Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lóvá tesz az ember, emberré a ló
2014. március 21.

A lovas ágazat múltja, jelene és jövője is szóba került azon a fórumon, melyet Tiszaalpáron a művelődési házban tartottak február 27-én este. Szakemberek mondták el véleményüket, annak érdekében, hogy még nagyobb figyelmet kapjon a lovas kultúra hazánkban.

Magyarország lovas nemzet. Ezt nem csak Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, a fórum levezetője jegyezte meg, hanem szinte valamennyi előadó. Amit rólunk tudnak a világban, hogy lovas nemzet vagyunk, annak a valóságban is igaznak kell lenni, mondta. Erről olyan előadók beszéltek, akik értenek is a lóhoz.

Lóvá tesz az ember, emberré a ló

Elsőként Lezsák Levente lovas kaszkadőr, aki számtalan filmben helyettesített kiváló színészeket, beszélt a lovas múltról. Szerinte a fél világot mi magyarok tanítottuk meg lovagolni, és ez a sportban is megmutatkozik. Éppen ezért vissza kell szerezni a régi fényünket. Van mire építeni, lelkes fiataljaink vannak, akik több sportágban is érmeket szereztek világversenyeken.

Ezt már Jármy Miklós, a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja mondta, aki a Kincsem Nemzeti Lovas Program egyik szakértője is. A kiváló eredmények az edzők, tenyésztők és a kiképzők munkáját dicsér - hangsúlyozta. Véleménye szerint ma hazánkban öt lovanként lehet egy munkahelyet teremteni. Az országban jelenleg hatvanezer lovat tartanak számon. A ló egyébként a szabadság jelképe is - fűzte hozzá.

Ladányi Kovács Zoltántól, a megyei lovas szövetség tagjától megtudhatták a jelenlévők, hogy Pest és Győr-Sopron-Moson megye után Bács-Kiskunban van a legtöbb ló. 217 aktív lovas sortolót tartanak nyilván, de egyre jobban előtérbe kerül a szabadidős lovaglás. Sok a pusztabemutató, amit szeretnek a külföldiek. Ahhoz, hogy tovább fejlődjön az ágazat, még több forrást kell biztosítani.

Felföldi Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának elnöke, Lakitelek polgármestere szerint a települések biztonsága érdekében szükség van lovas polgárőrökre. Az országban hetvennégy egyesültben háromszáz lovas polgárőr működik. Lakiteleken a polgárőrök saját lovukkal járnak szolgálatba, akik önkéntességen alapuló bűnmegelőzést végeznek.

Páska Ildikó, a Vidékfejlesztési Minisztérium Iskolai Lovasoktatási Munkacsoport tagja úgy vélte, hogy a megyékben jók a lehetőségek a gyerekek lovas oktatására. Ez év szeptemberétől elindulhat az iskolai lovas oktatás, de ehhez megfelelő oktatási háttérrel és hozzáállással kell rendelkezni. A legfontosabb feladat a biztonság. Éppen ezért csak olyan helyen indulhat el az oktatás, ahol minden feltétel megfelelő lesz. A lovaglás kulturális alapjait szeretnék átadni a gyerekeknek.

Olajos István, a lakiteleki általános iskola igazgatója a településen már második éve folyó lovas oktatásról adott tájékoztatást. Amint az kiemelte, az oktatásban szereplő gyerekek viselkedése negyven százalékkal jobb lett.

Solymosi Bertold, a Nyeregszemle egyik szervezője az idei programokról beszélt.

Lóvá tesz az ember, emberré a ló. Ezzel a szavakkal zárta be a fórumot Lezsák Sándor. Az előadás végén minden jelenlévő megkapta a Lovas Nemzet című újságot.

Szentirmay Tamás


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép