Hírek
Személyes
√ćr√°sok, interj√ļk
Orsz√°ggy√Ľl√©s
V√°laszt√≥ker√ľlet
Képtár
√Črdekess√©g
El√©rhet√Ķs√©g
M√©g kiigaz√≠that√≥ az MDF-en bel√ľli zavar

 

Zavarban van a Magyar Demokrata F√≥rum. Term√©szetes okot erre nem tal√°lunk. Mesters√©gesen sodort√°k bele ebbe az √°llapotba. J√ļnius 19-√©n, a sikeres eur√≥pai parlamenti v√°laszt√°s ut√°n a v√°lasztm√°ny hirtelen f√©l √©vvel el√Ķre hozta a tiszt√ļj√≠t√°st. A felt√Ľn√Ķen siet√Ķs int√©zked√©st nem indokolt√°k. Ugyanaznap egy f√ľst alatt a test√ľlet feloszlatta a budapesti II. ker√ľletben az orsz√°g legn√©pesebb MDF-szervezet√©t. Hiteles √©rvekkel nem szolg√°ltak, szab√°lyos √©s az emberi m√©lt√≥s√°ggal √∂sszeegyeztethet√Ķ elj√°r√°ssal nem bajl√≥dtak. R√°ad√°sul erre a sorsra juttatt√°k a s√°rospataki szervezetet is. Mindk√©t esetben politikai b√≠r√°latot b√ľntetett a megtorl√°s.


Tiltakoz√°sul az orsz√°gos etikai bizotts√°g eln√∂ke nyomban lemondott. Sz√≥t emeltek m√°sok is. Az orsz√°ggy√Ľl√©si k√©pvisel√Ķcsoport t√∂bbs√©ge j√ļnius 21-√©n megalak√≠totta a Lakitelek munkacsoportot, √©ppen az elmulasztott m√©rlegel√©s √©s vita p√≥tl√°s√°ra. Hiszen m√°r csak az akkori l√©p√©sek is tiszt√°z√°st s√ľrgettek. Ez a ny√≠lts√°gra t√∂rekv√Ķ csoport azonban visszautas√≠t√°sba √©s v√°daskod√°sba √ľtk√∂z√∂tt. Olyan h√≠r√ľket keltett√©k, mintha saj√°t t√°rsaik ellen v√°rostromba keveredtek volna.


Bels√Ķ csoportok rejtett hatalmi k√ľzdelme zajlik teh√°t az MDF-ben? De akkor a Lakitelek munkacsoport mi√©rt ragaszkodik a helyzet ny√≠lt tiszt√°z√°s√°hoz? A magyar√°zatot j√ļlius 20-√°n t√°rta fel egy lev√©l az MDF felel√Ķs politikusainak c√≠mezve. Medgyasszay L√°szl√≥ ebben a visz√°lykod√°st D√°vid Ibolya eln√∂k asszony √©s k√∂re √∂nk√©nyes, megoszt√≥, pillanatnyi √©rdek√Ľ magatart√°s√°ra vezeti vissza. Nevezz√ľk ezt a csoportot eln√∂ki k√∂rnek. Medgyasszay L√°szl√≥, az MDF rendszerv√°ltoztat√≥ korm√°ny√°nak √°llamtitk√°ra, 1990-t√Ķl orsz√°ggy√Ľl√©si k√©pvisel√Ķje, eln√∂ks√©gi tagja, aleln√∂ke 2004. m√°jus 15-√©n t√°vozott p√°rttiszts√©geib√Ķl. Ezt csak most jelentette be. R√©szletes elemz√Ķ √≠r√°s√°ban arra hivatkozik, hogy az eln√∂ki k√∂r magatart√°s√°t vesz√©lyesnek √≠t√©li az MDF-re, ez√©rt szak√≠t vel√ľk. Ezek szerint az MDF-ben val√≥ban k√©t politikai csoport m√Ľk√∂dik. Csak √©ppens√©ggel a Lakitelek munkacsoport a helyzet ny√≠lt tiszt√°z√°s√°ra t√∂rekszik, az eln√∂ki k√∂r viszont hom√°lyba burkol√≥dzik, √©s elutas√≠tja a vit√°t. Ott k√©rdeznek, itt nem v√°laszolnak. Ott k√∂z√∂s gondolkod√°st javasolnak, itt v√°daskod√°ssal √©s megb√©lyegz√©ssel √ľtnek vissza.


Ha teh√°t az MDF zavarban van, akkor abba az eln√∂ki k√∂r sodorta bele. Az eln√∂ki k√∂r am√ļgy maga is zavarral k√ľszk√∂dhet. Rejt√Ķzk√∂d√©se √©s inger√ľlt kapkod√°sa err√Ķl tan√ļskodik.


Irányultság és önállóságDe miben is √°ll itt a t√©t? T√∂rt√©nelmi t√©tr√Ķl besz√©lhet√ľnk. Az a k√©rd√©s, hogy a rendszerv√°ltoz√°sb√≥l az uni√≥s tags√°gba l√©p√Ķ Magyarorsz√°gon az MDF meg√Ķrizheti-e eredeti √∂n√°ll√≥s√°g√°t √©s ir√°nyults√°g√°t. Ir√°nyults√°g √©s √∂n√°ll√≥s√°g egy√ľtt teszi a t√©tet. A t√∂bbi a k√∂r√ľlm√©nyeken √©s a politikai cselekv√Ķk√©pess√©gen m√ļlik. A k√∂r√ľlm√©nyeket imm√°r az Eur√≥pai Uni√≥ vil√°ga jelenti. A politikai cselekv√Ķk√©pess√©g felt√©teleit a hazai t√°rsadalom √©s az √ļjraegyes√ľl√Ķ nemzet ig√©nyei szabj√°k meg. Az MDF ir√°nyults√°g√°r√≥l √©s √∂n√°ll√≥s√°g√°r√≥l ebben a viszonylatban lehet √©s kell d√∂nteni. Ezt a d√∂nt√©st a 2006-os orsz√°ggy√Ľl√©si v√°laszt√°s k√∂zeled√©se is befoly√°solja.


K√©rdezz√ľnk csak tov√°bb. Ilyen t√©tr√Ķl ilyen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt kik √©s hogyan d√∂ntsenek? V√©g√ľl ebben v√°lik el az eln√∂ki k√∂r √©s a Lakitelek munkacsoport politikai magatart√°sa. Az eln√∂ki k√∂r z√°rt el√Ķzetes d√∂nt√©sen munk√°lkodik, majd a test√ľleteket k√©sz helyzet el√© √°ll√≠tan√°. Ez√©rt rejt√Ķzk√∂dik, v√©dekezik √©s siet. A Lakitelek munkacsoport azonban a t√©tet az eg√©sz MDF √©s a nemzeti k√∂zv√©lem√©ny √ľgy√©nek tekinti. Ez√©rt ragaszkodik a ny√≠lt vit√°hoz √©s a ki√©rlelt d√∂nt√©shez.


Nevezetesen a Lakitelek munkacsoport az alap√≠t√≥ nyilatkozatban h√°rom k√©rd√©sben foglal √°ll√°st. Ellenzik, hogy az eln√∂ki k√∂r tagjai ‚Äěaz MDF politik√°j√°t centrumpolitik√°v√° alak√≠tott√°k, az MDF tags√°g√°nak √©s k√©pvisel√Ķcsoportj√°nak megker√ľl√©s√©vel". Szorgalmazz√°k, hogy a szeptemberi orsz√°gos gy√Ľl√©s ‚Äěaz MDF jobboldali, nemzeti √©s kereszt√©ny ir√°nyults√°g√°t er√Ķs√≠tse meg". Kezdem√©nyezik, hogy 2006-ra ‚Äěaz √∂n√°ll√≥ Magyar Demokrata F√≥rum a Fidesz - Magyar Polg√°ri Sz√∂vets√©g strat√©giai sz√∂vets√©gesek√©nt a lehet√Ķ legszorosabb egy√ľttm√Ľk√∂d√©sben teremtse meg a nemzeti, kereszt√©ny √©s polg√°ri korm√°nyzati t√∂bbs√©g lehet√Ķs√©g√©t". Ezekre az egy√©rtelm√Ľ gondolatokra nem √©rkezett hasonl√≥ v√°lasz. Az eln√∂ki k√∂r t√∂bb√©rtelm√Ľ, hom√°lyos √©s k√∂zvetett √ľzenetf√©l√©ket k√ľld√∂tt. D√°vid Ibolya j√ļlius 12-√©n a N√©pszav√°ban kijelentette: 2006-ban ‚Äěa v√°laszt√°si eredm√©nyek ismeret√©ben l√°tni fogjuk, kinek mire van es√©lye". Szombathelyi sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°n azt is hozz√°tette: olyan korm√°nyv√°lt√°sra k√©sz√ľl, ‚Äěamelyben az MDF-nek meghat√°roz√≥ √©s megker√ľlhetetlen szerepe legyen". J√ļlius 14-√©n a N√©pszabads√°g besz√©lget√©st k√∂z√∂lt Antall P√©terrel, aki a 2006-os korm√°nyalak√≠t√°skor az MDF esetleges koal√≠ci√≥s hajland√≥s√°g√°r√≥l az MSZP-vel √ļgy v√©lekedett: err√Ķl ‚Äěaz MDF orsz√°gos gy√Ľl√©se d√∂nt majd". Szokatlan egy√©bk√©nt, ahogyan Antall P√©ter minden k√∂zszerepl√Ķi el√Ķzm√©ny n√©lk√ľl egyszerre orsz√°gos eln√∂ks√©gi tags√°gra p√°ly√°zik. Magyar√°zata abban mer√ľl ki, hogy ‚Äěfontosnak tartom D√°vid Ibolya politik√°j√°nak t√°mogat√°s√°t". Ennyi el√©g is volna?


Figyelm√©be aj√°nljuk √©desapja egyik utols√≥ vallom√°sos gondolat√°t. Antall J√≥zsef az MDF politikai ir√°nyults√°g√°nak betart√°s√°r√≥l ezt mondta: ‚ÄěOlyan felsz√≥l√≠t√°soknak vagy c√©lz√°soknak nem fogok ijedtemben vagy rossz meg√≠t√©l√©s k√∂vetkezt√©ben eleget tenni, amelyek a hatalom √°tad√°s√°t jelentett√©k a t√∂rt√©nelem sor√°n Kun B√©l√°nak vagy Hitlernek." Hitler ut√≥daira n√°lunk manaps√°g m√©g fizetett n√°civad√°szok sem bukkanhatnak. Kun B√©la ut√≥dai azonban 1944. december 21-t√Ķl folytonosan uralj√°k vagy alak√≠tj√°k a k√∂zhatalmat. Jelenleg a korm√°nyt√∂bbs√©get birtokolj√°k. Leg√ļjabb meg√ļjul√°si fordulatukkal 2006-ra is a korm√°nykoal√≠ci√≥ vezet√©s√©t k√©sz√≠tik el√Ķ. Antall P√©ter is 2006-ig v√°rna a d√∂nt√©ssel az MDF ir√°nyults√°g√°r√≥l? Ebben a bizonytalan halogat√°sban t√°mogatn√° az eln√∂ki k√∂rt? Lelke rajta.


Mindenesetre az eln√∂ki k√∂r nem egy megnyilv√°nul√°sa bizony vesz√©lyezteti az MDF jobboldali ir√°nyults√°g√°t. Furcsa politikai hat√°rnyit√°sra akadhatunk. Medgyessy P√©ter minisztereln√∂k-jel√∂ltet 2002 tavasz√°n, az orsz√°ggy√Ľl√©si v√°laszt√°si kamp√°ny dand√°rj√°n D√°vid Ibolya ‚Äěnemes ellenf√©lnek" min√Ķs√≠tette. Medgyessy P√©ter m√°r minisztereln√∂kk√©nt 2003-ban az √Ķ ‚Äěnemzeti k√∂z√©p korm√°ny√°r√≥l" sz√≥lt. Ezzel az √∂nmeghat√°roz√°ssal cseng √∂ssze az eln√∂ki k√∂r 2004-es monoki nyilatkozat√°ban a ‚Äěnemzeti k√∂zmegegyez√©s" √∂tlete. Medgyessy P√©ter 2004. febru√°r 16-√°n orsz√°g√©rt√©kel√Ķ besz√©d√©ben a ‚Äěpiacb√Ķv√≠t√Ķ √©s √∂nkorl√°toz√≥ √°llam" neoliber√°lis eszm√©j√©t er√Ķs√≠tette meg. Ezzel is b√°tor√≠totta a privatiz√°ci√≥ f√©ktelen gyors√≠t√°s√°t √©s sz√©les√≠t√©s√©t. J√ļnius 9-√©n azt√°n a N√©pszabads√°gban D√°vid Ibolya eln√∂k asszony konzervat√≠v ki√°ltv√°nya kifejti: ‚ÄěA korszer√Ľ konzervat√≠v politika szerint a gazdas√°gban nagyobb szabads√°gra van sz√ľks√©g. Ez√©rt t√°mogatja a privatiz√°ci√≥t, mert az √°llam gyakran rossz tulajdonos." K√≠nos fogyat√©koss√°g, hogy a konzervat√≠v ki√°ltv√°ny nem sz√°ll szembe a globaliz√°ci√≥ hazai nyomul√°s√°val. Tudom√°st sem vesz r√≥la. El√≠t√©li viszont, hogy ‚Äěa nagyobbik jobboldali p√°rt 2004-ben munk√°sp√°rti √ľzenetekkel pr√≥b√°l v√°laszt√≥kat toborozni". Sz√ľks√©gesnek tartja azt is, hogy ‚Äěnemet mondjon a ki√ľresedett dzsentrivil√°gra, a csend√Ķr√∂s rendp√°rtis√°gra, az antiszemitizmusra". H√°t ezzel kiknek a nev√©ben kiknek √ľzen a szerz√Ķ √©s az eln√∂ki k√∂r? Az ind√≠t√©k √©s a c√©l hom√°lyban marad. J√≥hiszem√Ľen Antall J√≥zsef kifejez√©s√©hez folyamodunk: a baloldali hat√°rnyit√°s kalandja ‚Äěrossz meg√≠t√©l√©s k√∂vetkezt√©ben" esett √©s esik meg. De a rossz meg√≠t√©l√©s√©rt is az eln√∂ki k√∂rre h√°rul a felel√Ķss√©g.


Rosszabb meg√≠t√©l√©s k√∂vetkezm√©ny√©t sejthetj√ľk az MDF √©s a Fidesz viszony√°nak kezel√©s√©ben. Itt m√°r hat√°rz√°r√°ssal √©r fel az eln√∂ki k√∂r j√ļlius 13-i t√©zise: az MDF 1994 ut√°n akkor gyeng√ľlt meg, amikor ‚Äě√©rt√©k- √©s gondolatrendszer√©t k√∂lcs√∂nvehette egy, a politikai paletta eg√©szen m√°s t√©rfel√©r√Ķl √©rkezett, szervezeti √©s mozgalmi h√°tt√©r n√©lk√ľli, de professzion√°lisan m√Ľk√∂d√Ķ, a fegyelmet minden riv√°lis√°n√°l jobban alkalmaz√≥ p√°rt". Ez a p√°rt a Fidesz. Ez a t√©zis az MDF szeptemberi orsz√°gos gy√Ľl√©s√©nek t√°j√©koztat√≥j√°ban szerepel. M√°sutt az eln√∂ki k√∂r a Fideszt ‚Äějobboldali egyp√°rtrendszer bevezet√©s√©nek" sz√°nd√©k√°val gyan√ļs√≠tja.


A jobboldal jobboldali ellenzéke?Hat√°rnyit√°s balra? Hat√°rz√°r√°s jobbra? Ez ut√≥bbi indokl√°sa tudatos megt√©veszt√©snek sz√°m√≠t. A Fidesz val√≥ban ‚Äěprofesszion√°lis m√Ľk√∂d√©sre" t√∂rekszik, √©s val√≥ban a lehet√Ķ legteljesebb jobboldali politikai sz√∂vets√©get tervezi. Ebben a keretben mentette meg a hazai jobboldal cselekv√Ķk√©pess√©g√©t p√©ld√°ul az MDF 1996-os kett√©szakad√°sa ut√°n. Az MDF-et akkor az MDNP kamarillapolitikusai szak√≠tott√°k kett√©, a baloldali MSZP-SZDSZ-korm√°nykoal√≠ci√≥ 72 sz√°zal√©kos t√ļls√ļlya idej√©n. A kezdetben radik√°lis demokrata √©s kommunizmusellenes Fidesz k√ľl√∂nben m√°r 1993-ban a nemzeti jobboldali ir√°nyt v√°lasztotta. Ezen az √ļton √©p√≠tette fel k√©s√Ķbb az 1998-ban gy√Ķztes nemzeti √©s polg√°ri jobboldali koal√≠ci√≥t. Az MDF-et ebben 1997-t√Ķl sz√∂vets√©ges√ľl fogadta. Az MDF-et 1994 √©s 1996 ut√°n a Fidesz √≠gy nem gyeng√≠tette, hanem a meger√Ķs√∂d√©sben seg√≠tette.


Nevezz√ľk n√©ven a dolgokat. Az MDF-et 1996-ban az a politikai csoport tasz√≠totta a szakad√©k sz√©l√©re, amely az MDNP k√©pviselet√©ben 2001-ben a baloldali Centrum p√°rthoz csatlakozott, √©s amellyel az MDF mai eln√∂ki k√∂re bar√°ti sz√∂vets√©get √°pol. Teszi mindezt az eln√∂ki k√∂r a jobboldal jobboldali ellenz√©kek√©nt. Vagy milyen m√°s alapon? A v√©gvesz√©lyt Medgyasszay L√°szl√≥ abban l√°tja, hogy ‚ÄěD√°vid Ibolya vezet√©s√©vel az MDF egy centrumban lebeg√Ķ, el√Ķbb-ut√≥bb balra is vegy√©rt√©ket kibocs√°t√≥, nagy v√°gyakat kerget√Ķ egyszem√©lyes p√°rtt√° v√°lik". Vigy√°zzunk h√°t a hat√°rnyit√°ssal √©s a hat√°rz√°r√°ssal.


Mag√°ban az √∂n√°ll√≥s√°g term√©szetes v√°gy. Zavart az okoz, ha a szervezeti √∂n√°ll√≥s√°got al√°rendelik a politikai ir√°nyults√°gnak. Az eln√∂ki k√∂r nem √≥vakodik ett√Ķl. T√ļl sokat kock√°ztatnak, hogy 2006-ban egy ‚Äěmeghat√°roz√≥ √©s megker√ľlhetetlen p√°rtot" mutathassanak fel orsz√°g-vil√°g el√Ķtt. √Ėnigazol√≥ √©rv√ľk az, hogy az MDF az eur√≥pai parlamenti v√°laszt√°son √°tl√©pte a bejut√°s k√ľsz√∂b√©t. ‚ÄěA gy√Ķzelem azt jelentette, hogy helyesen d√∂nt√∂tt√ľnk. Az MDF √∂n√°ll√≥ marad, √©s √∂n√°ll√≥an k√©sz√ľl 2006-ra... Nem lesz√ľnk senki fi√≥kszervezete, sem t√°skacipel√Ķje" - olvashatjuk D√°vid Iboly√°t√≥l a N√©pszav√°ban. A sikernek √∂r√ľlj√ľnk √©s √∂r√ľl√ľnk. A sikert √©s a gy√Ķzelmet azonban ne keverj√ľk √∂ssze. Most az MDF nem gy√Ķz√∂tt, nem az MDF gy√Ķz√∂tt. Siker√©t az 5,33 sz√°zal√©kos eredm√©ny jelentette, am√ļgy az orsz√°ggy√Ľl√©si p√°rtok k√∂z√ľl a legkisebb el√©gs√©ges eredm√©ny. No √©s ez is mind√∂szsze 700 szavazaton m√ļlott. Ekkora √∂n√°ll√≥s√°g nem lehet alap az MDF politikai ir√°nyults√°g√°nak megv√°ltoztat√°s√°ra. Ennyi√©rt nem √©rdemes fel√°ldozni az eredeti ir√°nyults√°got. Ha az MDF a jobboldal vezet√Ķ erej√©nek ellenz√©k√©v√© v√°lik, azzal √∂nmag√°t semmis√≠ti meg. Itt h√ļz√≥dik az igazi hat√°r.


Tart√≥s biztons√°got √©s politikai cselekv√Ķk√©pess√©get az MDF egyed√ľl saj√°t eredeti t√°bor√°b√≥l mer√≠thet. Ez a t√°bor m√°r nem nagy, de m√©g b√Ķv√≠thet√Ķ. Ez a t√°bor nem fogadja el a Fidesz minden c√©lj√°t √©s eszk√∂z√©t, de azonosul a Fidesz 1993 √≥ta bizony√≠tott politikai ir√°nyults√°g√°val. Ez a tudatos t√°bor az MDF t√∂rt√©nelmi arculat√°nak √©s ir√°nyults√°g√°nak meger√Ķs√≠t√©s√©t v√°rja, egyszersmind a term√©szetes jobboldali sz√∂vets√©g megteremt√©s√©t t√°mogatja. Ez a t√°bor nem √∂nc√©l√ļ √∂n√°ll√≥s√°gban gondolkodik. Ebben a t√°borban az MDF ir√°nyults√°g√°nak √©s √∂n√°ll√≥s√°g√°nak k√∂lcs√∂n√∂ss√©g√©t tartj√°k becsben.


Ha az eln√∂ki k√∂r az √∂n√°ll√≥s√°g els√Ķbbs√©g√©t er√Ķlteti, azzal j√≥v√°tehetetlen k√°rt okozhat. A 2004-es eur√≥pai parlamenti √©s a 2006-os orsz√°ggy√Ľl√©si v√°laszt√°sok k√∂z√∂tt √©ppen a t√°rsadalmi √©s a politikai kapcsolatok es√©ly√©t kell m√©rlegre tenni. Ezeknek a kapcsolatoknak a tiszt√°z√°sa mindenn√©l fontosabb. Ehhez pedig id√Ķ, alkalom √©s sz√©les r√©szv√©tel sz√ľks√©ges. Erre hivatkozva a j√ļnius 19-i d√∂nt√©st az el√Ķre hozott tiszt√ļj√≠t√°sr√≥l a Lakitelek munkacsoport mellett mind t√∂bben kifog√°solj√°k. Andr√°sfalvy Bertalan akad√©mikus, az MDF alap√≠t√≥ tagja, a rendszerv√°ltoztat√≥ korm√°ny minisztere az MDF lapj√°ba sz√°nt cikkben √≠gy √©rvel: ‚ÄěElhamarkodottnak tartom, hogy m√°r szeptemberben √ļj tiszts√©gvisel√Ķket v√°lasszunk, miel√Ķtt m√©g a programot megvitatn√°nk. A tennival√≥k sz√°mbav√©tele, az eszm√©k √©s c√©lok megfogalmaz√°sa ut√°n kell ezek v√©grehajt√°s√°ra alkalmas vezet√Ķket v√°lasztanunk. Olyanokat, akik v√°llalj√°k ezt, nem csak a politikai p√°ly√°n akarnak megmaradni." Medgyasszay L√°szl√≥ levele m√°s √∂sszef√ľgg√©sre is kit√©r: ‚ÄěTiltakozom az ellen, hogy eln√∂k asszony javaslat√°ra a v√°lasztm√°ny olyan id√Ķre tette a tiszt√ļj√≠t√°st, amikor nincs id√Ķ a megyei, ter√ľleti f√≥rumok √∂sszeh√≠v√°s√°ra a jel√∂l√©sek el√Ķtt. Nincs id√Ķ arra, hogy megjelen√≠ts√©k a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ v√©lem√©nyeket, √©s az MDF bels√Ķ k√∂reiben lefolytass√°k a vit√°kat. Ez az el√Ķre hozott v√°laszt√°s D√°vid Iboly√°nak √©s k√∂r√©nek agressz√≠v akci√≥ja a pozit√≠v v√°laszt√°si eredm√©ny hat√°s√°nak kihaszn√°l√°s√°ra, a f√≥rum ir√°ny√≠t√°s√°nak √©s vezet√©s√©nek megszerz√©s√©re."


Itt tartunk most, augusztus k√∂zepe t√°jt. Az MDF zavara m√©ly√ľl. A p√©ld√°k sz√°nalmasan kicsinyesek. R√∂vid √≥r√°kra felvillanhatott n√©h√°ny vitairat az MDF honlapj√°n. A szerkeszt√Ķ √°ll√°sveszt√©ssel fizetett √©rte. Az eln√∂ki k√∂r minap nem engedte be a sz√©kh√°zba a Lakitelek munkacsoport F√≥rum a F√≥rum√©rt tan√°cskoz√°s√°t. Az orsz√°g minden szeglet√©b√Ķl √©rkez√Ķ MDF-tagok sz√°zait al√°zt√°k meg ezzel a tilt√°ssal. Nem csak jelk√©pesen, a ny√≠lts√°g √©s a rejt√Ķzk√∂d√©s, a demokr√°cia √©s az √∂nk√©nyess√©g n√©zett akkor farkasszemet. Int√©snek sz√°nta ezt az eln√∂ki k√∂r a szeptemberi orsz√°gos gy√Ľl√©sre? Jobban teszsz√ľk, ha az eg√©sz MDF √©rdek√©ben eltekint√ľnk a viszonz√°st√≥l, ak√°r a gyanakv√°st√≥l is.


T√ľrelmes tiszt√°z√°sM√©g kiigaz√≠that√≥ az MDF zavara. Ha a szeptemberi orsz√°gos gy√Ľl√©s jogilag hat√°rozatk√©pes lesz, akkor politikailag tiszta helyzetet teremthet. Saj√°t napirendj√©t √©s √ľgyrendj√©t az el√Ķzetes javaslaton t√ļl kieg√©sz√≠theti a programv√°ltozatok √©rdemi vit√°j√°val. Ebben az esetben a vita lez√°r√°s√°t √©s a v√©gleges program elfogad√°s√°t egy 2005-√∂s orsz√°gos gy√Ľl√©sre t√Ľzheti ki. Addig szervezetek, test√ľletek, bels√Ķ szellemi m√Ľhelyek keret√©ben folyhat a vita, √©s form√°l√≥dhat a program a 2006-os orsz√°ggy√Ľl√©si v√°laszt√°sra. Ez a megold√°s az eln√∂ki k√∂r √©s a Lakitelek munkacsoport √ľtk√∂z√©seinek t√ľrelmes tiszt√°z√°s√°ra is id√Ķt engedne.


Egy√©nek √©s csoportok ezzel szolg√°lhatn√°k az MDF √©s a jobboldali t√°bor er√Ķs√∂d√©s√©t. A szem√©lyi √ľgyeket persze nem √©rdemes takargatni. B√≠zzunk azonban abban, hogy a t√ľrelmes tiszt√°z√≥ vita a szerepl√Ķk magatart√°s√°t is j√≥t√©konyan alak√≠tja. Sz√°moljunk a bel√°t√°ssal √©s a lelkiismerettel. De l√°tszik m√°sik √ļt is. Ezt a jelenlegi tiszt√ļj√≠t√°s kezdem√©nyez√Ķi jel√∂lt√©k ki. Megtehetik, hogy csak √©s kiz√°r√≥lag ezt az utat j√°rj√°k. Pillanatnyi siker√ľk azonban v√©gzetes rombol√°st gerjeszthet. Sokan rem√©lj√ľk √©s akarjuk ink√°bb a teremt√Ķ sikert, a k√∂z√∂s d√∂nt√©s siker√©t. Ebben jobb osztozni.


Sz√©kelyhidi √Āgoston, az MDF alap√≠t√≥ tagja √©s volt v√°lasztm√°nyi eln√∂keMagyar Nemzet

 

KťptŠr


Kurultaj Koll√©gium a N√©pf√Ķiskol√°n
2019. október 3-4.
TovŠbbi kťpekTovŠbbi kťpek

EsemťnynaptŠr
Ńttekintű tŠblŠzatŃttekintű tŠblŠzat

Keresű
OK

MeghŪvůk
Falusz√©p√≠t√Ķ T√°rsask√∂r XI. √∂sszej√∂vetele
Id√Ķpont: 2019. december 17., 18 √≥ra

Helysz√≠n: Lakitelek, M√Ľvel√Ķd√©si h√°z
Zoboralja √Črt√©kfelt√°r√≥ Koll√©gium Z√°r√≥konferenci√°ja
Id√Ķpont: 2019. december 14., 10 √≥ra

Helysz√≠n: Pogr√°ny, Kult√ļrh√°z
K√©pvisel√Ķi fogad√≥√≥ra Kiskunf√©legyh√°z√°n
Id√Ķpont: 2019. december 13., 16 √≥ra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
TovŠbbi meghŪvůkTovŠbbi meghŪvůk

Lakitelek


TovŠbbTovŠbb

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki N√©pf√Ķiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


H√≠rekSzem√©lyes√ćr√°sok, interj√ļkOrsz√°ggy√Ľl√©sV√°laszt√≥ker√ľletK√©pt√°r√Črdekess√©gEl√©rhet√Ķs√©g
¬© Lezs√°k S√°ndor - Webmester - R√©gi honlap - Oldalt√©rk√©p