Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Megjelent a Hitel repertóriuma
2018. november 10.

A Hitel folyóirat harminc évvel ezelőtti indulására emlékezve 2018. november 6-án mutattuk be az Andrássy úti konferenciateremben a folyóirat első öt évfolyamát feldolgozó, a kétheti megjelenésű lap repertóriumát.

Az esemény nyitásaként Intézetünk főigazgatója, Bíró Zoltán mondott köszöntőt és idézett föl a lap indulásával kapcsolatos történeteket. A jelenlévők számára elmondta, milyen nehézségek és milyen hosszú huzavona után sikerült végre 1988. november 2-án kézbe venni az első lapszámot. Nem felejtette el azonban azt sem megemlíteni, hogy az izgalmas történetekkel jócskán fűszerezett indulás és első évek sajnálatosan, de szinte természetes módon a botrányoktól sem voltak mentesek. Mindezek közül is a legtöbb vitát és hozzászólást eredményező, az úgynevezett Nappali Hold botrány volt, mely Csoóri Sándor egy, a magyarországi zsidóság asszimilációjával is foglalkozó, (szándékosan?) félreértelmezett esszéjének részletéből bontakozott ki. A lap első négy éve ezek mellett is sikeresnek mondható, és az, hogy 1992 nyarán az átalakítása mellett döntöttek, anyagi szempontok figyelembevétele miatt történt.

Megjelent a Hitel repertóriuma

A bemutatón ezután Dippold Pál, az első öt évfolyam olvasószerkesztője és a jelen kötetet bevezető tanulmány írója kapott szót. Személyes élményeit felelevenítve világított rá, milyen körülmények között dolgozott azokban az években a szerkesztőség. Külön kiemelte, mennyire büszke rá, hogy az 1988 és 1992 között megjelent összes írást olvasta, és ahol szükséges volt, kíméletlenül kurtította-javította azokat. Volt olyan szerző, aki érezve szövege jobbá tételét, ezért köszönetet mondott, de például Csurka István reflexszerűen cenzúrázást látott a dologban és nyomatékosan kérte Dippold Pált, ne korrigálja szövegeit.

Megjelent a Hitel repertóriuma

Az esemény következő megszólalója a kötet és az azzal egy időben bemutatott honlap egyik szerkesztője, Jónás Róbert, a RETÖRKI Archívum munkatársa volt. Röviden vázolva a munka aprólékosságát rámutatott, mennyire fontos elkészíteni egy korszakos lap összesített tartalomjegyzékét. Kiemelte, hogy az olvasmányosra sikerült bevezető tanulmány jól ellensúlyozza a későbbi oldalakon lévő száraz adatsorokat, a kettőt együtt használva megelevenedik az Olvasó előtt szinte a rendszerváltás összes jelentősebb eseménye. Ehhez nyújt nagyon hasznos segítséget a szintén kedden élesített és a másik szerkesztő, Házi Balázs által bemutatott honlap is, mely a nyomtatott kiadvány összes adata mellett egy óriási előnnyel is rendelkezik: egy kattintással elérhető a keresett szöveg digitális másolata, valamint az összes 1988 és 1992 között megjelent lapszám. A kétrétegű PDF állományok tartalmában további kereséseket lehet végezni, így a szerkesztők reménye szerint az elkészült munka nem csak egy korszakra történő emlékezésben nyújt segítséget, hanem támogatja az azzal kapcsolatos kutatásokat is.

A repertórium honlapja elérhető a fenti menüpontra, vagy az alábbi linkre kattintva is: https://hitel.archivum.retorki.hu/

Megjelent a Hitel repertóriuma

Reméljük, hogy a munka eredményeként megjelent kötet és honlap hasznos segítség lesz a fenti célok megvalósítása érdekében!

 

Házi Balázs – Jónás Róbert
retorki.hu


Képtár
Sára Sándor Emlékest
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Elérhetetlen föld 50 - ünnepi megemlékezés
Időpont: 2019. november 23., 15 óra
Helyszín: Polgárok Háza
Sára Sándor Emlékest
Időpont: 2019. november 20., 18 óra. 
Helyszín: Polgárok Háza
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép