Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor szerint napjainkban fejeződik be a rendszerváltoztatás
2015. november 11.

A tanár, aki megszervezte a lakiteleki találkozót, ma az Országgyűlés alelnöke. A Kossuth Rádió Arcvonások rendszerváltoztatásról szóló sorozatának vendége, Lezsák Sándor volt.

A 80-as évek közepétől a magyar ellenzéki mozgalom egyik szimbolikus alakja, kertjében, Lakiteleken 1987. szeptember 27-én sátrat állított, ahová meghívta a pártállammal szemben álló értelmiségi barátait. Ez a találkozó lett a Magyar Demokrata Fórum mozgalommá válásának jelképes indulása, és annak a pártnak a kezdeménye, amely az első szabad választások után, Antall József vezetésével kormányozta az országot.

A rendszerváltoztatás napjainkban fejeződik be Magyarországon - véli Lezsák Sándor, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója, az Országgyűlés jelenlegi alelnöke. Szerinte a 2010-es Fidesz-KDNP választási győzelemmel és a kétharmados többséggel sikerült véghezvinni azt, ami az MDF-nek 1990-ben nem sikerült. Az új alaptörvény meghatározó elemei ott vannak már az 1987-es lakiteleki nyilatkozatban is, amely a rendszerváltoztatáshoz vezető út egyik meghatározó állomása volt.

Lezsák Sándor szerint napjainkban fejeződik be a rendszerváltoztatás

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédet mond a falugondnokság Kárpát-medencei kiterjesztéséről tartott tanácskozás első napján az erdélyi Torockón, a Duna-házban 2015. szeptember 8-án. (MTI Fotó: Gazda Árpád)

Mindig is vonzotta a vidék

Lezsák Sándor egy véletlennek köszönhetően került a Bács-Kiskun megyei Lakitelekre, ahol otthonra lelt, és évtizedeken keresztül építette a Lakitelek Népfőiskolát, amely mára nemzetközi szintű központtá fejlődött. Fővárosi gyerekként mindig is vonzotta a vidék, az ott élő emberek és a nagyszüleitől látott családi minta.

Erzsébetvárosban nőtt fel, mégis idegennek érezte magát Pesten

A VII. kerületben nőtt fel, a Kertész utcába járt iskolába, a Madách Imre Gimnáziumban érettségizett. Minden évben alig várta a szünidőt, amelyet a nagyszüleinél, egy szabolcsi kis faluban tölthetett, ahogy mondja, számára az volt átlátható és a természetes. A fővárost személytelennek érezte.

 

Egy életre szóló feladatot kapott

Érettségizett, képesítés nélküli nevelőként Lakitelekre került, ahol oroszt tanított. A nagy álma az volt, hogy egy tanyasi iskolában taníthasson.

Közben elvégezte a szegedi Tanárképző Főiskolát. Pedagógusi és írói munkássága nyomán Lakitelek hamarosan egyfajta szellemi bázis is lett, amelyből végül kinőtte magát a rendszerváltoztatás bölcsőjeként is emlegetett lakiteleki találkozó, amelyen 170-en vettek részt. Lakitelek környezetében erősödött egy szellemi erőtér, amely mozgósítani is képes volt. A találkozó után úgy érezte, egy életre szóló feladatot kapott, mert – ahogy mondta – a szervező munka birtokában a felelősség is az övé volt.

(Forrás: Kossuth Rádió, Arcvonások - 2015. november 9.)


Képtár


35 éves a kiskunmajsai Jonathermál
2019. augusztus 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép