Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Nemzetpolitika határon innen és túl
2017. augusztus 11.

A Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem harmadik napján, csütörtökön a Lakiteleki Népfőiskolán előadást tartott Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója, az MDF első elnöke, dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Szesztay Ádám, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tervező-elemző Főosztályának vezetője, valamint Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

A meghívott vendégek a hallgatósággal közösen megtekintették a Torockó-Aranyosszék Kollégium értékfeltáró munkájáról készült filmet, majd a nemzetpolitika irányairól és eszközeiről tartottak előadást.

Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója ismertette az intézet, mint kormányzati háttérintézmény létrejöttének okait. Beszámolt az elmúlt négy esztendő munkájáról, valamint elmondta, hogy ezidáig mintegy 30 kötetet jelentettek meg. Jelenleg 4 új kiadvánnyal készülnek a Lakiteleki Találkozó 30 éves évfordulójára.

Kásler Miklós professzor többek között arról beszélt, hogy a magyarok immár egy évezrede őrzik kultúrájukat, s védik Európát a legkülönbözőbb veszélyekkel szemben. Mint mondta, erős küldetéstudattal rendelkezünk, 1100 év alatt megharmincszoroztuk létszámunkat.

Nemzetpolitika határon innen és túl

Szesztay Ádám, korábbi kassai főkonzul előadásában elmondta, hogy 2015-2016 során a szeme láttára változott meg Magyarország megítélése a többségi szlovákok, valamint az ottani magyar kisebbség körében. Világszerte elismerést váltott ki az a történelmi változás a magyar külpolitikában, amely mára 1 millió új állampolgárságban testesült meg.

Domokos László, az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek az Alaptörvényből következő alapelveiről szólt a hallgatósághoz. Az állami kiadásoknak célszerűnek, szabályosnak, eredményesnek és hatékonynak kell lenniük – mondta. Fontos, hogy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takaró ér, ugyanis a gazdaság fenntarthatósága a cél – hangsúlyozta előadásában.

Nemzetpolitika határon innen és túl

Kérdésekre válaszolva egy praktikus tanácsot is adott a hallgatóságnak: amennyiben a jövőben hitelt szeretnének felvenni, akkor 6 hónapig tegyék félre azt az összeget, amennyit a törlesztésre kellene várhatóan fordítaniuk, és ha gond nélkül telik el ez a tanulási idő, akkor vegyék fel bátran a hitelt.

Lezsák Sándor, a Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem vezetője, a Lakitelek Népfőiskola kuratóriumának elnöke zárszavában elmondta, valóban az a helyzet, hogy míg korábban össze-vissza tartoztunk, 2010 óta összetartozunk!

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép