Hírek
Személyes
√ćr√°sok, interj√ļk
Orsz√°ggy√Ľl√©s
V√°laszt√≥ker√ľlet
Képtár
√Črdekess√©g
El√©rhet√Ķs√©g
HŪrek, aktualitŠsok
Nagyszab√°s√ļ √©rt√©kfelm√©r√©s indul K√°rp√°talj√°n
2014. szeptember 4.

T√∂bbedmag√°val K√°rp√°talj√°ra l√°togatott Lezs√°k S√°ndor, a magyar Orsz√°ggy√Ľl√©s aleln√∂ke, a Lakiteleki N√©pf√Ķiskola egyik megalap√≠t√≥ja. √ötja sor√°n felkereste Visken, Nagysz√Ķl√Ķs√∂n, Beregsz√°szban √©s Sz√ľrt√©ben a K√°rp√°taljai N√©pf√Ķiskolai Egyes√ľlet √°ltal tervezett n√©gy region√°lis koll√©gium sz√©khely√©t, tal√°lkozott a KMKSZ, a t√∂rt√©nelmi egyh√°zak √©s a R√°k√≥czi-f√Ķiskola vezet√Ķivel, √©s r√©szt vett a Tiszasalamoni √Āltal√°nos Iskola tan√©vnyit√≥j√°n, majd a beregsz√°szi j√°r√°si Guton fel√ļj√≠tott I. vil√°gh√°bor√ļs eml√©km√Ľvet avatott.

Munkat√°rsunk h√©tf√Ķ reggel Tiszasalamonban √©s a nap v√©g√©n Guton besz√©lgetett a magyar Orsz√°ggy√Ľl√©s aleln√∂k√©vel, aminek sor√°n a K√°rp√°talj√°ra tervezett, nagyszab√°s√ļ √©rt√©kfelm√©r√Ķ programr√≥l √©s a K√°rp√°taljai N√©pf√Ķiskolai Egyes√ľlet munk√°j√°r√≥l k√©rdezte Lezs√°k S√°ndort.

‚Äď Nagyon sok magyar iskola van a K√°rp√°t-medenc√©ben, mi√©rt pont a kis Tiszasalamoni √Āltal√°nos Iskola tan√©vnyit√≥ja ker√ľlt a programj√°ba?

‚Äď Az ember l√©lekben minden magyar iskol√°ban ott van, ahogy ott voltam huszon√∂t √©vig a Lakiteleki √Āltal√°nos Iskol√°ban. De ez a ter√ľlet most itt, a magyar‚Äďukr√°n‚Äďszlov√°k h√°rmashat√°r sz√∂glet√©ben egy saj√°tos helyzetet jelent sz√°momra is, hiszen mi Magyarorsz√°gon az√©rt pr√≥b√°lunk a magunk lehet√Ķs√©gei szerint mindent megtenni, hogy Ukrajn√°ban elcsituljanak a h√°bor√ļs fenyegetetts√©gek k√ľl√∂nf√©le form√°i, amik jelen vannak itt is. Szeretn√©nk √©rz√©keltetetni a magyarorsz√°gi testv√©rtelep√ľl√©sekkel, testv√©riskol√°kkal, j√∂jjenek K√°rp√°talj√°ra, mert most nagy sz√ľks√©g√ľk van az itt √©l√Ķknek a t√°mogat√≥ figyelm√ľkre, a bar√°ts√°gukra, a k√ľl√∂nf√©le programokra, kapcsolatokat er√Ķs√≠t√Ķ tal√°lkoz√≥kra.

√Črdekeltek vagyunk egy olyan Ukrajn√°ban, amely jog√°llam, amely az Eur√≥pai charta szerint biztos√≠t lehet√Ķs√©get az √Ķshonos magyar kisebbs√©gnek nyelvhez, tanul√°shoz, vall√°shoz, k√∂z√©lethez. Ehhez sz√ľks√©ges lesz az olyan magyar t√∂bbs√©gi v√°laszt√≥ker√ľletekre, amelyek biztos√≠tj√°k a demokratikus lehet√Ķs√©get ahhoz, hogy az itt √©l√Ķ magyarok megv√°lassz√°k a maguk k√ľld√∂tteit, k√©pvisel√Ķiket a t√∂rv√©nyhoz√°sba, illetve k√ľl√∂nf√©le szint√Ľ √∂nkorm√°nyzati test√ľletekbe.

R√°k√≥czi n√©pe j√≥l tudja, hogy itt a nemzetis√©gek egy√ľtt tudnak √©lni, √©s ha valahonnan t√°volr√≥l pr√≥b√°lj√°k a sorsunkat igaz√≠tani, az nem vezet j√≥ra. Teh√°t nek√ľnk, K√°rp√°t-medenc√©ben √©l√Ķ magyaroknak kell √©rz√©keltetni az itt √©l√Ķkkel, ukr√°nokkal, ruszinokkal, hogy tulajdonk√©ppen egy b√©k√©s Ukrajn√°ban, egy b√©k√©s K√∂z√©p-Eur√≥p√°ban, K√°rp√°t-medenc√©ben vagyunk √©rdekeltek. Az gazdagodhat erk√∂lcsileg, anyagilag egyar√°nt.

‚Äď Jelent√Ķs felt√°r√≥ munk√°ba kezdenek K√°rp√°talj√°n‚Ķ

‚Äď A magyar Orsz√°ggy√Ľl√©s elfogadott egy t√∂rv√©nyt a hungarikumokr√≥l, magyar √©rt√©kekr√Ķl, √©s ennek a v√©grehajt√°sa sor√°n a magyarorsz√°gi √∂nkorm√°nyzatok helyi √©rt√©kt√°rbizotts√°gokat v√°lasztanak, s f√∂lm√©rik a helyi √©rt√©keket, lajstromot k√©sz√≠tenek, amely alapj√°n k√ľl√∂nf√©le t√°mogat√°sban r√©szes√ľlhetnek. Helyi √©rt√©k lehet term√©szeti kincs, √Ķshonos √°llatot teny√©szt√Ķ ember munk√°ss√°ga, vagy lehet egy n√©pt√°nccsoport, esetleg egy sportteljes√≠tm√©ny. Teh√°t a helyi √©rt√©kek t√°r√°t √°ll√≠tjuk f√∂l, √©s gondot jelent, hogy a Trianonban elszak√≠tott ter√ľleteken a magyar √©rt√©keket hogyan hozzuk felsz√≠nre, hogyan k√©sz√≠t√ľnk lajstromot, hogyan tudjuk t√°mogatni ezt. A Lakiteleki N√©pf√Ķiskol√°nak van egy bev√°lt gyakorlata koll√©giumi rendszerben, ami azt jelenti, hogy egy-egy t√©mak√∂rben 80-120 egyetemista, f√Ķiskol√°s egy h√©tig felm√©r√©st v√©gez √©s j√°r h√°zr√≥l h√°zra. Majd k√©t h√≥nap m√ļlva √ļjra visszat√©rnek, van, ahol filmeznek, f√©nyk√©peznek, van, ahol m√©lyinterj√ļkat k√©sz√≠tenek, befejezik a kutat√≥munk√°t. V√©g√ľl √ļjabb k√©t-h√°rom h√≥nap m√ļlva egy konferenci√°n, elemzik √©s √∂sszegzik a kutat√°sok eredm√©nyeit, aminek tudom√°nyosan haszn√°lhat√≥ eredm√©nye, s√Ķt a politika sz√°m√°ra is javaslatokat megfogalmaz√≥ hat√°sa van.

Ez nagyon fontos alapja lesz annak, hogy a K√°rp√°t-medence hat√°ron t√ļli ter√ľletein koll√©giumokat hozunk l√©tre. K√°rp√°talj√°n n√©gy koll√©giumot tervez√ľnk, egy-egy ungi, ugocsai, m√°ramarosi √©s beregi koll√©giumot. Mindegyik koll√©giumnak lesz egy vezet√Ķje, aki az itteni K√°rp√°taljai N√©pf√Ķiskolai Egyes√ľlet vezet√©s√©vel √©s a KMKSZ seg√≠ts√©g√©vel megszervezi a gy√Ľjt√Ķmunk√°t. Val√≥sz√≠n√Ľleg novemberben, a KMKSZ vezet√Ķk √∂sszej√∂vetel√©n lesz egy r√©szletes t√°j√©koztat√≥. M√°r mostant√≥l beindul a szervez√Ķmunka. Tavasszal az ugocsai koll√©giumban 60-80, a K√°rp√°t-medenc√©b√Ķl √©s innen helyb√Ķl √©rkez√Ķ egyetemista, valamint fiatal nyugd√≠jasok, akik r√©szt akarnak ebben venni, elindulnak, egy meghat√°rozott tematika szerint j√°rj√°k v√©gig a telep√ľl√©seket √©s csal√°dokat. Egy-egy telep√ľl√©sen el√Ķh√≠v√≥dik az a Zsuzsi n√©ni, aki a legjobb kal√°csot s√ľti azon a telep√ľl√©sen, h√≠re van, beker√ľl majd az √©rt√©kt√°rba, √©s nyilv√°n fog majd egy olyan korm√°nyzati t√°mogat√°sban is r√©szes√ľlni, amely megp√°ly√°zhat√≥ az √©rt√©kt√°rbizotts√°g seg√≠ts√©g√©vel. Ha Zsuzsi n√©ni megtan√≠tja a hetedikeseket arra a kal√°css√ľt√©sre, a receptet √°tadja, az√©rt kap egy kis tiszteletd√≠jat is.

Azt az √©rt√©kpiramist, amelynek a cs√ļcs√°n ott vannak a hungarikumok, meg kell, hogy alapozz√°k a helyi √©rt√©kek, k√∂z√ľl√ľk a legjobbak beker√ľlnek a t√©rs√©gi √©rt√©kek k√∂z√©, teh√°t a K√°rp√°taljai Magyar √Črt√©kt√°rba, onnan beker√ľlhetnek a Nemzeti √Črt√©kt√°rba, √©s tal√°n akad olyan is, amely hungarikumm√° v√°lhat. A hungarikum egy olyan nemzeti cs√ļcsteljes√≠tm√©ny, amelyet vil√°gszerte azonos√≠tanak a magyarokkal.

‚Äď Mi a v√©lem√©nye a K√°rp√°taljai N√©pf√Ķiskolai Egyes√ľlet √°ltal v√©gzett munk√°r√≥l?

‚Äď K√°rp√°talj√°n lassan n√©gy esztendeje n√©pf√Ķiskolai egyes√ľlet j√∂tt l√©tre, s rendk√≠v√ľl j√≥ kapcsolatrendszer alakult ki, k√∂sz√∂nhet√Ķen a KMKSZ munk√°j√°nak √©s egyh√°zi k√∂z√∂ss√©gek, alap√≠tv√°nyok, egyes√ľletek, int√©zm√©nyek seg√≠ts√©g√©nek. Ebben benne van az √©n 1975-t√Ķl sz√°rmaz√≥ √©lm√©nyanyagom is. Sok olyan ismerets√©g, bar√°t, akikkel √©n az elm√ļlt √©vtizedekben ‚Äď t√∂bbsz√∂r ak√°r illeg√°lis k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt ‚Äď 1990 el√Ķtt tartottam a kapcsolatot. Csemp√©szt√ľnk k√∂nyvet, gy√≥gyszert vagy √©ppen h√≠reket √©s k√©ziratokat. De ut√°na is voltak olyan k√∂z√∂s akci√≥k, amelyek megalapozt√°k ezt a n√©pf√Ķiskolai h√°l√≥zatot.

Az egyes√ľletet Kov√°csn√© Moln√°r Eleon√≥ra vezeti, aki ugyanakkor bekapcsol√≥dott a Lakiteleki N√©pf√Ķiskola seg√≠ts√©g√©vel a Hungarikum-mozgalomba is. P√©ld√°ul K√°rp√°talj√°n siker√ľlt a t√°nch√°zmozgalmat oly m√≥don v√°ndoroltatni, hogy minden t√©rs√©gbe j√≥ band√°val, t√°ncosokkal kiv√°l√≥ csapatot szerveztek, hogy fel√©l√©nk√≠ts√©k azt a tud√°st, ami ott rejtezik.

Ugyanakkor innen K√°rp√°talj√°r√≥l fogadtunk a Lakiteleki N√©pf√Ķiskol√°n t√∂bb alkalommal k√∂z√∂ss√©geket, iskol√°sokat. Versenyeken vettek r√©szt, k√∂zvet√≠tett√ľk √Ķket m√°sfel√© az orsz√°gban. Ilyen szempontb√≥l a K√°rp√°taljai N√©pf√Ķiskolai Egyes√ľlet moder√°tora is volt a kapcsolatrendszernek. P√°ly√°zatokon indultak, korm√°nyzati t√°mogat√°sb√≥l kaptak kisebb √∂sszegeket, amelyekb√Ķl sok olyan er√Ķfesz√≠t√©st siker√ľlt megval√≥s√≠tanunk, amelyek j√≥ alapot adnak ahhoz, hogy a most fel√°ll√≠tand√≥ n√©gy koll√©gium √©rt√©kfelm√©r√©se sikeres legyen.

‚Äď Mostani K√°rp√°taljai l√°togat√°s√°n fogalmaz√≥dtak-e meg √ļjabb c√©lok, elk√©pzel√©sek?

‚Äď T√∂bb gondolat is feler√Ķs√∂d√∂tt mostani l√°togat√°sunk sor√°n. Egyet mondok: Tisza√ļjlakon a s√≥h√°z el√Ķtt √°lltunk meg, besz√©lgett√ľnk, elhelyeztem egy koszor√ļt. Besz√©lt√ľnk arr√≥l, hogy a m√°ra √ľresen √°ll√≥ s√≥h√°zat megpr√≥b√°ljuk magyar korm√°nyzati er√Ķfesz√≠t√©ssel, t√©rs√©gi √∂sszefog√°ssal fel√ļj√≠tani. J√∂nnek a kir√°ndul√≥ csoportok, akik m√°r most is gyakran meg√°llnak ott, mert mindig van a fal√°n sok koszor√ļ. J√≥ lenne, ha az √©p√ľletbe be tudn√°nak menni, √©s kapn√°nak a R√°k√≥czi-szabads√°gharc els√Ķ dr√°mai pillanatair√≥l ak√°r egy kis filmes besz√°mol√≥t, ki√°ll√≠t√°st, m√°ris √©lm√©nyszer√Ľbb√© v√°lik az, hogy mi is t√∂rt√©nt itt.

Badó Zsolt

(Forr√°s: K√°rp√°taljalap.net)


KťptŠr


Kurultaj Koll√©gium a N√©pf√Ķiskol√°n
2019. október 3-4.
TovŠbbi kťpekTovŠbbi kťpek

EsemťnynaptŠr
Ńttekintű tŠblŠzatŃttekintű tŠblŠzat

Keresű
OK

MeghŪvůk
Falusz√©p√≠t√Ķ T√°rsask√∂r XI. √∂sszej√∂vetele
Id√Ķpont: 2019. december 17., 18 √≥ra

Helysz√≠n: Lakitelek, M√Ľvel√Ķd√©si h√°z
Zoboralja √Črt√©kfelt√°r√≥ Koll√©gium Z√°r√≥konferenci√°ja
Id√Ķpont: 2019. december 14., 10 √≥ra

Helysz√≠n: Pogr√°ny, Kult√ļrh√°z
K√©pvisel√Ķi fogad√≥√≥ra Kiskunf√©legyh√°z√°n
Id√Ķpont: 2019. december 13., 16 √≥ra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
TovŠbbi meghŪvůkTovŠbbi meghŪvůk

Lakitelek


TovŠbbTovŠbb

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki N√©pf√Ķiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


H√≠rekSzem√©lyes√ćr√°sok, interj√ļkOrsz√°ggy√Ľl√©sV√°laszt√≥ker√ľletK√©pt√°r√Črdekess√©gEl√©rhet√Ķs√©g
¬© Lezs√°k S√°ndor - Webmester - R√©gi honlap - Oldalt√©rk√©p