Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Megtalálták az egykori Petőfi-kutat tápláló artézi kutat
2016. április 3.

A napokban feltárták az egykori Petőfi-kutat tápláló artézi kút csonkját. Sajnos, mint kiderült, megszüntetésekor nem zárták le szakszerűen, így a vízforrás eltömődött – nyilatkozta Bense Zoltán.

A képviselő azonban továbbra sem adja fel a tervet, miszerint ezen a helyen – a régmúlt emlékét és a tiszta ivóvíz tiszteletét – ismét kút hirdesse.

Megtalálták az egykori Petőfi-kutat tápláló artézi kutat

– Körülbelül tíz éve fogalmazódott meg először a Petőfi-kút visszaállításának gondolata. A korosabbak bizonyára emlékezhetnek még erre az építményre, gyerekként jómagam is gyakran oltottam itt a szomjamat a József Attila iskola diákjaként. Félegyháza történetében mindig kiemelt jelentősége volt a jó ivóvíznek, márpedig az itt felszínre törő víz az volt. Bizonyította ezt, hogy sokan vitték innen lovaskocsival, személyautóval az artézi kút vizét, amely 290 méter mélyről tőrt a felszínre. Az 1948-ban épült kút mintegy 40 évig üzemelt, amikor – a szóbeszéd szerint – elapadt – mondta el a képviselő, akinek feltett szándéka, hogy még ebben a ciklusban újra ihassanak a félegyháziak a Petőfi-kútból.

Bense Zoltán elmondta, hogy dr. Tarjányi József kezdeményezésére kötelezte el magát az ügy mellett, aminek jelentőségét véleménye szerint nem elsősorban a Petőfi-kút építészeti jelentősége, hanem a város életében betöltött szerepe adja.

Idő közben itt, a Deák Ferenc utca – Korond utca találkozásánál állították fel Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére Fekete Pál, a rendszerváltozás utáni első országgyűlési képviselő mellszobrát is, amelynek elhelyezésekor már figyelembe vették a Petőfi-kút visszaállításának tervét is – tájékoztatott a képviselő.

– Miután sikerült egy régi fotót találni, a Bácsvíz Zrt. szakemberei az alapján a napokban behatárolták az egykori kút lehetséges helyszínét, majd fémdetektorral meg is találták azt. Ekkor derült ki, hogy annak idején nem lett szakszerűen ledugózva, így a belekerült sóder eltömítette a kutat. A következő lépés az lesz, hogy a szakemberek megpróbálják a dugulást elhárítani, s ha ez sikerül, bevizsgáltatják a vízminőséget. Mindezek tükrében folytatódnak a Petőfi-kút visszaállításáért tett erőfeszítések – foglalta össze Bense Zoltán.

T. T.

(Forrás: Félegyháziközlöny.eu)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép