Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Össze kell hangolni a fejlesztéseket
2015. december 5.

Az európai uniós források felhasználásáról tartott tájékoztatót Rákossy Balázs államtitkár a térség polgármesterinek és vállalkozóinak csütörtökön. A szakpolitikus Lezsák Sándor és Csányi József meghívására érkezett Kiskunfélegyházára.

Több mint 12 ezer milliárd forint áll hazánk rendelkezésre a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban. Ebből 2700 milliárd forinttal gazdálkodik a gazdaságfejlesztési operatív program. A terület- és településfejlesztési program 1230 milliárd forinttal a megyéket támogatja, amiből Bács-Kiskun megye 63 milliárd forint közvetlen támogatásra jogosult. A versenyképes Közép-Magyarország program, amely Pest megyére fókuszál 280 milliárd forintos kerettel rendelkezik – részletezte a zárt körű tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón Rákossy Balázs államtitkár. Mint mondta, 2017 közepéig szeretnének minden pályázati forrást megnyitni. Az államtitkár szerint rendkívül fontos a gazdaságfejlesztési operatív program, amely a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásokat, a feldolgozó ipart kívánja fejleszteni, elsősorban a foglalkoztatás bővítéshez nyújt támogatást. Főbb irányként jelölte meg a jármű-, az élelmiszer-, az egészség- és a gyógyszeripart.

Össze kell hangolni a fejlesztéseket

– A célunk az, hogy a következő években egyik település se kapjon kevesebb forrást, mint az elmúlt időszakban, tekintettel arra, hogy több pénzünk van, mint a korábban volt. Abban szeretnék az itt élő vállalkozók segítségére lenni, hogy minél sikeresebbek legyenek, fejlesztéseiket meg tudják valósítani annak érdekében, hogy Félegyházán és környékén minél több munkahely létesülhessen – hangsúlyozta Rákossy Balázs.

Természetesen vannak költségvetési források is, melyek a települések rendelkezésére állnak a következő évek folyamán. Utalt a Modern Városok Programjára, ami a megyejogú városok közvetlen támogatása. De ezek a beruházások a térségre is pozitív hatással lesznek. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a térség településeinek össze kell fogniuk, mert bizonyos beruházások csak összefogásban valósíthatók meg.

A gazdaságfejlesztés kiemelt szerepet kap Kiskunfélegyházán, ahol az önkormányzatnak konkrét fejlesztési tervei vannak. A területi operatív program keretén belül az önkormányzat tulajdonában és működtetésében lévő intézmények energetikai fejlesztését tervezik, illetve újabb Ipari Park programot is indítanak, ami 1,4 milliárd forintos fejlesztést jelenthet – tájékoztatta a sajtó munkatársait Csányi József polgármester. Azt is hozzátette, a környező kistérségi polgármesterekkel együttműködve, közös stratégiában gondolkodnak. Félegyháza szeretne a Zöld Város Programba is bekapcsolódni, amely lehetőséget teremtene a város központjának fejlesztésére. A legfontosabb cél, hogy minél több vállalkozást a városba csábítsanak.

– Izsák, Kiskunmajsa és Kiskunfélegyháza közösen gazdaságélénkítő egyesületet működtet, azzal a céllal, hogy a fejlesztési igényeket összehangoljuk. Együtt kell olyan gondolatokat megfogalmazni, amelynek eredménye nem látványberuházások sora lesz, hanem valóban gazdaságot élénkítő, térséget fejlesztő. A felelősség rendkívüli, mert 2020 után bizonytalan, hogy milyen uniós forrás áll majd rendelkezésünkre. Ezért a gazdálkodj okosan társasjáték most nagyon aktuális – mondta félig viccesen Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón.

Vajda Piroska                 

(Forrás: BAON.hu)

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép