Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kömpöcön találkoztak a választókerület polgármesterei
2016. szeptember 30.

Bács-Kiskun megye bűnügyi, közbiztonsági helyzete és a határrend is napirendre került 4. számú választókerület polgármestereinek soros találkozóján. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője által életre hívott, rendszeres találkozók során kötetlenebb formában egyeztethetnek a települések vezetői, akik az aktuális témákról, első kézből kaphatnak információkat.

A megye közbiztonsága volt az egyik ilyen témája a tegnapi összejövetelnek, ahol Szabó Vendel rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos megyei rendőrfőkapitány-helyettes számolt be a hallgatóságnak az elmúlt évek, hónapok tapasztalatairól, ami igen összehangolt munkát követelt a migránsválság miatt a rendőröktől és velük együttműködő társszervektől.

Mint elhangzott: a megye mutatói sok területen javultak és 2012 óta a bűncselekmények száma is csökkenőben van. A rendőrség módszerei is egyre hatékonyabbak, és a sorozatjellegűen elkövetett bűncselekmények többségének elkövetőit elfogták.

A „Bács-Kiskun megyei specialitás” az ittas gépjárművezetés terén azonban nincs javulás, hiszen „itt nem csak elkészítik a bort és a pálinkát, hanem el is fogyasztják”, amivel önmagában nem lenne baj, csak mindezek után gépjárművekbe is beülnek és vezetnek.

Kömpöcön találkoztak a választókerület polgármesterei

Természetesen a tömeges migráció miatt is különleges helyzetben van a megye rendőrsége. A múlt évben az ideiglenes biztonsági határzár megépítését követően érezhetően csökkent a nyomás, ami azonban azóta is folyamatos „kiszámíthatatlan és dinamikusan nő”.

– Múlt évben volt olyan nap, hogy ötszáz migránst hallgattak meg a halasi befogadó állomáson – közölte Szabó ezredes, aki elmondta, hogy csak a megyei szerb-magyar határszakasz mentén, szolgálatonként 750-800 rendőr van a kerítés közelében.

A határzár tiltott átlépésével idén 1200-an próbálkoztak, de 8 km-es sávon belül feltartóztatott és a kerítésig visszakísért migránsok miatt, visszaesés mutatkozik a próbálkozásokban, de „továbbra is keresik a rést a pajzson”. Az embercsempészeknek is egyre kifinomultak a módszerek, valóban előfordult, hogy drónnal figyelték meg a magyar határőrzők tevékenységét. Olyan is előfordult, hogy szándékosan megrongálták a határkerítést az embercsempészek, s azt figyelték miként reagálnak minderre a határ túloldalán. A határnál múlt évben „csúcsforgalmat” bonyolítottak az embercsempészek, de tovább is úgy tűnik, hogy „igény és kereslet van rájuk”. A kockázatos, de jól jövedelmező üzletbe már nem csak a szerb és magyar csempészek kapcsolódtak be, hanem afgán és pakisztáni bűnözők is, akik igen szervezetten működnek.

Kömpöcön találkoztak a választókerület polgármesterei

Mindezek ellenére Szabó Vendel úgy értékelte, hogy kezelni tudták és tudják a migrációs nyomást.

A tanácskozáson Gyapjas János tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, számolt be az igazgatóság tevékenységéről. A többi között kiemelten szólt a két folyó jelentette árvízi veszélyekről, valamint arról is, hogy az erdőtüzek kialakulásában az emberi felelőtlenség – mint például az autókból kidobott csikkek -, is gyakran közrejátszik.

Dr. Fekecs Dénes a Megyei Polgárőr Szövetség elnöke arról tájékoztatott, hogy a megye szinte minden településén van polgárőr egyesület – összesen 108 alapszervezetet jegyeztek be –, amik egyre jobb felszereltségnek örvendhetnek. A polgárőrök az országban 424 korszerű járművet vehettek át. Jó példaként emelte ki Kecskemét és Kunszállás önkormányzatát, melyek kiemelten támogatják az önkéntes szerveződéseket. A megye polgárőrei egyébként a határnál és határtelepülésen is besegítettek őrző-figyelő szolgálatokba.

Kömpöcön találkoztak a választókerület polgármesterei

Egy falu, aminek lakossága fiatalodik

Kömpöc lélekszáma a hétszáz főt sem éri el, de arra nagyon büszke a település, hogy működik az óvoda, az általános iskolában pedig mind a nyolc osztályban tanítanak. Tisoczki László, a település két évvel ezelőtt megválasztott polgármestere örömmel számolt be minderről, amikor a tanácskozás elején bemutatta a házigazda községet. Mindez annak köszönthető, hogy az oktatási intézményeknek teljesen az egyház, a Szeged-Csanádi egyházmegye lett a fenntartója. Az óvodába húsz, míg az iskolába ötvenegy gyerek jár. Mint elhangzott: a múlt évben három család költözött Kömpöcre és örömteli módon nem elöregedőben, hanem fiatalodóban van település lakosságának összetétele.

Tapodi Kálmán/baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban.


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Sára Sándor Emlékest
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Elérhetetlen föld 50 - ünnepi megemlékezés
Időpont: 2019. november 23., 15 óra
Helyszín: Polgárok Háza
Sára Sándor Emlékest
Időpont: 2019. november 20., 18 óra. 
Helyszín: Polgárok Háza
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép