Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ősök Napja volt Bugacon
2017. augusztus 14.

Tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és vetélkedők, íjászprogramok, a magyar-hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok várták az érdeklődőket a hétvégén, Bugacpusztán, az IV. Ősök Napja háromnapos hagyományőrző fesztiválon.

A Magyar Turán Szövetség a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket a kétévente megrendezett Ősök Napja hagyományőrző fesztivállal. A rendezvény területén egy hatalmas jurtatábor épült, voltak kézműves-bemutatók és a Kárpát-medence legnagyobb kézművesvásárát szervezték meg, amelynek kiemelt vendége idén Kárpátalja volt. A helyszínen felépült Atilla sátra, ahol régészeti és antropológiai kiállítás mutatta be a hunok, avarok, magyarok életét a Kárpát-medencében, az Ősök sátrában pedig a honfoglaló ősök hagyatékát bemutató tárlatot rendeztek be. A rendezvényen gyermekprogramok és tudományos-ismeretterjesztő előadások is voltak.

Ősök Napja volt Bugacon

A három nap alatt számos versenyre is nevezhetnek a helyszínre látogatók amatőr és profi kategóriában. Volt övbirkózó-bajnokság, lovas gyorsasági verseny és megszervezték a pusztai lovas nomád csapatsportot, a köbörebajnokságot is, amelyben az egymással összecsapó csapatoknak egy kecske testét kellett megszerezniük.

Az ország szinte minden részéből és a határon túlról, a magyarok lakta területekről is érkeztek Bugacpusztára a vendégek. Több ezren voltak kíváncsiak a tradicionális seregszemlére, a gyalogos és lovas harci bemutatókra, lovas versenyekre, pusztavágtára, a népzenei és magyar táltos-zenei programokra. Voltak, akik jurtasátrat állítottak, és több napot töltöttek a hagyományőrző találkozón.

Ősök Napja volt Bugacon

A kirakodóvásáron a legkülönfélébb kézműves termékeket kínálták, a ruha-, a bőr-,­ a fa-, a fém- és szerszámkészítők széles palettája mutatkozott be. A különböző népi hangszerek mellett komoly hangsúlyt kapott a karikás ostor is, sokan ki is próbálták. A nyilazás fortélyai iránt is sokan érdeklődtek, a lovasíjász-bemutató és gyalogos-lovas hagyományőrzők felvonulása érdekes látnivalót kínált. A legtöbben visszatérő látogatók voltak, akik a tavalyi Kurultájon is részt vettek, és nem csak érdekli őket az ősi magyarok története, a hagyományok, hanem ápolják is azokat.

Ősök Napja volt Bugacon

A közel háromezres lélekszámú Bugac számára komoly kitörési lehetőséget kínálnak ezek a rendezvények. A falu polgármestere, Szabó ­László szerint ugyanakkor szeretnék, ha a hagyományőrzők nemcsak egy hétvégén látogatnának el ide, hanem egész évben be tudnák mutatni a lovas-nomád, a türktudatú népek közös múltját, közös hagyományait, lovas-íjászközponttal, kézműves-bemutatókkal, és egy olyan lovasrendezvény-központtal, ami alkalmas más nagy, szabadtéri rendezvények lebonyolítására is.

Ősök Napja volt Bugacon

Sajátos összejövetel a találkozó

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a program fővédnöke köszöntőjében kiemelte, hogy ez a találkozó egy sajátos összejövetele a Kárpát-medencének, mert a kultúra minden területe megjelenik a három nap alatt, az ősi mesterségektől a sportjátékokig, a tudományos előadásoktól a különféle bemutatókig. Mint mondta, jó érzés tudni, hogy évről évre egyre bővül azoknak a látogatóknak a tábora, akik ­azonosulni tudnak az ősök kultúrájával és maguk is aktívan bekapcsolódnak a különböző kézműves- vagy hagyományőrző programokba.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Képviselői fogadóóra Lakiteleken
Időpont: 2019. november 29. (péntek) 16 és 17 óra között

Helyszín: Lakitelek, Polgármesteri hivatal
Elérhetetlen föld 50 - ünnepi megemlékezés
Időpont: 2019. november 23., 15 óra
Helyszín: Polgárok Háza
Sára Sándor Emlékest
Időpont: 2019. november 20., 18 óra. 
Helyszín: Polgárok Háza
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép