Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor a kisebbségi nyelvhasználatról tárgyalt Kijevben az ukrán parlament alelnökével
2016. március 11.

A nemzetiségi nyelvek ukrajnai használatának újraszabályozásáról folytatott megbeszélést pénteken Kijevben Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Okszana Szirojiddal, az ukrán házelnök helyettesével.

A magyar parlament alelnöke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-i kezdetének tiszteletére tartott rendezvényekre érkezett az ukrán fővárosba. A négyszemközti beszélgetést - mint Lezsák Sándor az MTI kijevi tudósítójának a találkozó után elmondta - az ukrán törvényhozás elnökhelyettese kezdeményezte.

Az ukrán fél részéről elhangzott, hogy a kisebbségi nyelvhasználatot érintő elképzeléseikről készek egyeztetni ukrajnai társadalmi és politikai szervezetekkel kiemelten a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ), valamint a magyar parlament azon tagjaival, akik ezzel a kérdéssel foglalkoznak.

Lezsák Sándor a megbeszélésen meghívta ukrán partnerét Lakitelekre. Szirojid a meghívást elfogadta, és várhatóan augusztus végén a műfordítói tábor vendége lesz, ahol előadást is tart a kisebbségi nyelvhasználat ukrajnai helyzetéről, továbbá megismerkedik a Lakitelek Népfőiskola munkájával.

Az Országgyűlés alelnöke jelezte ukrán partnerének azt a problémát, hogy jelenleg - és már hosszú ideje - nincs Ukrajnának kinevezett nagykövete Budapesten. Szirojid ígéretet tett arra, hogy szorgalmazza a nagykövet mielőbbi kinevezését, egyetértve tárgyalópartnerével abban, hogy ez a helyzet nehézségeket okoz a két ország közötti együttműködés koordinálásában.

Lezsák Sándor a kijevi magyar nagykövetség ünnepi fogadásán mondott beszédében kifejtette véleményét, miszerint mára eltorzult az 1848-49-es forradalom hármas jelszava, a "szabadság, egyenlőség, testvériség". "Az egyenlőség létrehozta az iszonyatos kommunista diktatúrát, a testvériség a nácizmust, a liberalizmus pedig iszonyú erővel rombolja a valóságunkat" - jelentette ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy Petőfi "kiterjeszteni akarta a szabadságot, nem pedig kisajátítani".

Rámutatott arra, hogy míg Európát migránsok árasztják el, eközben Ukrajna fenyegetett állapotban van. Hangsúlyozta: Magyarországnak, mint szomszédos országnak, "elemi érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában, megőrizze függetlenségét, erősödjön és gazdagodjon".

Kijelentette, hogy az első, a második és a harmadik - azaz a hidegháború - után most már a negyedik világháború dúl "sajátos eszközökkel". "Ezen a taposóaknákkal telített területen, fenyegetettség állapotában kell nekünk - akár országon belül, akár a szomszédos országokkal, a visegrádi négyekkel együtt - képesnek lennünk elhárítani azt a migránstömeget, amely rendkívüli állapotot hozhat létre hosszabb távon" - fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.

(Forrás: MTI)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép