Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor lett a Rákóczi emlékvonat fővédnöke
2015. október 6.

Fejedelmi vonat indul a kassai dómhoz - Kassára zarándokolnak Rákóczi hívei október 24-én – s Lezsák Sándor a parlament alelnöke vállalta a kegyelet teljes nap fővédnöki tisztét.

A fejedelem halálának 280., újratemetésének 109. évfordulója alkalmából Magyarország Kassai Főkonzulátusa, a Rákóczi Szövetség és a Csemadok Területi Választmánya ünnepélyes megemlékezést tart Kassán – erre az eseményre indul vonat Budapestről.

Lezsák Sándor lett a Rákóczi emlékvonat fővédnöke

 

Először indul ilyen vonat, mégpedig a szervezők: a népszerűségében legendaszámba menő Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz kitalálói voltak. Mező Tibor a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője lapunknak elmondta, az eseménysorozat csúcspontja lesz ez a nap, kapcsolódva mind az október 23-i nemzeti ünnephez, mind az újratemetés október 29-i évfordulójához. A megemlékezés II. Rákóczi Ferenc fejedelem kassai síremlékénél a dómban lesz, majd ezt követi a Rákóczi emlékek felkeresése a városban és Magyarország főkonzulátusának fogadása s kassai Kultúrpalotában.

Az egész napos programra a Kárpáteurópa Utazási Iroda hagyományteremtési céllal szervezi a vonatos zarándoklatot, melynek kocsijait a Rákóczi Expressz menetrend szerinti vonathoz kapcsolják. A szerelvényt a teljes úton a MÁV II. Rákóczi Ferenc képmásával díszített mozdonya húzza. A fejedelmet ábrázoló óriásmatricát Penke József gyógyszerész, budapesti fotós és grafikus tervezte, az ő munkája nyerte az erre kiírt idei ötletpályázatot.

A mozdony az indulás reggelén megtekinthető és lefényképezhető a Keleti pályaudvaron. Kassai programokról, annyit tudtunk meg az egykori történelemtanártól, aki maga is rengeteg diákcsoportot vitt a dóm altemplomában található sírhoz, hogy bejárnak minden jeles magyar emléket (Orbány-torony, Szent Mihály-kápolna, zenélő szökőkút harangjátékkal, Állami Színház, Premontrei templom, Bethlen Gábor fejedelem lakodalmának helyszíne) – s meghallgatják a fővédnöknek, Lezsák Sándornak, a parlament alelnökén emlékező beszédét.

Az ügyvezető elmondta, a zarándokvonatokat vontató járművek grafikája évek óta a magyarok történelméhez kapcsolódnak. Korábban Széchenyi-, Liszt-, Aranycsapat- és Hunyadi-mozdonyok közlekedtek a zarándokhelyre, a Rákóczi-mozdony pedig az idén már egyszer kitett magáért - egészen a gyimesbükki Rákóczi-várig vontatta ezer utassal a szerelvényt.

BJ

(Forrás: MagyarHírlap.hu)


Képtár


35 éves a kiskunmajsai Jonathermál
2019. augusztus 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép