Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: megkezdődött a Lakiteleki Népfőiskola fejlesztése és a népfőiskolai hálózat kiépítése
2013. december 27.

A Lakiteleki Népfőiskola fejlesztése megkezdődött, a tartalmi programok megvalósultak, valamint a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat kiépítése is jól halad – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola alapítója az MTI-nek adott interjújában.

Az Országgyűlés alelnöke kiemelte: a Lakiteleki Népfőiskola fejlesztés megkapta a kiemelt kormányzati beruházás minősítést, mely felgyorsította a beruházáshoz szükséges hatósági iratok beszerzését, igen szerteágazó előkészületek történtek.

Lezsák Sándor komoly jelentőségűnek nevezte, hogy két meleg vizet adó kút fúrása sikeresen megtörtént, így egyrészt már 2014-ben meleg vízzel tudnak fűteni, mely 20 millió forintos gázszámlát fog kiváltani. Másrészt lehetővé vált, hogy a Népfőiskolához tartozó területen és az üvegházakban biogazdaság működjön.

Lezsák Sándor hangsúlyozta: a biogazdaságból el fogják látni a Népfőiskola konyháját, de az itt termelt termékekből a lakiteleki és a szentkirályi iskoláknak is jut.

Lépésről lépésre haladunk, január elején a Népfőiskola 50 dolgozója kap képzést a biogazdálkodásról, de a mórahalmi szálloda és a strand működtetését is tanulmányozni fogják – mondta, hozzátéve, hogy az elméleti felkészítés azért szükséges, hogy a Népfőiskolán történő fejlesztések után a gyakorlatban is helytálljanak az ott dolgozók.

Mivel szálloda is építésre kerül, ezért nyelvtanfolyamok is indulnak angol, német, francia, orosz és olasz nyelven – tette hozzá.

Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy húsz esztendeje nem volt igazán felújítás a Népfőiskolán, csak kisebb javítgatások történtek, ezért a renoválást sem lehet tovább halasztani.

Beszámolt arról, hogy a Népfőiskolán befejeződött a Wesselényi Kollégium munkája, melynek keretében két éven keresztül a Kárpát-medence minden részéből fogadták azokat, akik népfőiskolát akarnak szervezni, vagy már működtetnek is. Sikeresnek ítélte a Nagycsaládos Kollégiumot is, ahol a nagycsaládos klubokat és közösségeket szervezőknek tartottak foglalkozásokat.

A márciusban kezdődött és két és fél évig tartó Keleti Nyitás Kollégiuma azt a fiatal értelmiséget szólította meg, akik érdeklődnek Oroszország valamint Közép Ázsia országainak kultúrája, gazdasága és politikája iránt.

Mi ismereteket adunk, konzultációs lehetőségeket teremtünk és elindítottuk a Nyolc nyelven beszélünk nyelvstúdiumot, melynek keretében üzbég, kazak, ujgur, azeri, kirgiz, baskír, türkmén és tatár nyelvekből alapképzést kapnak a hallgatók – fűzte hozzá.

Lezsák Sándor, a kormány keleti nyitás politikájának egy leágazásaként jellemezte a kollégiumot, ahol az orosz, az azeri, a mongol nagykövet látogatása mellett a térség többi nagykövetének a látogatását is szervezik.

Ezek a látogatások alkalmasak arra, hogy egy mindkét fél számára előnyös kapcsolatrendszer alakuljon ki, a hallgatók kapcsolatba kerülhetnek egy adott ország nagykövetségével – fogalmazta meg a népfőiskolai program hasznosságát az Országgyűlés alelnöke.

Lezsák Sándor, aki a Hungarikum bizottság tagja elmondta: a Népfőiskolán értékőr tanfolyamokat is szerveznek, melyekkel nagyon jó tapasztalataik vannak.

A tanfolyamokon nem lemorzsolódást tapasztalunk, hanem nő a hallgatók száma – emelte ki, hozzátéve, hogy ez is bizonyítja, hogy „a fiatal nemzedékben is egyre nagyobb az érdeklődés, keresik a magyar értékeket”.

A Népfőiskola alapítója kiemelte az intézményben folyó különféle tanfolyamokat, ahol a honlapkészítéstől kezdve a szabás-varrás elsajátításáig sok mindenre képzik a helyieket és a környező települések lakóit.

Kiemelt program a Népfőiskolán a vetélkedők szervezése az általános-, közép és főiskolások részére.

A kisiskolásoknak 7 találkozója és vetélkedője van, a kismatematikusoktól a néptáncosokon keresztül a kisiskolások futballtornájáig.

Lezsák Sándor kitért arra, hogy ezek attól népfőiskolai programok, hogy a diákok itt is alszanak, és kapnak valami plusz programot is, például a labdarúgótornára érkezett fiatalok részére este filmvetítéssel egybekötött szabálymagyarázatot is tartanak.

A szenvedélyükön keresztül neveljük őket, a sportszerűségre a közösség szeretetére, alapvető erkölcsi normákra - mondta.

Az Országgyűlés alelnöke a vetélkedők győzteseit minden évben elviszi egy 4-5 napos emléktúrára, melynek keretében 2013-ban Zrínyi Miklós emlékhelyeit járták be.

Ismertette, hogy 2014-ben Széchenyi vetélkedő lesz a Lakiteleki Népfőiskolán, és a győztesekkel a legnagyobb magyar útját fogja bejárni.

Évente több mint 10 ezer résztvevője van a Népfőiskola különböző tanfolyamainak, kollégiumainak és egyéb rendezvényeinek, mondta összegzésként.

Lezsák Sándor a népfőiskolai hálózat kiépítését az egyik legfontosabb feladatként jelölte meg.

Beszámolt arról, hogy pályázatokat hirdetnek évek óta, melyekkel népfőiskolai programokat támogatnak.

Esetenként 30-60 pályamunka érkezik, melyek közül a győzteseket a helyszínen ellenőrzik.

Kárpát-medencei terepfelmérő munka (KÁMTEM) – a program neve, melynek keretében 2 fiatal tiszteletdíj, útiköltség és szállásdíj térítés fejében elmegy az adott településre és megnézi, hogy a pályázók tulajdonképpen mit csinálnak – emelte ki az ellenőrzés módszertanát.

Hangsúlyozta: a felmérés után próbálnak olyan szakembereket közvetíteni, akik kialakítják az ottani népfőiskola általunk már kipróbált kereteit, lehetőségeit, formáit, gyakorlatát.

Több sikerélményünk van – mondta Lezsák Sándor, hozzátéve, hogy több településen már szépen működnek a népfőiskolák. Kötegyánt, Csíkszentimrét, Túristvándit, Agyagosszergényt, Vasvárt, Baját és Nagykátát emelte ki közülük.

Lezsák Sándor példaként emelte ki Agyagosszergényt, ahol egy korábban Lakiteleken járt hallgató Horváth Józsefről elnevezett népfőiskolát alapított.

Fantasztikus, hogy mit csinált a fiatal abban a faluban, én is azt mondom, ilyet álmodtam – fogalmazott.

Álláspontja szerint, nem „sablonként kell lemásolni a népfőiskolát”, a közösség építésen van elsősorban a hangsúly.

Sok mindent kipróbáltunk, sok kudarcunk is volt, a jobb működéshez próbálunk pénzt és támogatást biztosítani – tette hozzá.

Lezsák Sándor eredményesnek nevezte az „építkezést”, mert a Kárpát-medencében már közel félszáz népfőiskola működik, és egyre erősödik.

Véleménye szerint, a következő esztendőben, a választások után a hálózatépítés gyakorlati része felerősödhet.

Megvannak azok a szakemberek – például a Nemzeti Művelődési Intézetben – akikkel nagyon jól tudunk együtt dolgozni, akikkel a következő 2-3 esztendőben ez a hálózatépítés erősödik – mondta.

Beszámolt arról, hogy jövő év februárjában a Wesselényi Kollégium utódaként indul a Kerkai Kollégium, melyet Kerkai Jenő atyáról, jezsuita szerzetesről neveztek el, aki a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Testülete (KALOT) létrehozója és fő szervezője volt.

Lezsák Sándor, a Lakiteleki Népfőiskola által kiírt pályázatokat is fontosnak nevezte, mert tehetséges fiatalok kerülnek az intézmény látókörébe.

A szerény anyagi körülmények között élő, tehetséges fiatalok támogatását is a népfőiskolai mozgalom egyik feladatának nevezte.

Elmondta, hogy márciusban lesz egy Mindszenty Emléknap a Parlamentben, melynek keretében 64 tehetséges fiatalnak ösztöndíjat adnak.

Lezsák Sándor, aki a Mindszenty Társaság elnöke, szólt arról, hogy az eddig Mindszenty emlékérmet kapó személyek és a Társaság tagjai, összesen 64-en, nevezhetnek meg egy-egy rászoruló 8. osztályos tanulót. Ezek mindegyike márciusban 25 ezer forint támogatást kap, melyet szeptemberben egy 75 ezer forintos iskolakezdési támogatással kiegészítenek. A tanulókat ezután is nyomon követik és próbálnak figyelni rájuk.

Ha minden népfőiskolának lesz egy 50-60 szegény sorsú, tehetséges diákja, akit támogat, ebből egy kollégiumi rendszer is kialakulhat, amit nem nevezek népi kollégiumnak, de valami hasonló – összegezte az ösztöndíj lényegét Lezsák Sándor.

(Forrás: MTI)


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
Kölcsey Kör: Mikor lesz békesség az Úzvölgyében?
Helyszín: Polgárok Háza

Időpont: 2019. szeptember 18. (szerda), 18 óra
Lovarda ünnepélyes megnyitó
Helyszín: Lakitelek Népfőiskola - Hungarikum Liget - Lovarda 

Időpont: 2019. szeptember 28. (szombat), 11 óra
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép