anyaországra – fogalmazott.

A magyar szórvány napján ülésezett a Magyar Diaszpóra Tanács is, ahol Semjén Zsolt köszönetet mondott a diasz­póra magyarságának, amiért kiáll a támadott nemzetrészek, így a kárpátaljai magyarok mellett. A kormányfő helyettese rámutatott: jelenleg a kárpátaljai magyarság a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, a szerzett jogai­tól fosztják meg, lényegében az elüldözésük zajlik szülőföldjükről. Szerinte az egész világnak tudnia kell: nem engedik, hogy a kárpátaljai magyarok a nyelvüket használják, az iskolában magyarul tanuljanak, és üldözik őket, mert felvették a magyar állampolgárságot – mondta.

Kitért arra is, mára már természetes, hogy ebben az időszakban tanácskozik a Magyar Diaszpóra Tanács, amely a világ magyarságának legitim egyeztető testülete. Ez azonban nem volt mindig így – emelte ki Semjén Zsolt, aki hozzátette: a szocializmusban a diaszpórát még ellenségként kezelték. 2010-ben, amikor a Fidesz–KDNP-kormány megalakult, küldetésüknek tartották, hogy a diaszpórát a helyén és a súlyának megfele­lően kezeljék.

A miniszterelnök-helyettes a testület előtt is beszámolt arról, hogy már több mint egymillió új magyar állampolgár van.

 

Magyar Idők


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép