Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Seregszemle a jubileumi Nagy-Kurultajon
2018. május 26.

A Kurultaj ünnepének az egyik közkedvelt és látványos eleme a seregszemle. A magyar hagyományőrzők Pozsonytól Kézdivásárhelyig, Bártfától Újvidékig  – szerte az egész Kárpát-medencéből – sereglenek Bugacra a Magyar Törzsi Gyűlésre. A seregszemlén felvonulnak a turáni rokon népek, hun – türk korabeli hadiöltözetet viselő csapatai is.

A seregszemle nem egy egyszerű színes forgatag, hanem méltósággal ünneplő fegyelmezett hagyományőrzők hadi felvonulása, melyet a lelátókról több ezren figyelnek. Magatartásukkal, megjelenésükkel példát mutatnak nemzetünk hagyománytiszteletéről, melyet a magyar és számtalan nemzetközi média közvetít a világban. A díszemelvény nézői között külföldi delegációk is helyet foglalnak, magas rangú diplomaták, művészek, tudósok is megtisztelik a Kurultájt a jelenlétükkel, és viszik hírünket a nagyvilágban. A seregszemlén való részvétel ezért felelősség is.

Seregszemle a jubileumi Nagy-Kurultajon

A hadi felvonuláson legelöl a lovas hagyományőrzők vonulnak fel, majd őket követik a gyalogos harcosok. A korhű népvándorlás-korabeli, honfoglalás kori hadfelszereléssel érkező csapatok a jurtatábor lakói, akik külön zászlóikkal vonulnak fel. A csapat nélkül, egyénileg érkező hagyományőrzők is bejelentkezhetnek a seregbe, a helyszínen a szervezők az adott korszak illetve a regionális elhelyezkedés szerint betagozzák őket.

Seregszemle a jubileumi Nagy-Kurultajon

A seregszemlén lehetőleg szkíta, hun, avar vagy honfoglalás korát idéző hagyományőrző viseletben történjen a részvétel. Elengedhetetlen a fegyver viselete (a karikás ostor magában nem minősül annak). A seregszemlén elsősorban – nevéből adódóan – hadi hagyományőrző öltözetet viselő, fegyveres harcos férfiakat, fiatalokat várunk (az alsó korhatár a 14 életév).

Minden seregszemlén résztvevőnek rendelkeznie kell valamilyen hagyományőrző fegyverrel (kard, szablya, íj, lándzsa, vagy fokos, balta stb.), kivéve a hadi zenét játszó seregrészt.

Seregszemle a jubileumi Nagy-Kurultajon

A lovas hagyományőrzőknek elengedhetetlen a csizma viselete. A seregszemlén résztvevő lovasok esetében is elvárás a fegyver megléte, amely a kornak megfelelően lehet kard (hüvelyben), íj – készenléti tegezben, vagy legalább egy fokos.

kurultaj.hu


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép