Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Nyilatkozat a Magyar Demokrata Fórum helyzetéről

 

POLITIKAI TÁVLAT ÉS SZERVEZETI DEMOKRÁCIA


NYILATKOZAT A MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM HELYZETÉRŐL


Jövő tavasszal ünnepeljük a rendszerváltoztató szabad országgyűlési választás tizenötödik évfordulóját. Akkor, 1990-ben a többségi társadalmi támogatás a Magyar Demokrata Fórumot emelte a kormányzás vezető erejévé. Most, a 2005-ös évfordulóhoz közeledve azonban a Magyar Demokrata Fórum válsággal küszködik. Ezt az állapotot a politikai távlat és a szervezeti demokrácia hiánya okozza.


Magyarország 2004-es európai uniós tagságának alapján új, hosszú távú politikai stratégia kidolgozására kellett volna összefognia a tagságnak és a támogatói körnek. Utána ehhez lehetett volna igazítani a tisztújítást és az országgyűlési képviselői előjelölést. Ez a sokoldalú munka a 2005-ös évforduló méltó megünneplését, és a 2006-os országgyűlési választáson az esély növelését szolgálta volna. Segíthette volna mindezt az idei júniusi európai parlamenti választás biztató eredménye is. A holnapi esély előkészítése helyett azonban a mai válság tényeivel találkozunk.


Egy vezetői csoport oktalanul és váratlanul előrehozott tisztújítást kezdeményezett. Ezzel az önkényes döntéssel megakadályozták mind a tagság és a támogatói kör bizalmon nyugvó összefogását, mind az új hosszú távú politikai stratégia kiérlelését. Ez a vezetői csoport megsértette a párt alapszabályát, majd a tisztázásra törekvő figyelmeztetésre megtorlással válaszolt. A párt országgyűlési képviselőinek nyíltan politizáló többségével szemben a vádaskodástól és a megbélyegzéstől sem riadtak vissza.


Most, 2004. augusztusában a Magyar Demokrata Fórum helyzetét így súlyos hiányosság és létfontosságú szükséglet jellemzi. Hiányzik a politikai távlat és a szervezeti demokrácia. Ugyanezért politikai távlatra és szervezeti demokráciára van szükség. Ebben a köztes állapotban az fenyeget, hogy a Magyar Demokrata Fórum zsákutcába sodródik. Elvesztegetheti az esélyt a társadalmi támogatás bővítésére, és az önállóság erősítésére. Végül rendszerváltoztató jobboldali pártként éppen a jobboldali szövetségkötés képességét vesztegetheti el.


El kell fogadnunk, hogy a Magyar Demokrata Fórum 15 év alatt kis párttá fogyatkozott. De ne fogadjuk el, hogy kicsinyes párttá süllyedjen. Nem engedhetjük, hogy tekintélyes, értékelvű pártból elszigetelődő, vezérlevű szektafélév silányuljon. Ezt a válságot megfontolt, törvényes és bizalomépítő lépésekkel kerülhetjük el. Kezdeményezzük, hogy a Magyar Demokrata Fórum 2005-re készítse el új hosszú távú politikai stratégiáját, majd ehhez igazítsa a tisztújítást és az országgyűlési képviselői előjelölést.


Követeljük, hogy a jelenlegi testületek, és első sorban elnök asszony vessenek számot a párt irányításában elkövetett hibáikkal, és ebből vonják le a következtetéseket. Elnök asszony mondjon le! Engedjen utat a Magyar Demokrata Fórum megújításában azoknak, akik a lakiteleki alapítás és az Antall József-i folytatás szellemében képesek lesznek méltó módon alakítani a párt politikáját, programját, szervezeti működtetését. Ennek érdekében ajánljuk fel mellékelt programtervezetünket is.


Jelen nyilatkozatunkat ezeknek a kezdeményezéseknek a vállalásával tesszük közzé. Bízunk a széles csatlakozásban.


Dabas, 2004. augusztus 14.Magyar Demokraták a Magyar Demokrata Fórumért Találkozó résztvevői

 

 

Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép