Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák: motiváció nélkül a karitatív munka csak jótékonykodás
2013. október 11.

Motiváció nélkül a karitatív munka csak jótékonykodás, ezt az alapelvet azonban a szocialista rendszer kiölte a társadalomból - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a 900 éves Szuverén Máltai Lovagrend (SZML) háromnapos konferenciájának köszöntőjében pénteken Budapesten.

Lezsák Sándor köszönetet mondott azért a 900 esztendős "történelmi valóságért", amely "a jövendőt is hordozza magában, a keresztény Európa és Magyarország jövőjét". Beszédében tolmácsolta Kövér László házelnök üdvözletét is.

Emlékeztetett arra, hogy Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes "kormányközi megállapodást" kötött a lovagrenddel 2011-ben Rómában, az oktatásról és a szociális intézményrendszerről.

Semjén Zsolt, felidézve a lovagrend történetét elmondta, hogy az 1956-os forradalom idején a lovagok segélyszállítmányokat juttattak Magyarországra, és a forradalom Vörös Hadsereg általi eltiprása után segítséget nyújtottak a magyar menekülteknek. Hozzátette: 1989. február 4-én alakult meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ).

Mint mondta, retorikai túlzás nélkül állítható, hogy mindennek világtörténelmi jelentősége volt. Döntő módon járult hozzá a szeretetszolgálat a keletnémet menekültek ügyének felkarolásával ahhoz, hogy Magyarország - átengedve a menekülteket Ausztriába - megnyitotta a vasfüggönyt, lényegileg hozzájárulva a szocializmus összeomlásához és a két német állam egyesüléséhez.

Emlékeztetett arra is, hogy 2010. november 29-én az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta azt a kétoldalú együttműködési megállapodást, melynek értelmében a máltaiak az egyházival azonos támogatást kapnak minden közfeladatot ellátó tevékenységükhöz.

Szólt arról is, hogy amint a világon mindenütt, úgy Magyarországon is gondot jelentenek a jogalap nélküli, úgynevezett lovagrendek, legfőképpen az ál-máltai rendek. Az ezekkel szembeni fellépése a rendnek jogilag nehézkes, sok esetben védjegyjogi vitává válik, megnyugtató eredmény nélkül. A rend részéről visszatérő jogos igény az ezekkel szembeni hatékony állami fellépés - mondta a kormányfő helyettese.

Kozma Imre, az MMSZ elnöke arról beszélt, hogy a konferenciával ünneplik a 85 éves Magyar Máltai Lovagok Szövetségét (MMLSZ) és a 25 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálatot is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a máltaiak elődei "hősök voltak, akik keresztény értékekért harcoltak", hogy segítsék a szegényeket és gyógyítsák a betegeket. Úgy fogalmazott: a mai lovagok a "bravúr emberei", mert "a világban tapasztalható rosszat a jóval győzik le". Meglátása szerint "ez a lovagrend sziklára épült", és "a Szűzanya oltalma alá helyezi küldetését". Szólt arról is, hogy a máltai lovagrend már a 12. század első felében jelen volt Magyarországon.

A konferencia résztvevőit Kállay Ubul Tamás, az MMLSZ elnöke köszöntötte. Az eseményen beszédet mondott mások mellett Fra' Matthew Festing, az SZML nagymestere, Angelo Acerbi, Vatikán 1990-1994 közötti magyarországi apostoli nunciusa és Albrecht Freiherr von Boeselager, az SZML nagyispotályosa is.

Kállay Ubul Tamás az ünnepség utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a "máltai tevékenységnek" komoly múltja van a térségben. 1948-ban emigrációba kényszerítették őket, de a rendszerváltozás után visszakapták a budai Várban a palotájukat is. Az évforduló alkalmat ad arra is, hogy a jövő feladatait meghatározzák, s ez lesz a szombati ülésük egyik témája.

Habsburg Mihály, az SZML Magyarországra akkreditált nagykövete megjegyezte, hogy nagykövetségük abban a palotában működik a budai Várban, amelyet 1928-ban megvett a lovagszövetség.

A 900 éves SZML-nek a világ 104 országában van diplomáciai képviselete. A római katolikus egyház legrégibb vallási karitatív rendjének önállóságát 1113-ban ismerte el a pápa. A rend öt kontinens 120 országában teljesít humanitárius missziót. Magyarországi szervezete az MMLSZ, karitatív szervezete pedig az MMSZ.

(Forrás: mti.hu)

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép