Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Prohászka Ottokár katolikus püspök emlékét gyalázta Gusztos Péter
2008. október 16.

Gusztos Péter (SZDSZ) a Parlamentben napirend előtti felszólalásában, a Gyurcsány Ferenc kormányfő által kiötlött Magyar Demokratikus Charta szóvivői pedig közleményben támadták Balog Zoltánt és Lezsák Sándort a Prohászka Ottokár szoboravató miatt.

Szerintük ugyanis ezzel a legnagyobb ellenzéki párt soraiban ülő politikusok szalonképessé tették az antiszemitizmust. A chartások egyenesen azt követelték a Fidesztől, hogy vonja vissza Lezsák és Balog mandátumát. Prohászka Ottokár mellszobrát a múlt pénteken, a katolikus püspök születésének százötvenedik évfordulóján avatták fel a Lakiteleki Népfőiskola keresztény panteonjában. A szabad demokrata politikus a nyilvánosság előtt gyalázta meg Prohászka Ottokár emlékét – reagáltak az érintett képviselők. Közös közleményükben arra szólították fel Gusztost, vonja vissza felszólalását, és kövesse meg a püspök emlékét tisztelőket, valamint a nevét viselő intézményeket, iskolákat.


Spányi Antal
székesfehérvári megyéspüspök lapunknak történelmi csúsztatásnak nevezte a liberális politikus megnyilvánulását. "Akinek minden rezdülése a szociális érzékenységről, a felebaráti szeretetről szólt, nem vádolható olyan bűnökkel, amelyeket csaknem húsz évvel a halála után követtek el" – mondta lapunknak a püspökről. Hozzátette: történelmi tény, hogy Prohászka híresen jó viszonyt ápolt a zsidósággal, az országos főrabbi például rendszeresen meghallgatta előadásait, s a Tanácsköztársaság bukását követően pedig, a keresztényi megbocsátásra hivatkozva, a püspök maga járt közben azokért, akiket a népharag fel akart akasztani. Tette mindezt annak ellenére, hogy a kommunisták korábban meggyalázták a püspöki palotát, s erőszakkal kidobták őt az épületből. Spányi Antal emlékeztetett: Prohászka Ottokár kezdetben támogatta az első világháború után felálló új rendszereket, csak azok negatív következményeit látva fordult szembe velük.

1224146057_82.jpg

Lezsák Sándor Prohászka Ottokár szobra előtt. (Fotó: Csudai Sándor)"Egy hazugság attól még nem lesz igazság, hogy sokat ismételgetik" – mondta lapunknak Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Leszögezte: Prohászka a modern keresztényszociális gondolkodás meghatározó személyisége. "Hogy mennyire nem volt antiszemita, bizonyítja az is, hogy a nyilasok által a Dunába lőtt boldog Salkaházi Sára az ő szellemi hatására alapított rendnek volt a tagja. Ezért is elfogadhatatlan, hogy Prohászka képe a Holokauszt Múzeumban antiszemitaként szerepel" – mondta, majd hozzátette: úgy tűnik, Gusztos Péter elháríthatatlan tudatlanságban szenved.
"Gyalázatosan pimasz, ráadásul egyházellenes Gusztos Péter megnyilvánulása" – jelentette ki Harrach Péter, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke. Szerinte a liberális képviselő arról tett tanúbizonyságot, hogy nem ismeri a püspök életművét. "Minden Prohászkát tisztelő állampolgár nevében kikérem magamnak képviselőtársam Országházban elhangzott mondatait" – mondta a kereszténydemokrata politikus annak kapcsán, hogy Gusztos keddi, napirend előtti felszólalásában antiszemitának nevezte az 1927-ben elhunyt püspököt. A Magyar Demokratikus Charta nevében pedig Bauer Tamás, Fleck Zoltán, Vásárhelyi Mária és Vitányi Iván szóvivők közleményükben arra szólították fel a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportját, hogy vonja vissza Lezsák Sándor és Balog Zoltán mandátumát. Mind Gusztos, mind a chartások azzal érveltek, megengedhetetlen, hogy a két ellenzéki honatya részt vett és felszólalt Lakiteleken Prohászka Ottokár szobrának avatóján a múlt pénteken. A történelmi ismeretek hiányát véli felfedezni Gusztos felszólalása mögött Kőrösiné Merkl Hilda, a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatója. "Nem ismeri a két világháború között működő püspök életútját, aki azt mondja rá, hogy antiszemita. Prohászka teológiai munkásságával messze meghaladta korát, lelkipásztori és szociális tevékenységével pedig mindig a szegények, a nincstelenek érdekeiért állt ki" – mondta az igazgató. Gusztos kedden délután közleményben tette egyértelművé: Prohászka szerinte antiszemita, aki kirekesztő és szalonképtelen megnyilatkozásaival a múlt század szélsőjobboldali terrorjának ágyazott meg.

 KözleményGusztos provokációja a gyűlöletkampány része

Gyalázta Prohászka Ottokár katolikus püspök emlékét az Országgyűlés keddi ülésén Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő. Az ilyen provokációk annak a gyűlöletkeltő kampánynak a részei, amelyek folyamatosan mérgezik a közéletet. Ezúton szólítjuk föl Gusztos Péter képviselő urat, hogy vonja vissza a téves információkon alapuló napirend előtti felszólalását, és kövesse meg a Prohászka emlékét tisztelő honfitársainkat, a püspök nevét viselő intézményeket, iskolákat.

Balog Zoltán és Lezsák Sándor országgyűlési képviselők

 

 

Kacsoh Dániel
Magyar Hírlap


 


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép