Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: kapjon emlékházat Nagy Szeder István!
2017. március 8.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azt szorgalmazza, hogy a bronz mellszobron kívül emlékházzal is tisztelegjen az utókor Nagy Szeder István életműve és szellemisége előtt.

A Lakiteleki Népfőiskola vezetője szerdán a kiskunhalasi kisgazda politikus születésének 110. évfordulóján rendezett budapesti konferencián közölte: az alulról szerveződő, előbb a párszervezésben alkalmazott, ma tudományos körökben is alig ismert "halasi norma" alapján megrendezett 1956-os helyi választáson háromnegyedes többséget kapott a kisgazdapárt, míg a kommunistáknak pár százalékkal kellett beérniük.

Lezsák: kapjon emlékházat Nagy Szeder István!

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) által szervezett eseményen a fideszes képviselő kiemelte: ez bizonyítéka volt annak, hogyan gondolkodott az ország, de annak is, hogy a szovjet beavatkozás nélkül elindulhatott volna a demokratizálódás, ahogy azt is megmutatta: a nép nélkül nem lehet demokráciát csinálni.

Bíró Zoltán, a Retörki főigazgatója azt emelte ki, hogy Nagy Szeder István rendszere idegen a mai európai állapotoktól, megjegyezve, ideje volna a vidékre tekinteni, és átvenni az onnan érkező jó példákat.

Lezsák: kapjon emlékházat Nagy Szeder István!

M. Kiss Sándor, az intézet tudományos főigazgató-helyettese arra figyelmeztetett, az 1956-os forradalom leverése után a hatalom számára a legveszélyesebbek az ilyen, önállóan gondolkodó "kovászemberek" voltak, akik nem is kerülték el a megtorlást.

Arra hívta fel a figyelmet: a kommunista hatalom onnantól számította "az ellenforradalom térhódítását", amikor emberei kiszorultak az újonnan felállt demokratikus struktúrák irányító pozícióiból, Kádár János pedig maga is elismerte, szovjet katonai beavatkozás nélkül annak a veszélye fenyegetett, hogy a nép szavazással váltja le a proletárdiktatúrát.

A Nagy Szeder István emlékezetéről egy évtizede forgatott dokumentumfilm alkotói közül Gazsó L. Ferenc azt emelte ki: a kisgazda politikus "a keménykérgűek családjába tartozott", azok közé, akiket Bibó István túlfeszült lényeglátónak nevezett, akiket ma inkább tűrünk, mint támogatunk.

MTI

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Képviselői fogadóóra Lakiteleken
Időpont: 2019. november 29. (péntek) 16 és 17 óra között

Helyszín: Lakitelek, Polgármesteri hivatal
Elérhetetlen föld 50 - ünnepi megemlékezés
Időpont: 2019. november 23., 15 óra
Helyszín: Polgárok Háza
Sára Sándor Emlékest
Időpont: 2019. november 20., 18 óra. 
Helyszín: Polgárok Háza
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép