Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: Szent Imre történelmi térerőben
2017. június 12.

„Ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is.” Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnökének beszéde elhangzott Veszprémben, Szent Imre mellszobrának avatóünnepségén, 2017. június 3-án.

Szent Imre hercegnek hófehér lepellel rejtve még az arca, de hamarosan láthatóvá válik, hogy Lantos Györgyi szobrászművész hogyan hívta elő ezer esztendő homályából, hogyan formázta meg az Árpád-házi királyfit. A művésznő tudományos előtanulmányokat végzett, és az Árpád-utódok koponyavizsgálatától kezdve a korabeli feljegyzések alapján mintázta meg Szent István és Boldog Gizella fiát. A bronzba öntött arcvonásokon ott tündököl a lélekben és harcban edzett ifjú tekintet, határozottság, a kemény fizikai és szellemi vizsgatételek utáni és a királyi megpróbáltatások előtti elszántság, és szeméből ingerlően villan a fiatalember derűje, nyugalma.

Az első bronz mellszobrot Szent Imre herceg születésének ezredik évfordulóján, 2007-ben Hegyközszentimrén állítottuk föl, majd a bronzmásolatokat az Árpád-házi királyfi nevét viselő településeken: Csíkszentimrén, Nyárádszentimrén, Görgényszentimrén, Székelyudvarhely-Szentimrén, Tiszaszentimrén, Mátraszentimrén, Imrehegyen, Soltszentimrén, Pestszentimrén és Gelencén, a Szent Imre-templom előtt, Csepelen a Szent Imre téren, Észak-Komáromban a Marianum Szent Imre-kollégiuma előtt, Lakiteleken, Lengyelországban a Szent Kereszt-hegyen és most itt Veszprémben, a Szent Imre téren a tizenhatodik azonos bronz mellszobrot szenteli föl Márfi Gyula érsek atya, és avatjuk föl Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság biztosával.

Előttünk az Úrasztalon, a három ereklyetartóban a szent család testi valósága, ereklyecsontja: az édesapa Szent István, az édesanya, Boldog Gizella és gyermekük Szent Imre herceg. Ritka pillanat ez, együtt a szent család. Szoboravató ünnepségünk ezeréves történelmi térerőben.

Itt, Veszprémben, Boldog Gizella királyné udvarában a kisgyermek Imre herceg tudatát, érzelmeit a keresztény hit nevelte. Zsoltárok dallama, gregorián ének bűvölte, oltárterítők és miseruhák kápráztatták el. Hétesztendős korától Gellért püspök tanította, ő volt a lelki vezetője. Megtanult latinul, németül, elvégezte a kor legmagasabb iskolai fokozatait, és a világi tudományok mellett megismerte a Biblia tanítását, a papi hivatás rejtelmeit.

Tizennégy esztendős korától Imre herceget a királyi feladatokra édesapja, Szent István királyunk készítette fel. Huszonegy esztendős korában harcedzett ifjú, kitűnő lovas, vadász, jártas a hadi tudományokban, diplomáciában, közösséget, kereskedelmet, gazdaságot szervező ismeretekkel csiszolódott vezetői képessége. Ekkor édesapja rábízta a bihari dukátust, Biharország kormányzását, és itt szerzett gyakorlati tapasztalatokat a katonai, a gazdasági és a politikai területen.

Huszonhárom évesen az egyik győztes sereget vezeti az országunkra támadt Konrád német császár ellen, majd édesapja a béketárgyalásokat is rábízta, amit sikeresen teljesített. Ekkor határozta el Szent István, hogy fia megérett az uralkodói feladatokra, javára lemond a trónról és átadja a királyi hatalmat, a Szent Koronát Imre hercegnek.

Székesfehérváron 1031. szeptember elején a koronázásra készülnek, amikor érkezik a drámai hír: az Árpád-házi királyfit, Imre herceget Biharországban, az Igfon erdőben vadászbaleset érte, egy vadkan halálosan megsebesítette.

Vadászbaleset vagy merénylet? Megtapasztaltuk az elmúlt évezredben, ha nem tudnak legyőzni bennünket a csatatéren vagy a politika küzdőterén, akkor mindig jött az ügyeletes történelmi vadkan, manapság a Disznófejű Nagyúr képében, és alattomos eszközökkel próbál bennünket térdre kényszeríteni.

Szent Imre herceg a Kárpát-medencében a születő haza tündöklő csillaga volt. Édesapja így tanította: „Ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is.”

Ez a tanítás a keresztény Európát, hazánkat fenyegető veszedelem miatt ma is érvényes. A trianoni gyásznap előtt pedig erősítsük azt az örök érvényű gondolatot, hogy az igazság történelmi ereje és bizonyossága, és a szeretet hatalma szervezi együvé és irányítja nemzetünket itt, a Kárpát-medencében. S hiába keserítik meg életünket a történelmi vadkanok, a Disznófejű Nagyurak vagy akár a fölfuvalkodott hazai varangyok, hisszük, hogy az Árpád-házi királyfi, Szent Imre herceg a Kárpát-medencében újjászülető magyar hazának ma is égi jegyese, és ezért a Jóistenhez így imádkozunk:

„Istenünk, ki Szent Imre herceget viruló ifjúságában magasztaltad föl szentjeid közé, kérünk, add, hogy ő, aki egészen neked szentelhette magát, mindörökké segítsen minket színed előtt!”

Lezsák Sándor

Magyar Hírlap


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép