Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ökoturisztikai célpont lehet a Péteri-tó
2017. március 30.

300 millió forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága arra, hogy visszaalakítsa az egykori szikes tó, a Péteri-tó eredeti mederalakulatát, amely Petőfiszállás, Pálmonostora és Csengele között fekszik. A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába.

Nem beszélve arról, hogy a térség egyik látványos kirándulóhelye lesz. A projekt részleteit 2017. március 30-án sajtótájékoztató keretében ismertették a helyszínen.

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte: a Péteri-tó, mint természeti érték büszkesége a Kiskunsági Nemzeti Parknak, és az egész környéknek. Az egykori szikes tó mederalakulatának visszaállítását fejlesztési források bevonásával a Kormány is támogatja.

Nagy felelőssége lesz Pálmonostora és Petőfiszállás önkormányzatainak, hogy a most megvalósuló táj rehabilitáció adta lehetőséggel éljenek, azt a környék turizmusának fellendítésére hasznosítsák. Fontos feladat, hogy a közösség érdekében megőrizzük a magyar vidéket – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

Ökoturisztikai célpont lehet a Péteri-tó

Cseszkó László György, Pálmonostora polgármestere és Szász János, Petőfiszállás polgármestere annál is inkább üdvözölték az élőhely-helyreállítást, hogy a sajtótájékoztatón ők is beszámolhattak egy, a két település által közösen beadott IPA pályázatról, amely sikeres elbírálás esetén a nemzeti park KEHOP projektjéhez kapcsolódva egy új fejlesztési pályára állítaná a Péteri-tavat és környékét.

A „Vándormadarak nyomában” című pályázatból többek közt egy 4 km hosszú tanösvény épülne, melynek egy része látványos módon a nádvilágon haladna keresztül, nyílt vízre néző madármegfigyelővel a közepén. Ezen kívül épülne még egy tóba nyúló madármegfigyelő, a természetfotósok számára pedig profi fotós les is.

Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területkezelési igazgatóhelyettese ismertette, milyen beavatkozásokat tervez a nemzeti park a Péteri-tónál a KEHOP pályázatból.

„Célunk, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsuk az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak” – mondta az igazgatóhelyettes.

Ökoturisztikai célpont lehet a Péteri-tó

A szakember elmondta, hogy a Péteri-tó kiemelt jelentőségű természet megőrzési terület. A tóparti, nagy kiterjedésű nádasokban gazdag madárvilág talált otthonra. Mintegy 200 madárfaj fordul itt elő. Hozzátette, hogy a projekt keretében elbontják a két tó közötti gátat, valamint az erősen erodálódott töltést. Ennek eredményeként kialakulhat a természeteshez hasonló, egységes meder. Továbbá az így kialakuló egységes tómederben újra beindulhatnak azok a folyamatok, melyek következményeként természetes úton visszaszorulhat az egyre terjedő vízparti növényzet.

Ezen kívül a munkálatok során körülbelül 30 hektárral tervezik csökkenteni a nádas felületét, megerősítik a Kővágó-éri csatornával szomszédos, a tómedret határoló gátat, felújítják azokat a feltöltő csatornákat amelyek a tó vízutánpótlását biztosítják.

A tervek szerint felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta. Ez jelentősen növelni fogja a terület természetességét.  A megszüntetésre kerülő gátat kiváltó út felújításával pedig, a területen élő lakosok számára közlekedési lehetőséget is teremtenek.

Kilátót és egy madármegfigyelő lest is szeretnének építeni, melyet az ide látogató turisták használhatnak.

A projekt eredményeként jelentősen javulna a Péteri-tó, mint féltermészetes szikes tó állapota.

Jelenleg a munkálatok tervezése és előkészítése folyik, a terepi kivitelezés 2018-ban kezdődhet meg.

„A Péteri-tó természetes mederalakulatának helyreállítása”című KEHOP 4.1.0 projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Képviselői fogadóóra Lakiteleken
Időpont: 2019. november 29. (péntek) 16 és 17 óra között

Helyszín: Lakitelek, Polgármesteri hivatal
Elérhetetlen föld 50 - ünnepi megemlékezés
Időpont: 2019. november 23., 15 óra
Helyszín: Polgárok Háza
Sára Sándor Emlékest
Időpont: 2019. november 20., 18 óra. 
Helyszín: Polgárok Háza
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép