Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lázár: A kormány teremtett stabilitást
2013. június 26.

Lázár János a Lakiteleki Népfőiskolán a Kárpát-medencei szabadegyetem nyitórendezvényén arra szólította fel a Fidesz-frakcióból kilépett Ángyán Józsefet, hogy adja vissza mandátumát, és ezzel bizonyítsa, nem süllyedt a megélhetési politikusok táborába. Lázár a földtörvény kapcsán leszögezte: Európa legszigorúbb jogszabályát szavazta meg a parlament.

Ugyanúgy, ahogy 1918–19-ben, 1945 után, 1990-et megelőzően, 2002–2010 között is egy maroknyi terrorista csoport vitte csődbe az országot – jelentette ki Lázár János a Lakiteleki Népfőiskolán, a Kárpát-medencei szabadegyetem nyitó előadásán. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kifejtette: az Orbán-kormány szembement ezzel a krachhelyzettel, hiszen a napi csőd fenyegette az országot az előző kabinet regnálásának végére. Lényegében emiatt nagy az indulat a kormánnyal szemben a politikai pocsolyához tartozó erők részéről. A szocialisták nyolc évig voltak hatalmon, de csődöt idéztek elő, a jelenlegi ellenzék másik felének, a jobboldali radikálisoknak pedig – utalt a földtörvény múlt pénteki elfogadására – csak arra van bátorságuk, hogy a parlament ülését levezető elnököt terrorizálják. Egyedül a polgári kormánynak vannak pontos elképzelései, megoldási javaslatai arról, mit szeretne megvalósítani 2014-re és 2018-ra.

Lázár: A kormány teremtett stabilitást

Lezsák Sándor és Lázár János egy új Magyarországról beszélt

Lázár János jelezte: azzal is kivívták a különböző hatalmi erőközpontok haragját, hogy megvalósították azt a fajta közteherviselést, amely a bankadóval, a szektorális különadókkal, a rezsicsökkentésekkel a lakosság helyett a nagy, tőkeerős cégeket is bevonta a válság leküzdésének nehéz feladatába. 2008, a világkrízis kitörése óta csak a jelenlegi magyar kormánynak sikerült stabilitást teremtenie Európában. Az államtitkár megemlítette, hogy szociológusok szerint az elszegényedés legfőbb oka a magas rezsiköltség. – Mindezek után a rezsicsökkentésre egy tisztességes baloldal nemet mondhat-e? Akkor mi az ördögöt akar képviselni? A nagy szolgáltatókat, a bankokat és a multikat? – kérdezte. Mint mondta, Bajnai Gordon minden lépése mögött ez a pénz áll.

Lázár János aláhúzta: maga Brüsszel állított ki kedvező bizonyítványt rólunk a túlzott deficit eljárás megszüntetésével, s ezzel kinyilvánította, hogy a magyar kabinet a jó gazda gondosságával kezeli az adófizetők pénzét. Az elismerés értékét növeli, hogy mindezt olyan korban kaptuk, amelyben az EU a legsúlyosabb válságát éli. A Kárpát-medence minden tájékáról érkezett értelmiségi hallgatóság kérdéseinek nyomán a velencei bizottságot is pozitív kontextusban hozta szóba a politikus. A tekintélyes jogászokból álló grémium ugyanis kinyilvánította: választási törvényünk kiáll minden próbát. Mindez annak kapcsán került terítékre, hogy sokakat érdekelt, mi a kormány álláspontja Viviane Reding alapjogi biztosnak a jövő évi választást előre megkérdőjelező kirohanásáról. Lázár János megerősítette: minden ellenőrzést szívesen látnak, semmiféle titkolnivalójuk nincsen. Redinget azonban politikai megfontolások vezetik – nem tetszik neki a magyar kormány. Holott az az igazi diktatúrapárti, aki nem képes elfogadni, hogy másként is dönthet a nép, mint amit ő kívánna.

Hangsúlyosan vetődött föl az est folyamán a nemrég elfogadott földtörvény. Az államtitkár kiemelte: Európa legszigorúbb vonatkozó jogszabályát hozta meg a magyar törvényhozás. Elképzelhetetlennek tartja, hogy külföldi kézre kerülhessenek hazai termőterületek. Földet csak az vehet, aki meg is műveli. Mindez nem jelent kevesebbet, mint hogy körülbelül kilenc és fél millió kívülálló személy ki van zárva a földvásárlásból. További szigorú követelmények: az illetőnek helyben kell élnie, mezőgazdasági szakképesítéssel kell rendelkeznie, meg kell kapnia az állami engedélyt, s ha mindez megvan, még a helyi gazdákból álló közösség is ki tudja szűrni az alkalmatlanokat, érdemteleneket. A Fidesz-frakcióból kilépett Ángyán József ügyével kapcsolatban Lázár János úgy nyilatkozott: ha tisztességesen akar eljárni, visszaadja mandátumát annak a képviselőcsoportnak, amelyet lehazaárulózott. Ángyán ugyanis nem egyéni választókörzetben, hanem listán jutott képviselői székhez. Ha így tesz, hiteles ember maradhat, aki nem süllyedt a megélhetési politikusok szintjére.

A trafiktörvényre vonatkozó érdeklődésre elmondta: az unió azért is hagyta jóvá a szabályozást, mert szinte szóról szóra átvettük a negyven évvel ezelőtt alkotott osztrák törvényt. Emlékeztetett rá: Németországon és Magyarországon kívül mindenütt két multicég gyártja a cigarettát. Nálunk is csak a piac öt-nyolc százalékát tartják kézben itthoni vállalkozások – a hatszázmilliárd forintos bevétel túlnyomó része a hazai gyárakat és kereskedelmet fölvásárló, megszüntető óriáscégeket gyarapítja.

Lezsák Sándor, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője hangsúlyozta: az idei összejövetelt a hetven éve rendezett korszakalkotó szárszói találkozó szellemiségének szentelik. Az Országgyűlés alelnöke szerint egy olyan új Magyarország szerveződik, amelyben ismét ki lehet mondani: nem ábránd sem a kert-Magyarország gondolata, sem pedig a harmadik út.

Megyeri Dávid         

Lázár János: Akik ma a jobb- és baloldali ellenzéket képviselik, azok a politikai pocsolyához tartoznak (Fotó: Kövesdi Andrea)

Az államtitkár beszélt a közteherviselés alapján bevezetett bankadóról és a rezsicsökkentésről is. Megjegyezte, nem érti, hogy azok a baloldali politikusok, akiknek egyik legfőbb célkitűzése a lakosság terheinek enyhítése volt, hogyan tiltakozhatnak a gáz- és villanyárcsökkentések ellen. Lázár János szerint Bajnai Gordon minden lépése mögött a bankok, a nagyobb energiaszolgáltatók és egyes érdekcsoportok képviselete áll, így ha a szocialisták megnyernék a 2014-es választásokat, akkor valószínűleg „pezsgőt bontanának az E.ON-nál”.

Kérdésre válaszolva kijelentette, a földtörvény mögött nagyon alapos előkészítő munka áll, ennek megfelelően pedig az unió legszigorúbb vonatkozó szabályozása lett. Hozzáfűzte, annak ellenére, hogy Ángyán József munkásságát végtelenül tiszteli, a frakcióból a múlt héten kilépett politikus csak akkor maradhatna becsületes és hiteles, ha visszaadná a Fidesz területi listáján szerzett mandátumát az általa hazaárulónak titulált Fidesznek.

A szabadegyetem tegnap esti előadását Klinghammer István felsőoktatási államtitkár tartotta, aki a megújuló egyetemek kapcsán öt alapvetést emelt ki: a minőséget, a korszerűséget, a nyitottságot, az értékőrzést és a tudást.

- See more at: http://www.magyarhirlap.hu/nincs-mivel-osszemerni-az-ideakat#sthash.88e8Dz0L.dpuf

(Forrás: Magyar Nemzet)


Képtár


Akadálymentes nap a Népfőiskolán
2019. június 29.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép