Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kárpátalján is felmérik a magyar értékeket
2014. szeptember 3.

Kárpátalján négy népfőiskolai kollégium megalapítását készítettük elő, amelyeknek az lesz az első feladatuk, hogy a helyi értékeket felmérjék – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerdán az MTI-nek adott interjújában.

A Lakiteleki Népfőiskola vezetője négy napos kárpátaljai látogatásával kapcsolatban kiemelte, hogy 14 településen jártak ahol a magyar kormány támogatásáról biztosították az elszakadt területen élőket, valamint előkészítették az ungi, az ugocsai, a máramarosi valamint a beregi népfőiskolai kollégium megalapítását.

A küldöttség tagja volt Keskeny Ernő, kijelölt ukrajnai nagykövet is, aki a közeljövőben foglalja el az állomáshelyét, valamint csatlakozott hozzájuk a beregszászi, valamint az ungvári főkonzul.Az utat a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület és annak elnök asszonya, Molnár Eleonóra szervezte és ő kísérte a csoportot.

Lezsák Sándor az új népfőiskolák feladataként jelölte meg, hogy a Kárpát-medence minden területéről szervezett főiskolások, egyetemisták valamint nyugdíjas helytörténészek, tanítók segítségével egy értékfelmérő programot hajtsanak végre a kárpátaljai magyarok lakta településeken.

Hozzátette: ez az értékfelmérő illeszkedik a magyar értékekről és hungarikumokról szóló törvényhez.

Fontos különbségnek nevezte, hogy amíg Magyarországon a helyi értékeket az önkormányzatokból alakult értéktár bizottságok a helyi ismeret és felmérés alapján állítják össze, az elszakított területeken speciális értékfeltárásra van szükség.

Lezsák Sándor szólt arról, hogy első lépésként a Lakiteleki Népfőiskola vezetésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és a Miniszterelnökség anyagi és erkölcsi támogatásával a négy kollégium meglapításának előkészülete megtörtént.

Elmondta, hogy a terveket egyeztették a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőjével, Brenzovics Lászlóval, valamint a szervezet vezetésével.

A meglátogatott településeken a KMKSZ járási vezetőségéveltalálkoztak, de megbeszélést folytattak a görögkatolikus esperessel, valamint a római katolikus és a református püspökkel, akiknek a segítségét kérték.

A fogadókészség mindenütt valóban példamutató, mely megjelent abban is, hogy a településeken átbeszéltük a helyi feltárás részleteit a lelkészekkel, a plébánosokkal, az iskolák vezetőivel, intézményvezetőkkel, helytörténészekkel, múzeumok vezetőivel – fűzte hozzá az Országgyűlés alelnöke.

A népfőiskolai mozgalom szervezője ismertette, hogy novemberben a KMKSZ több mint 120 szervezetének lesz egy gyűlése, amelyen minden település és egyesület vezetője jelen lesz. Erre a tanácskozásra Lezsák Sándoris elmegy, mert ott megtörténik a szervezőmunka következő állomása.

A tervekről szólva hangsúlyozta: 2015 tavaszán kezdődik az első, egyhetes helyi értékeket felmérő munka a településeken, melyen a négy kollégium aktív részvételével mintegy 300 részvevővel készíti a felmérés.

Ez a munka megismétlődik majd a nyáron, ahol az értékfeltáró munka második szakaszában felvételek, magnófelvételek, mélyinterjúk és dokumentációs anyagok gyűjtése, kiállítások előkészítése történik – ismertette Lezsák Sándor a helyi értékeket feltárómunka következő lépését.

Beszámolt arról, hogy a kárpátaljai körút során találkoztakTiszaújlakon a helyi vezetőkkel, valamint a KMKSZ tagjaival.

Itt megtekintették az egyik nevezetes helyszínt, az egykori sóházat, amelyet a Rákóczi-szabadságharc egyik előzményeként 1702 őszén Esze Tamás és csapata megtámadott.

Lezsák Sándor ismertette, hogy keresik annak a módját, hogy a korábban iskolának használt, mára már düledező, omladozó állapotú épületet felújítsák, és közösségi házként rendezzék be.

Akár ez népfőiskola épülete is lehet, ahol történelemórákat lehet majd tartani, amelyen felidézik a Rákóczi szabadságharc első napjait, drámai történéseit – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy hétfőn a Gutnevű településen az első világháborús helyi áldozatainak emlékművét avatták fel, amit már a harmadik helyen van. Reméli, hogy végleges helyére került a református templom szomszédságában.

Elmondta, hogy a Tiszasalamonon az iskolában átadták a keleti partnerség jegyében azt a kormányzati támogatásból felújított épületet, amely lehetővé tette, hogy a tanévet megtudták kezdeni.

Korszerű körülmények közé kerültek a gyerekek, ezért sok szülő döntött úgy, hogy nem viszi el gyermekét a közeli nagyobb települések valamelyik iskolájába – emelte ki a kormányzati támogatás örömteli következményét.

Lezsák Sándor kitért arra, hogy a kelet ukrajnai válság az nagyon nagy feszültséget és bizonytalanságot okoz Kárpátalján is, de azt tapasztalta, hogy rendkívül nagy önfegyelemmel és nyugalommal viselik a híreket.

Bíznak abban, hogy békés úton rendeződik a konfliktus – tette hozzá.

Információi szerint, elsősorban tartalékosokat hívnak be, akiket a hivatalos közlemény szerint a gáz- és olajvezetékek őrzésére rendelik be.

Az Országgyűlés alelnöke kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a meglátogatott települések vezetői, az iskolák igazgatói azt kérték, hogy a magyarországi testvértelepülések, a testvériskolák látogassák őket, ne mondják vissza a meghívásokat.

Nincs Kárpátalján háború, az 800 kilométerre folyik – mondta végezetül Lezsák Sándor.

Garaczi János

(Forrás: MTI)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép