Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Személyes
Képes életrajz
Kispesten születtem, de emlékem csak az Illés utcából van. Ezen a családi képen szüleim, Klári húgom és Lajos bátyám 1953-ban.
Kispesten születtem, de emlékem csak az Illés utcából van. Ezen a családi képen szüleim, Klári húgom és Lajos bátyám 1953-ban.
Kispesten születtem, de emlékem csak az Illés utcából van. Ezen a családi képen szüleim, Klári húgom és Lajos bátyám 1953-ban.
A hetedik kerületi Dob utcába költöztünk, ott nőttem fel, Édesanyám ma is ott él. Ez a kép 1954 karácsonyán készült.
A Kertész utcai általános iskola tablóképe 1958-ból. A középső sorban balról a hatodik vagyok.
Gyereknap a Margitszigeten, 1959-ben.
Nyírtelek, Feslősóskút. Minden vakációt Nagyszüleimnél töltöttünk. A kép 1960 júliusában készült. Kecskepásztor vagyok.
Iskolai szerepjáték:
Iskolai tablókép, Budapest, Kertész utcai általános iskola 5/c osztály, 1961. A felső sorban balról a harmadik vagyok.
A Dob utcai ház gyerekeivel a Klauzál téren, 1961-ben.
A sóskúti laposon szabolcsi barátaimmal, 1963 nyarán.
Több kis sportegyesületben fociztam. Ez a kép Budapesten, a Gergely utcában készült, 1963-ban. A Helyiipar SC igazolt játékosa voltam, itt éppen a Kőbányai Tűzállóval vívott mérkőzés előtt vagyunk. Kikaptunk.
A nyírségi vakáció végén mindig nehéz volt Nagyapámtól a búcsú. Szüleimmel és Klári húgommal 1966-ban a sóskúti ház előtt.
1968. Érettségi tablóképem, Budapest, Madách Imre Gimnázium.
1968. Érettségi tablóképem, Budapest, Madách Imre Gimnázium.
Lajos bátyámmal 1969 nyarán gyalog és autóstoppal bebarangoltuk Szatmár vidékét és a Tiszahátat.
1969 szeptemberében kerültem Bács-Kiskun megyébe, Lakitelekre. Két és fél hónapig orosz nyelvet is tanítottam az általános iskolában.
Édesapám 1970. augusztus 5-én halt meg. Előtte két héttel nem gondoltam, hogy az utolsó fényképet bátyja temetésén én készítem róla. Hiánya ma is nagyon fáj.
A lakiteleki művelődés házban irodalmi színpadot szerveztem. Ez a kép 1970. február 28-án készült a Kalevala előadásáról. A három lány közül a középső Sütő Gabriella, aki a feleségem lett.
Az esküvőnk 1971. április 3-án, Lakiteleken.
Az esküvőnk 1971. április 3-án, Lakiteleken.
1969 novemberétől 5 évig Szikrában, a tanyasi iskolában tanítottam. Ezt a képet 1971 nyarán készítettem diákjaimról, az összevont 5-6. osztályról.
A lakiteleki színjátszó csoportot 1969 szeptemberétől több mint másfél évtizedig vezettem, színdarabokat, irodalmi esteket rendeztem. Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékát többször bemutattuk. Ez a kép 1976-ban készült.
Az Énekes madár rendezése közben.
A lakiteleki színjátszó csoporttal több alkalommal jártunk Lengyelországban, a Felvidéken, Erdélyben. Ez a kép Farkaslakán, Tamási Áron szülőházánál készült 1976-ban, amikor Tamási Gáspár bácsi vendégei voltunk.
A lakiteleki művelődési házban irodalmi esteket szerveztünk. 1976. október 14-én Nagy László volt a vendégünk. A képen Papp Kálmán, Gyöngyösi György, a művelődési ház igazgatója és Tábori Kálmán tanító barátom.
1974 után Lakiteleken, az általános iskolában tanítottam több mint 20 évig nyelvtant, irodalmat és történelmet. Iskolai tabló 1978-ban.
A Fiatal Írók József Attila Körének vezetőivel, Illyés Gyula, Csoóri Sándor és Bíró Zoltán segítségével a politikai tilalom és tűrés határán szerveztük meg a fiatal írók találkozóját 1979-ben, Lakiteleken. Nemzedéki találkozó volt, több mint száz író vitatta meg a korszerű nemzeti önismeret témakörét. A kecskeméti Forrás c. folyóirat címlapja.
A fiatal írók találkozóján, Lakitelek, 1979. május 18.
1979-ben vettünk egy közel száz esztendős, öreg tanyát a falu szélén. A felesleget lebontottuk és Gábor Béla irányításával, rokoni, baráti segítséggel felújítottuk.
Ma is Lakiteleken, a falu szélén, a felújított öreg házban élünk.
Önarckép, 1979. Ez is vers, az életem. Kötetembe nem kerülhetett be.
1980 tavaszán a tiltakozó levelemhez aláírásokat gyűjtöttem. Pócs Péter grafikus barátommal három nap alatt egy piros Trabanttal beautóztuk az országot és negyventöten vállalták kézjegyükkel a levelet. (1. oldal)
1980 tavaszán a tiltakozó levelemhez aláírásokat gyűjtöttem. Pócs Péter grafikus barátommal három nap alatt egy piros Trabanttal beautóztuk az országot és negyventöten vállalták kézjegyükkel a levelet. (2. oldal)
1980 tavaszán a tiltakozó levelemhez aláírásokat gyűjtöttem. Pócs Péter grafikus barátommal három nap alatt egy piros Trabanttal beautóztuk az országot és negyventöten vállalták kézjegyükkel a levelet. (3. oldal)
1980 tavaszán a tiltakozó levelemhez aláírásokat gyűjtöttem. Pócs Péter grafikus barátommal három nap alatt egy piros Trabanttal beautóztuk az országot és negyventöten vállalták kézjegyükkel a levelet. (4. oldal)
Családi kép 1980 nyarán.
1982-83-ban az Írószövetség története címmel emlékidéző sorozatot szerveztem, szerkesztettem Budapesten, az Írószövetség székházában. A képen Tamási Lajos, Márton Gyöngyvér, Elek István és Fekete Gyula. A sorozat félbeszakadt, betiltották.
Feleségem, Levente fiam, Gabriella és Anna leányom 1983 januárjában.
Első verseskötetem 1983-ban jelent meg.
Lakiteleki otthonunkban, 1983. november 6-án. A társas összejövetelen Csoóri Sándor volt a vendégünk.
Író-olvasó találkozó Szegeden, 1983. december 15-én.
Antológia est a lakiteleki művelődési házban 1985. október 22-én. A képen Pap Gábor művészettörténész, Tábori Aranka, Gyöngyösi Gyöngyi és Gulyás Géza, a képzőművészeti kiállítás alkotói.
A lakiteleki iskolában irodalom szakkört és színjátszó csoportot is vezettem, szerveztem. Ez a kép 1986-ban készült, a Csaló az üveghegyen című mesejáték próbáján.
1986 nyarán Tollas Tibor költőnek, a Nemzetőr főszerkesztőjének vakációzó vendégei vagyunk a Földközi-tenger partján, Cavallinoban.
1986 novemberében házunkban ünnepeltük Buda Ferenc ötvenedik születésnapját. A képen többek között Pócs Péter grafikus, Márkus Béla irodalomtörténész, Ratkó József költő, Görömbei András irodalomtörténész, Nagy Gáspár és Dobozi Eszter költők.
Osztálykirándulás 1987-ban.
Mindhárom gyermekemet tanítottam, Levente fiamnak 4 évig osztályfőnöke is voltam.
A házunk udvarán felállított sátor. Az első lakiteleki találkozó, 1987. szeptember 27.
A lakiteleki találkozó megnyitóján köszöntöm a résztvevőket. Az asztalnál a tanácskozást vezető Fekete Gyula és a vitaindító előadást tartó Pozsgay Imre.
Második verseskötetem 1988-ban jelent meg.
Az MDF első bélyegzője 1988. szeptember elsején készült, a helyi postahivatal zárása előtti pillanatokban, mert csak pecséttel volt érvényes az MDF-nek igényelt postafiók. A bélyegző Tábori Róbert barátom leleménye, radírgumiból kivágott betűket ragasztottunk egy fadarabra, a fogantyú pedig egy kiszolgált cipészár nyeléből készült.
Az MDF első bélyegzője 1988. szeptember elsején készült, a helyi postahivatal zárása előtti pillanatokban, mert csak pecséttel volt érvényes az MDF-nek igényelt postafiók. A bélyegző Tábori Róbert barátom leleménye, radírgumiból kivágott betűket ragasztottunk egy fadarabra, a fogantyú pedig egy kiszolgált cipészár nyeléből készült.
1988. szeptember 3, a második lakiteleki találkozó megnyitója a lakiteleki sátorban. Mögöttem Bíró Zoltán, az asztalnál Ratkó József.
Másfél évig lakiteleki otthonunk volt az MDF országos központja. A képen a művelődési házban borítékoljuk az országos gyűlésre szóló meghívókat.
Az MDF első országos gyűlésén, 1989. március 11-én.
Iskolai tabló 1989-ben.
Budapest, Hősök tere, 1989. június 16. A képen Gabi és Anna leányom. Nagy Imre és mártírtásai újratemetésének egyik felelőse és szervezője voltam.
Zalaegerszeg, Hevesi Sándor Színház, 1989 november. A nyolcvan vödör levegő című tragikus komédiám bemutatója után Merő Béla rendezővel és a két szereplővel, Csák Zsuzsával és Borhy Gergellyel.
1989 decemberének végén 143 autóból álló segélyszállítmányt irányítottam, kísértem át Erdélybe, Marosvásárhelyre.
1990. március 25-én, a választás első fordulójának éjszakáján Sinkovits Imre és a bíztató hírek társaságában.
1990. április 8. A választási győzelem éjszakáján bejelentem az eredményt.
Kettesben, otthon, 1990 december végén.
A Lakitelek Alapítvány és a Népfőiskola alapító kuratóriuma: Gálfalvi György író (Marosvásárhely); Gyarmati Dezső olimpiai bajnok, Tollas Tibor költő, a Nemzetőr főszerkesztője (München), Ghéczy Iván közgazdász (Svájc) és a feleségem. Elöl, az asztalnál Birinyi József. A kép 1991. január 16-án, az alapítvány margitszigeti irodájának avatóünnepségén készült.
Tollas Tiborral és Juhász Lászlóval, a Szabad Európa Rádió egykori szerkesztőjével Kárpátalján, a szolyvai haláltábor helyszínén 1991 nyarán.
A Lakitelek Alapítvány helytörténeti pályázatára érkezett kéziratok tömege.
A két legrégebbi munkatársam az Alapítványnál és az MDF-nél: Olajos Csabáné (Csöpike) és Németh Vincéné (Juditka).
Parlament, Felsőház, 1991. november 6. A feleségem köszönti Czirják Gergelyt, a paraszti önéletíró pályázat győztesét. Mögöttük Halász Péter, Kozma Huba és Ghéczy Iván.
1992. július 4. Antall József Lakiteleken.
Szörényi Levente zeneművészete, barátsága, a közös munka maradandó élményem. Az Attila, Isten kardja című rockoperát 1993. augusztus 19-én mutatták be a Margitszigeten.
Szörényi Levente zeneművészete, barátsága, a közös munka maradandó élményem. Az Attila, Isten kardja című rockoperát 1993. augusztus 19-én mutatták be a Margitszigeten.
A család 1994 márciusában.
1996-ban az MDF elnökévé választottak. A Honfoglalás emlékezetére 1100 kilométert kerékpároztam. Ez a kép a Szatmárban készült, 1996. augusztus 13-án.
Csíksomlyó, 1997.
A legendás lengyel rendszerváltó munkásvezér, Lech Walesa lakiteleki otthonunkban, 1997. április 20-án.
Lakitelek, Népfőiskola, 1997. augusztus 16. A Szent István kápolna avatásán, felszentelésén.
Orbán Viktorral, a FIDESZ és az MDF vezetőivel 1998 tavaszán, a két párt választási megállapodásának aláírásakor.
Az MDF tisztújító országos gyűlése, 1999. január 30. Ekkor már tudtam az eredményt: a küldöttek többsége leváltott és Dávid Ibolyát választották meg az MDF új elnökének.
Költő barátaimmal az Ünnepi Könyvhéten, 1999. június 4-én: Agócs Sándor, a lakiteleki Antológia Kiadó vezetője, Nagy Gáspár és Turcsány Péter, a Kráter Könyvkiadó vezetője.
Lakitelek Népfőiskola, 1999. szeptember 24. Borbándi Gyula irodalomtörténész nyolcvanadik születésnapján.
Ötvenedik születésnapomon feleségemmel és a két Édesanyával 1999. október végén.
Édesanyámmal, Édesanyám testvérével, Jolánka nénivel, Klári húgommal és Lajos bátyámmal Nyíregyházán, Nagyszüleim sírjánál 2000 októberében.
Együtt a család, Édesanyám nyolcvanadik születésnapján, a budai görög katolikus templom előtt, 2001 februárjában.
Kossuth Klub, Hazai Műhely és Csengey Dénes Vándoregyetem. A 2001. március 31-én, a Nemzet és Trianon címmel rendezett előadáson készült.
Ez a kép 2001 nyarán készült, házunk teraszán. Édesanyám a 86 éves Szíj Rezsővel beszélget. (Szíj Rezső író, művészettörténész, egykori parasztpárti politikus, 1945-ben nemzetgyűlési képviselő, református lelkész. Tőle tanultam a legtöbbet. 1969-ben néhány hónapig segédmunkásként mellette dolgozhattam az Országos Széchényi Könyvtár kisnyomtatványtárában, aztán Révkomáromtól Pozsonyon át Kassáig látogattuk meg a magyar festőket, grafikusokat, szobrászokat. Házassági tanúnk volt, később gyakori vendég a lakiteleki Művelődési Házban, ma pedig a Népfőiskolán. Hatalmas műveltsége, teremtő tudása, állandó szellemi készenléte, társadalmi érzékenysége, politikai tisztessége számomra ma is megbízható iránytű.)
Családi kép 2002 márciusában.
Kiskunmajsa, 2002. június 29. Az 1956-os kápolna avatásán, szentelésén. Pongrátz Gergely és testvérei, Endre Sándor országgyűlési képviselő és a kápolna tervezője, Csete György.
Lendületben – 2002. augusztus 4. Készülünk a Rozmán Alajos életéről szóló könyv bemutatójára. A képen Pados Róbert, Bő polgármestere, Nagy Alajos, a könyv szerzője, Gyurácz Ferenc irodalomtörténész, Szűcs Lajos országgyűlési képviselő.
Lakitelek, Népfőiskola, 2002. december 1. A Keresztény Európáért c. nemzetközi konferencia tablója.
Anna lányomék a szomszédban építkeztek. Máté unokám jövetele nagy esemény. A képen 2003 tavaszán Bíró Zoltánnal, Gálfalvi Györggyel és az asztalterítővel barátkozik.
Ez a kép 2003. március közepén készült. Szörényi Levente a kicsi Máténak ritmust dobol az asztalon.
A Lakiteleki Népfőiskolát 1990-ben alapítottuk a feleségemmel. A 2003. március 22-én kapott Magyar Örökség Díj rendkívüli erőt adott mindkettőnknek, munkatársainknak és támogatóinknak.
A Lakiteleki Népfőiskolát 1990-ben alapítottuk a feleségemmel. A 2003. március 22-én kapott Magyar Örökség Díj rendkívüli erőt adott mindkettőnknek, munkatársainknak és támogatóinknak.
2003. április 19. Családi kiránduláson Dél-Baranyában, a Tenkes lábánál.
Veránka, az MDF országgyűlési képviselőcsoportjának tanácskozása 2003. június 24-én.
2004. január 13., Botond unokám végre a világon van!
A Mindszenty Társaság alakuló ülése 2004. március 4-én, Veszprémben, az Érseki Palotában.
Otthon, az íróasztalnál Máté unokámmal, 2004 márciusában.
Látogatás Salgótarjánban, a bezárásra ítélt Százszorszép óvodában, 2004. március 10.
Münchenben, Németországban élő magyarok ünnepségén, 2004. március 14-én.
2004. március 22-én, Gyúrón, Levente fiaméknál.
Tisztelgés Teleki Pál emléke előtt. Balatonboglár, 2004. április 3.
Együtt a család, Botond unokáméknál Gyúrón, 2004 júliusában.
Együtt a család, Botond unokáméknál Gyúrón, 2004 júliusában.
Együtt a család, Botond unokáméknál Gyúrón, 2004 júliusában.
Együtt a család, Botond unokáméknál Gyúrón, 2004 júliusában.
Anna leányom férjével és Mátéval, 2004 novemberében.
Sütő Gabriella 33 éve a feleségem (2004. november)
Molnár Máté unokám 2004 novemberében.
Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
Kölcsey Kör: Mikor lesz békesség az Úzvölgyében?
Helyszín: Polgárok Háza

Időpont: 2019. szeptember 18. (szerda), 18 óra
Lovarda ünnepélyes megnyitó
Helyszín: Lakitelek Népfőiskola - Hungarikum Liget - Lovarda 

Időpont: 2019. szeptember 28. (szombat), 11 óra
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép