Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Jurták
2013. szeptember 24.

Ődöngök Ferencz Béla nevezetes vezéri kőjurtájában. Egy fiatal, tehetséges történész hölgy elragadtatottan fényképezget, nézegetem a remekmívű faragások között ősi jelképeinket, a rakamazi turultól Babba Máriáig, amott kettős kereszt és csodaszarvas.

Meghatottságomban azon kapom magam, hogy már nem is az Amerikába került és onnan hazatelepült, kiváló erdélyi művész alkotásaiban gyönyörködöm a háromnapos konferencia szünetében, hanem mindenféle jurtákon borongok. Őseink lakhelyein, például ezen az építményen itt, Lakiteleken, amely Szárszó után a legújabb kori magyar történelem forrásvidéke. És máris visszarepülök az Úr 1988. évébe, annak is az elejére. Nem először vagyok Lakiteleken ama régi idők óta, de 1987-ben még nem voltam jelen, 1988-ban viszont már hívtak, bár külföldi utam miatt „igazoltan távol” maradtam.

És ha már jurta, eszembe jut az MDF-es hőskor s a Népliget, benne azzal a fura küllemű építménnyel, nem messze a metróállomástól. Árad a tömeg, egyetlen irányba. Fuldokláshoz hasonló állapot, el-elakadó lélegzet. Odabenn regisztráció, ünnepélyes és fura határozottság minden arcon és valami sohasem látott szépség, fenség, mintha minden itt lévő hosszasan és ünnepélyesen szépítkezett-készült volna előzőleg. Ott ülnek, sorban, egymás mellett a mieink. A vezérkar, Csoóri Sándor, Csurka István, Czine Mihály és Fekete Gyula és Für Lajos és „a Lezsák”. Bíró Zoltán az elnök. És beszélnek, sorra szólalnak föl egymás után. Mint amikor az ütegek tűzparancsot kapnak. Sivítva, mennydörgéses robajjal követik egymást a becsapódások, igen, végre-valahára megindult az ellentámadás, föleszméltünk, és csapataink – igen! – harcban állnak. Látom Csurka Istvánt – mint egy hatalmas, öklelésre kész bika áll mikrofon előtt, azt mondja „ugyanazt követeljük az erdélyi meg a hazai magyarnak…: Egy rendes lakást.” Aztán jön Csoóri Sándor. Kicsit mintha akadémikusan tudóskodó lenne, de érezni, hogy a visszafojtott indulatok szinte majdnem szétfeszítik a mondatait. Itt csengenek fülemben Csoóri indulási parancsot kiadó, utolsó mondatának zárószavai: „…s inkább ma, mint holnap.” Fotósok, filmesek özöne sürgölődik lenn, olykor egyik-másik szembefordul velünk, és hosszan fényképezi-filmezi a közönséget, bennünket. Egy aggodalmas Hajjaj!-t hallok a hátam mögül.

Másnap, hétfőn a szerkesztőség felé menet a majdnem-bizonyosság dolgozik bennem. Úgyis tudják. A „mi lesz?” sivár kérdőjele fura módon most egészen kicsiny, jelentéktelen bennem. Pedig nemigen lehetnek kétségeim. Az emberséges egykori főszerkesztő helyére került új nagyfőnök gőzös fejű nacionalistának nevezett, és nem is burkoltan megfenyegetett. De most itt a héroszi erőt nyújtó felismerés: a mieink úgyis segítenek majd. Tudom. Mindennél bizonyosabban.

Föleszmélek révedésemből, ebből a jurtából kerültünk mindnyájan Lakitelekre. Ama jurta pedig Szárszóról érkezett. És majdnem olyan felemelő érzés ezt így együtt tudomásul venni, mint annak idején, amikor… Amikor felemeltük fejünket a szívdobogva összegyűlt közösségek világából, ahogyan Lezsák Sándor megfogalmazta valaha, „a szabadság kis köreinek” univerzumából. Állok, álldogálok most a remekmívű faragványok előtt a kőjurtában, és réges-régi jurták szellemképei vesznek körül. Ha most valaki megkérdezné, hány éves vagyok, habozás nélkül azt mondanám: húsz.

(Forrás: magyarhirlap.hu)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép