Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák a Drávaszög és Szlavónia Kollégiumról
2015. október 9.

A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a Lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szervezték meg a Drávaszög és Szlavónia Kollégiumot.

 Lezsák a Drávaszög és Szlavónia Kollégiumról

A Lakiteleki Népfőiskolán a kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szervezünk Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat - fogalmazott Lezsák Sándor a Lakiteleki Népfőiskola vezetője, a Hungarikum Bizottság tagja, a Dr. Lábadi Károly és Loksa Gábor (szerk.): Drávaszög és Szlavónia Kollégium című könyv bevezetőjében. A teljes írást alább közöljük.

Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, amely szerint a nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az úgynevezett Magyar Nemzeti Értékek piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető. A települési értéktárak mintájára alkotják majd meg a megyei és tájegységi értéktárakat az önkormányzatok, a Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze.

A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott, egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a Lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Drávaszög és Szlavónia Kollégiumot. Szakmai vezetője Lábadi Károly, nyugalmazott egyetemi tanár, néprajzkutató, technikai szervezője a Népfőiskola részéről Loksa Gábor volt.

A két alaklommal, tavasszal és ősszel egy-egy hetes helyszíni kutatómunkánk első feldolgozását tartalmazó füzetünk a Lakiteleki Népfőiskola Kárpát-medencei Szabadegyetem Drávaszögi napjára jelent meg. Az értékfeltáró terepmunkában nyolc egyetem és főiskola hallgatói, tanárai vettek részt. Lelkiismeretes munkájukat ezúton is köszönöm. Ők készítik elő az októberben a Drávaszögben sorra kerülő konferenciát, ahol bemutatjuk a horvátországi magyar lakta települések általuk gyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járulunk hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.

A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatásával a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében Kárpátalján négy, Erdélyben négy, Bákó környékén egy, a Vajdaságban három, a Felvidéken két, az Őrvidéken és a Muravidéken egy-egy kollégium értékfeltáró munkáját készítjük elő.”

Dr. Lábadi Károly és Loksa Gábor (szerk.): Drávaszög és Szlavónia Kollégium című könyve az Antológia Kiadó gondozásában jelent meg Lakiteleken, 2015-ben, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.

(Forrás: gondola.hu)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép