Hírek
Személyes
√ćr√°sok, interj√ļk
Orsz√°ggy√Ľl√©s
V√°laszt√≥ker√ľlet
Képtár
√Črdekess√©g
El√©rhet√Ķs√©g
Politikai terrorizmus az MDF-ben

Politikai terrorizmus indult meg az MDF-ben, s az egyetlen g√©pfegyver Her√©nyi K√°roly kez√©ben van - √°ll√≠totta lapunknak adott interj√ļj√°ban Font S√°ndor, a f√≥rum kor√°bbi frakci√≥vezet√Ķ-helyettese, akit n√©gy t√°rs√°val egy√ľtt kiz√°rtak a k√©pvisel√Ķcsoportb√≥l. A politikus kijelentette, a Lakitelek munkacsoport tagjait megpr√≥b√°lt√°k megv√°s√°rolni. - K√ľl√∂nb√∂z√Ķ posztokat aj√°nlottak n√©h√°nyuknak az√©rt, hogy ne szavazz√°k meg Her√©nyi K√°roly esetleges elmozd√≠t√°s√°t a frakci√≥vezet√Ķi posztr√≥l - fogalmazott.


- Egy hete m√©g az MDF frakci√≥vezet√Ķ-helyettese volt, id√Ķk√∂zben a k√©pvisel√Ķcsoport vezet√Ķj√©v√© v√°lasztott√°k, most pedig mint f√ľggetlen k√©pvisel√Ķvel besz√©lgetek √∂nnel. Az MDF-en bel√ľli ellent√©tek r√©g√≥ta k√∂zismertek, mi√©rt √©ppen az elm√ļlt h√©ten ny√ļjtott√°k be a lavin√°t elind√≠t√≥, Her√©nyi K√°rollyal szembeni bizalmatlans√°gi ind√≠tv√°nyt?

- T√∂rt√©netesen √©n nem voltam a bizalmatlans√°gi ind√≠tv√°ny al√°√≠r√≥i k√∂z√∂tt, de egyet√©rtettem azzal, s√Ķt meg is szavaztam Her√©nyi K√°roly lev√°lt√°s√°t a frakci√≥ √©l√©r√Ķl. A k√∂zvetlen kiv√°lt√≥ ok a lakitelekiek √°ltal kezdem√©nyezett frakci√≥√ľl√©s volt, amelyen p√©ld√°ul a szerint√ľnk alapszab√°ly-ellenesen √∂sszeh√≠vott tiszt√ļj√≠t√≥ MDF-gy√Ľl√©sr√Ķl akartunk tan√°cskozni. B√°r Her√©nyi K√°roly el√Ķsz√∂r egyet√©rtett a kezdem√©nyez√©s√ľnkkel, a tan√°cskoz√°sra ki is k√ľldte a megh√≠v√≥kat, v√©g√ľl azonban m√©gsem tartotta meg azt. Ilyen az MDF t√∂rt√©net√©ben m√©g nem volt. Ett√Ķl a pillanatt√≥l kezdve √ļgy l√°ttam, nincs m√≥d az egy√ľttm√Ľk√∂d√©sre a frakci√≥vezet√Ķ √©s helyettese k√∂z√∂tt, sz√°momra elfogadhatatlan ugyanis, hogy a Magyar Demokrata F√≥rum vezet√Ķ tiszts√©gvisel√Ķje ilyen m√©rt√©kben veszi semmibe a jogszab√°lyokat. A frakci√≥vezet√Ķvel szembeni bizalmatlans√°gi ind√≠tv√°nyt pedig az√©rt √©ppen a m√ļlt h√©ten ny√ļjtottuk be, mert m√©g augusztus elej√©n megegyezt√ľnk arr√≥l, hogy szeptember 3-√°n parlamenti √ľl√©sszaknyit√≥ frakci√≥√ľl√©st tartunk. M√°rpedig a frakci√≥ szervezeti √©s m√Ľk√∂d√©si szab√°lyzata (szmsz) √©rtelm√©ben a bizalmatlans√°gi ind√≠tv√°ny beny√ļjt√°s√°t k√∂vet√Ķ nyolc napon bel√ľl napirendre kell venni a javaslatot, √©rtelemszer√Ľ volt, hogy erre szeptember 3. a legalkalmasabb id√Ķpont.

- A h√≠rek szerint er√Ķteljes kamp√°ny indult a lakitelekiek megoszt√°s√°ra. Tud √∂n err√Ķl?


- Ink√°bb nem is min√Ķs√≠ten√©m, hogy a frakci√≥√ľl√©st megel√Ķz√Ķ nap, cs√ľt√∂rt√∂k d√©lig ki milyen aj√°nlatot kapott a lakitelekiek k√∂z√ľl. Gyakorlatilag megpr√≥b√°lt√°k megv√°s√°rolni √Ķket, posztokat aj√°nlottak nekik annak fej√©ben, ha nem szavazz√°k meg Her√©nyi K√°roly lev√°lt√°s√°t a k√©pvisel√Ķcsoport √©l√©r√Ķl. M√©g Lezs√°k S√°ndorral is besz√©ltek, akit a leg√©rz√©kenyebb pontj√°n pr√≥b√°ltak meg √°ll√°spontj√°nak megv√°ltoztat√°s√°ra r√°b√≠rni. Azt mondt√°k neki: ‚ÄěS√°ndor, kih√ļzzuk al√≥lad az MDF-et, nem lesz MDF-frakci√≥, ha Her√©nyi ellen szavazol."

- Mit érthettek ez alatt?

- M√°r t√∂bb mint egy h√≥napja tudom√°sunk volt egy olyan forgat√≥k√∂nyvr√Ķl, ami szerint egy √ļj elnevez√©s√Ľ p√°rtot hozn√°nak l√©tre D√°vid Ibolya vezet√©s√©vel, bejelentve, hogy a jelenlegi MDF-frakci√≥ nincs t√∂bb√©, mivel nincs m√∂g√∂tte p√°rt. Az elk√©pzel√©s szerint az √ļj D√°vid Ibolya-f√©le p√°rtba ki√ľltek volna a mostani frakci√≥b√≥l nyolcan, azok, akik nem tagjai a Lakitelek munkacsoportnak, √©s kijelentett√©k volna, hogy ez az MDF jogut√≥dja a parlamentben. Ebbe az √ļj konzervat√≠v p√°rtba, t√∂m√∂r√ľl√©sbe vagy uni√≥p√°rtba bevett√©k volna a kisgazd√°kat, a Centrum p√°rtot, √©s term√©szetesen az ut√≥bbi id√Ķben a f√≥rum j√∂v√Ķj√©√©rt olyannyira agg√≥d√≥, MDF-be visszal√©pett MDNP-t.

- Milyen posztokat ajánlottak a többi frakciótagnak?


- N√©zze, egy frakci√≥vezet√Ķ-helyettesnek, egy bizotts√°gi eln√∂knek k√ľl√∂n premiz√°l√°sa van. Meggy√Ķz√Ķd√©sem, nem v√©letlen, hogy √©ppen √∂t√ľnket t√°vol√≠tott√°k el a frakci√≥b√≥l. Balsai Istv√°n bizotts√°gi eln√∂k a parlamentben, csak√ļgy, mint Sz√°szfalvi L√°szl√≥, Kelemen Andr√°s nemzetk√∂zi tiszts√©geit fel sem tudom sorolni, √©n pedig a frakci√≥vezet√Ķ-helyettess√©gen t√ļl p√©ld√°ul a NATO parlamenti k√©pvisel√Ķje is vagyok.

- Ut√≥lag mit gondol, ki lehetett volna v√©deni, hogy kiz√°rj√°k magukat a k√©pvisel√Ķcsoportb√≥l?

- H√©tf√Ķn d√©lel√Ķtt t√≠z √≥rakor biztos inform√°ci√≥t kaptunk arr√≥l, hogy k√©szen √°ll a kiz√°r√°sunkr√≥l sz√≥l√≥ hat√°rozat. Ez csak az√©rt √©rdekes, mert az √ľgyrendi bizotts√°g √ľl√©s√©nek nevezett sz√≠nj√°t√©k csak aznap f√©l egykor vette kezdet√©t. √ćgy h√°t azt gondolom, a parlament √ľgyrendi bizotts√°ga assziszt√°l√°s√°val megt√∂rt√©nt kiz√°r√°sunk el√Ķre eltervezett m√≥don, a Szili Katalin MSZP-s h√°zeln√∂kkel parlamenten k√≠v√ľl is k√∂zismerten j√≥ kapcsolatot √°pol√≥ D√°vid Ibolya √°ltal vez√©relve zajlott, j√≥l t√ľkr√∂zve az MDF eln√∂k asszonya √©s a szocialist√°k √©rdekazonoss√°g√°t. D√°vid Ibolya gyakorlatilag a szocialist√°k kez√©be adta a d√∂nt√©st arr√≥l, ki tartozik a demokrata f√≥rum frakci√≥j√°ba √©s ki nem. Az MSZP a m√©sz√°rosmunk√°t el is v√©gezte. K√∂vetelt√ľk az eredeti lakiteleki √©rt√©kekhez val√≥ visszat√©r√©st, a p√°rt √ļj arculat√°nak kialak√≠t√°s√°t D√°vid Ibolya meggy√Ķz√Ķd√©s√©vel szemben, √©s komolyan b√≠r√°ltuk k√©pvisel√Ķi munk√°nk sor√°n az MSZP-SZDSZ-koal√≠ci√≥t. Egy pillanatig sem hagytunk k√©ts√©get afel√Ķl, hogy ellenz√©kik√©nt politiz√°lunk, nem √ļgy, mint n√©h√°ny frakci√≥t√°rsunk, akiknek felsz√≥lal√°sai ak√°r korm√°nyp√°rtinak is beillenek. Itt az √©rdekazonoss√°g. A Lakitelek munkacsoport √©ppen ett√Ķl szerette volna megmenteni az MDF-et. Tudtuk, hogy √≥ri√°si vesz√©ly fenyegeti a p√°rtot, ugyanis az Antall J√≥zsef √°ltal meghat√°rozott mark√°ns jobboldalt, amelyben a n√©pnemzeti, kereszt√©nydemokrata √©s nemzeti liber√°lis szellemis√©g uralkodik, D√°vid Ibolya levitte egy kil√ļgozott centrumpolitiz√°l√°s vil√°g√°ba, legf√Ķbb ellens√©gnek titul√°lva a Fideszt, egyszersmind a szocialist√°k buksij√°t simogatva. D√°vid Ibolya vezet√©s√©vel az MDF egyszem√©lyes, diktat√≥rikus p√°rtt√° v√°lt. Most is hat√°rozott meggy√Ķz√Ķd√©sem, ezt l√©lektanilag sok MDF-es nem viseli el.

- B√°r √∂n szerint csak sz√≠nj√°t√©k zajlott a parlament √ľgyrendi bizotts√°g√°ban, s t√©ny, hogy szentes√≠tett√©k a kiz√°r√°sukat, ezzel egy√ľtt a test√ľlet is utalt arra √°ll√°sfoglal√°s√°ban: komoly k√©ts√©gek mer√ľlnek fel a kiz√°r√°s h√°zszab√°lyszer√Ľs√©g√©t illet√Ķen.


- H√°zszab√°lyellenes, amit Her√©nyi tett, √©s ezt mindenki tudta h√©tf√Ķn a parlamentben, hiszen a t√∂rv√©ny r√∂gz√≠ti, hogy frakci√≥tagot csak a k√©pvisel√Ķcsoport z√°rhat ki. Ilyen hat√°rozat nem sz√ľletett. A kiz√°r√°s m√≥dj√°r√≥l pedig a frakci√≥ szmsz-e rendelkezik.

- De Her√©nyi K√°roly azt √°ll√≠tja, az MDF k√©pvisel√Ķcsoportj√°nak nincs hat√°lyos szmsz-e.


- Innent√Ķl kezd√Ķdtek azok a hazugs√°gok, ami miatt azt vagyok k√©nytelen mondani, hogy Her√©nyi K√°roly jellemgyenges√©ge kellett a mi t√∂rv√©nytelen kiz√°r√°sunkhoz. A frakci√≥ szmsz-m√≥dos√≠t√°s√°t alig egy hete Her√©nyi K√°roly is megszavazta. Ennek √©rtelm√©ben a k√©pvisel√Ķcsoport t√∂bb mint fel√©nek t√°mogat√°sa kell ahhoz, hogy valakit kiz√°rjanak a frakci√≥b√≥l. Megjegyzem, az √ľgyrendi bizotts√°g MSZP-SZDSZ t√∂bbs√©ge precedenst alkotott h√©tf√Ķn: ezut√°n teljesen mindegy, mir√Ķl d√∂nt egy frakci√≥, a k√©pvisel√Ķcsoport vezet√Ķje egy szem√©lyben b√°rmilyen hat√°rozatot meghozhat. Csak hogy √©rz√©kelj√©k: ha Lendvai Ildik√≥, aki Kiss P√©ter minisztereln√∂k-jel√∂lts√©g√©t t√°mogatta, holnap bal l√°bbal kel fel, ak√°r kiz√°rhatja az MSZP-frakci√≥ azon r√©sz√©t, amely megszavazn√° korm√°nyf√Ķv√© Gyurcs√°ny Ferencet.

- Sz√°mtalanszor √©rte a lakitelekieket az a v√°d, hogy a Fidesz ir√°ny√≠tja √Ķket a h√°tt√©rb√Ķl. Ezt t√°masztan√° al√°, ha √∂n√∂k √∂ten f√©l √©v f√ľggetlen k√©pvisel√Ķs√©g ut√°n felv√©tel√ľket k√©rn√©k a nagyobbik ellenz√©ki p√°rt frakci√≥j√°ba.

- Szeretn√©m lesz√∂gezni, hogy nem mi ment√ľnk el a frakci√≥b√≥l, hanem minket z√°rtak ki t√∂rv√©nyellenesen, a politikai lesz√°mol√°s legprimit√≠vebb m√≥dj√°t v√°lasztva. Az, hogy b√≠r√≥s√°ghoz fordulunk az elt√°vol√≠t√°sunk miatt, szint√©n azt jelzi, hogy ragaszkodunk az MDF k√©pvisel√Ķcsoportj√°hoz. √Āllunk a b√≠r√≥s√°g d√∂nt√©se el√©be, mi meg vagyunk gy√Ķz√Ķdve a kiz√°r√°sunk t√∂rv√©nytelens√©g√©r√Ķl. Amennyiben nek√ľnk ad igazat a b√≠r√≥s√°g, annak anyagi k√°rt√©r√≠t√©si k√∂vetkezm√©nye is lesz. Erre elsz√°ntuk magunkat.

- Nem v√°laszolt arra, mihez kezdenek a k√∂telez√Ķ f√©l√©ves f√ľggetlen k√©pvisel√Ķs√©g ut√°n.

- Erre egyel√Ķre nem tudok v√°laszolni. Az MDF-ben is percr√Ķl percre v√°ltoznak az esem√©nyek, de ak√°r az is el√Ķfordulhat, hogy korm√°nyv√°ls√°g korm√°nyv√°ls√°got k√∂vet majd, ami szint√©n √ļj helyzetet id√©zhet el√Ķ. Azt sem tudni m√©g, lehet-e √∂n√°ll√≥ frakci√≥t alap√≠tani az MDF-b√Ķl f√ľggetlenn√© v√°lt politikusokkal, √©s t√©ny, hogy ugyanilyen elvi lehet√Ķs√©g, hogy felv√©tel√ľnket k√©rj√ľk a Fidesz-frakci√≥ba. Addig is megpr√≥b√°lunk frakci√≥szer√Ľen dolgozni √≠gy √∂ten, mark√°nsan ellenz√©ki szerepk√∂rben, egy√ľttm√Ľk√∂dve az ellenz√©ki p√°rtokkal, a Fideszszel, a Fidelitasszal, az MKDSZ-szel √©s a lakitelekiekkel. Az MDF jelenlegi vezet√©s√©vel term√©szetesen nem.

- Mit gondol, k√∂veti √∂t√ľket a f√≥rum frakci√≥j√°ban maradt nyolc lakiteleki k√©pvisel√Ķ, illetve Medgyasszay L√°szl√≥, aki szint√©n √∂n√∂k mellett √°ll?

- Senkire sem szeretn√©nk nyom√°st gyakorolni, de att√≥l tartok, nem lesz egys√©ges az MDF-frakci√≥ban maradt kilenc szem√©ly, mert egyfajta politikai terrorizmus indult meg a p√°rtban, s az egyed√ľli g√©pfegyver Her√©nyi K√°roly kez√©ben van. Aki ezt a fenyegetetts√©get l√©lektanilag kib√≠rja k√∂z√ľl√ľk, marad a k√©pvisel√Ķcsoportban, √°m aki van olyan er√Ķs jellem, √©s a j√∂v√Ķben is gondolkodik, szerintem nem sok√°ig b√≠rja Her√©nyi √©s D√°vid vezet√©se alatt a frakci√≥ban. A kiz√°r√°sunk √≥ta eltelt 24 √≥ra tapasztalata egy√©bk√©nt, hogy rengeteg vid√©ki MDF-es ki akar l√©pni a p√°rtb√≥l. √ögy l√°tom, egy m√°sodik nagyon nagy kil√©p√©si hull√°m indul el r√∂videsen a demokrata f√≥rum √©let√©ben.


T√°bori Gabriella
Magyar Nemzet

 

KťptŠr


Kurultaj Koll√©gium a N√©pf√Ķiskol√°n
2019. október 3-4.
TovŠbbi kťpekTovŠbbi kťpek

EsemťnynaptŠr
Ńttekintű tŠblŠzatŃttekintű tŠblŠzat

Keresű
OK

MeghŪvůk
Falusz√©p√≠t√Ķ T√°rsask√∂r XI. √∂sszej√∂vetele
Id√Ķpont: 2019. december 17., 18 √≥ra

Helysz√≠n: Lakitelek, M√Ľvel√Ķd√©si h√°z
Zoboralja √Črt√©kfelt√°r√≥ Koll√©gium Z√°r√≥konferenci√°ja
Id√Ķpont: 2019. december 14., 10 √≥ra

Helysz√≠n: Pogr√°ny, Kult√ļrh√°z
K√©pvisel√Ķi fogad√≥√≥ra Kiskunf√©legyh√°z√°n
Id√Ķpont: 2019. december 13., 16 √≥ra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
TovŠbbi meghŪvůkTovŠbbi meghŪvůk

Lakitelek


TovŠbbTovŠbb

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki N√©pf√Ķiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


H√≠rekSzem√©lyes√ćr√°sok, interj√ļkOrsz√°ggy√Ľl√©sV√°laszt√≥ker√ľletK√©pt√°r√Črdekess√©gEl√©rhet√Ķs√©g
¬© Lezs√°k S√°ndor - Webmester - R√©gi honlap - Oldalt√©rk√©p