Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: a honismeretben csak nemzeti maximum létezik
2014. június 30.

A honismeretben nincs nemzeti minimum, csak nemzeti maximum létezik: mindig lehet kicsit mélyebben, jobban, hatékonyabban csinálni – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke a Tájak - korok - életmódok a Kárpát-medencében - XLII. Országos Honismereti Akadémia hétfői megnyitóján, Kecskeméten.

Lezsák Sándor a városháza dísztermében tartott eseményen mondott köszöntőben felidézte: a honismeret hőskora az 1970-es években volt a hazafias népfront védelmében, egyesek szerint aranykalitkájában. „Ekkoriban a gyógyszerek mellett könyveket és gondolatokat is csempésztünk a határon túli magyarlakta területekre, hiszen a fejünk nem volt vámköteles” – fogalmazott.

Nagy út vezetett ettől az időszaktól a hungarikum törvényig, ám utóbbi egyik legfőbb letéteményese is a honismereti mozgalom – húzta alá az alelnök.

Emlékeztetett arra is, hogy a Honismeret első számának kézbe vétele az 1970-es években sokak közös élménye volt, a folyóirat akkoriban „a szellemi honvédelem forrását” jelentette, a helytörténészek „gyűjtögető életmódja” pedig tömegek számára mutatott követendő életformát. Erre az időszakra tehető Csoóri Sándor szavaival élve a „nomád nemzedék kora”, amikor a fiatalok az olykor elzárt, máskor szem előtt lévő tudást és hagyományt a korszerűvel ötvözve teremtettek új értékeket.

Rámutatott: a honismeret egy meghatározó bázisát, valamint kultúrájának egy fontos szeletét Kecskeméten teremtették meg az elmúlt évtizedekben. A helyiek munkásságukkal egy izgalmas korszakot átívelve valódi kincsestárat hoztak létre – tette hozzá.

Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke az eseményen arról beszélt: az Országos Honismereti Akadémia több mint négy évtizede a honismeret legnagyobb Kárpát-medencei fóruma, melynek a Bács megyeszékhely 2001. után második alkalommal ad otthont. E találkozók szervezői és résztvevői sohasem mondtak le a természettel szimbiózisban élő ember eszményképéről – fogalmazott hangsúlyozva, hogy a hagyományos tájszemlélet elválaszthatatlan népi, illetve nemzeti hagyományainktól és a mozgalom résztvevőinek közös célja, hogy a tájat, amelyben élünk, ne csak lakóhelyünknek, hanem otthonunknak tekinthessük.

A július 4-én záruló konferencia programjára kitérve az elnök kiemelte: három szekcióban összesen 14 előadást tartanak. Emellett számos egyéb esemény is színesíti a közös munkát, amelynek egyik legizgalmasabb mozzanataként említette a kecskeméti piac hajnali megtekintését.

(Forrás: MTI)


Képtár


Akadálymentes nap a Népfőiskolán
2019. június 29.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép