Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lakiteleken ülésezik a Csemadok országos tanácsa
2015. szeptember 12.

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (Csemadok) országos tanácsa, Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének a vendégeként szombaton és vasárnap Lakiteleken ülésezik.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke az MTI-nek elmondta: a magyar kormány támogatása nélkül a felvidéki magyarság legnagyobb társadalmi egyesülete nem tudna működni, mert Szlovákiában működési támogatást nem kapnak. Ezért is fontos, hogy a magyar kormány által támogatott kiemelt intézmények között szerepel az egyesület - tette hozzá.

A Csemadoknak több mint 50 ezer tagja van. Néhány kivételtől eltekintve, minden olyan településen, ahol magyarok élnek, van szervezete - érzékeltette a szlovákiai magyarok szervezetének beágyazottságát a Felvidéken.

A Csemadok programja a magyar nyelv és a hagyományok ápolását, a magyar nemzethez való tartozás erősítését jelenti, amely befogad minden felvidéki magyart - mondta. Fontosnak nevezte, hogy a szervezetben mindenki megtalálja a számítását.

A Csemadok elnökének szavai szerint "a felvidéki magyarság nincs jó szellemi kondícióban", összehasonlítva a Kárpát-medence máshol élő magyar közösségeivel.

"A rendszerváltás után sem vagyunk mi, felvidéki magyarok a jelenlegi szlovákiai helyzet győztesei" - fogalmazott, hozzátéve: ezért nagy szükség van arra, hogy a civil közösség hatékonyan vegyen részt helyi és országos szinten is a közéletben.

A szervezet célként fogalmazta meg, hogy a következő parlamenti választásokon a felvidéki magyarságnak hatékonyabb képviselete legyen a szlovák parlamentben - fűzte hozzá.

A Csemadok elnöke közösségépítő erőnek nevezte, hogy "méltó helyen, az egykori lakiteleki találkozó szellemiségét tükröző" környezetben ülésezhetnek. Lakitelekről mindenki tudja, hogy mit jelent a rendszerváltozásban, mit jelent a Kárpát-medence magyarságának összekovácsolásában - jegyezte meg.

Bárdos Gyula emlékeztetett arra, hogy Lezsák Sándor, aki a külhoni magyarok nagy barátja és segítője, már 45 évvel ezelőtt, a Lakiteleki Művelődési Házban felvidéki irodalmi estet szervezett a legnevesebb szlovákiai magyar írók és költők részvételével.

Lezsák Sándor köszöntője után ismertette a Lakiteleki Népfőiskola történetét, a kollégiumok munkáját, valamint a kiemelt kormányzati beruházásként induló fejlesztéseket. Elmondta, hogy a Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró program keretében a Felvidéken is megkezdődik a munka, amelyhez a Csemadok szakmai támogatására is számítanak.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép