Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Huszonkilenc díjazottal bővült a hungarikumok listája
2015. december 3.

Második alkalommal került megrendezésre a Hungarikum Gála. A huszonkilenc új díjazott képviselője a Pesti Vigadóban, ünnepélyes keretek között vehette át a Magyar Hungarikum Bizottság oklevelét.

A gálaesten fellépett többek között a Magyar Állami Népi Együttes, Őze Áron, Agócs Gergely, a Gymes és Szabó Sipos Barnabás is elénekelte kedvenc nótáját a frissen kitüntetett 100 tagú cigányzenekar prímásának, Berki Lászlónak a kíséretében. Beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelő államtitkár, és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Huszonkilenc díjazottal bővült a hungarikumok listája

Hungarikum Gyűjteményébe 29 új elem került be.

A nemzeti karakter a hungarikumokban testesül meg leglátványosabban és legkifejezőbben

Minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték. Olyan sajátos gazdagság, amit csak és kizárólag az adott nemzet adhat az egyetemes emberiségnek” – mondta megnyitó-beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt hozzátette, minden nemzet egyetemes kötelessége, hogy saját magát megőrizze, az értékeit kimunkálja és fölmutassa, mert ez az a gazdagság, amit csak és kizárólag a nemzet adhat az egyetemes emberiségnek. A miniszterelnök-helyettes elmondta, minden nemzetnek, így a magyarnak is van egy sajátos karaktere, sajátos észjárása, sajátos karizmája, amely a hungarikumokban testesül meg talán a leglátványosabb és legkifejezőbb módon.

Semjén Zsolt üdvözölte azt az elgondolást, hogy a hungarikumok közé nemcsak a világ által ismert és elismert dolgok, de a helyi értékek is bekerültek. Mint kifejtette, végső soron a patriotizmus a lokálpatriotizmusok összessége. Alulról építkezve a lokálpatriotizmusokból fel tudjuk építeni azt a patriotizmust, amely a nemzeti megmaradásunkat erősíti. Hozzátette, a hungarikumok összegyűjtésénél nincs magyarabb és egyszersmind nincs egyetemesebb feladat.

Huszonkilenc díjazottal bővült a hungarikumok listája

Bálint József Kalocsa polgármestere átveszi a díjat.

A festő szemével, a költő érzékenységével, és az örökös elkötelezettségével

Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, három és fél esztendeje annak, hogy a magyar országgyűlés ötpárti egyetértéssel, ellenszavazat nélkül elfogadta a magyar hungarikumokról szóló törvényt, így immár 54 kiválóság szerepel a hungarikumok gyűjteményében. Az államtitkár szerint többségükben eddig is megbecsültségnek örvendtek, ismertek és elismertek világszerte, azonban a hungarikum ehhez érzelmi többletet, szerethetőséget ad hozzá. A hungarikumra másképp tekintünk, mint valamely ágazati védjegy-rendszerre.

"Úgy ahogy más szemmel néz a tájra a topográfus, és más szemel a festő, ahogy máshogy viszonyul a nyelvhez a nyelvész, és máshogy a költő, és bizony másképp tekint egy hagyatéki tárgyra a becsüs, és máshogy az örökös. Mi a hungarikumokra a festő szemével, a költő érzékenységével, és az örökös elkötelezettségével tekintünk."

Németh Zsolt hozzátette, a hungarikumok ezer szállal kötődnek tájhoz, történelemhez, élővilághoz, termelési kultúrához, és mi is ezer szállal kötődünk hozzájuk. Ebből a beágyazottságból következik, hogy használhatjuk mindezeket a magyarság szimbólumaiként. Az államtitkár szerint a gálaest is igazolja, hogy különleges táján élünk a világnak és számos érték vesz körül. Minden hungarikum egy nagyon színes mozaikja ezeréves történelmünknek. Mindezek összegyűjtése kötelesség, de kedves és hasznos foglalatosság is.

Huszonkilenc díjazottal bővült a hungarikumok listája

Díjakat átadja V. Német Zsolt Lezsák Sándor és Semjén Zsolt.

A magyar érték, a magyar minőség, a magyar teljesítmény ünnepe

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum bizottság tagja beszédében kiemelte, a második alkalommal megrendezésre kerülő gálaest a magyar érték, a magyar minőség, a magyar teljesítmény ünnepe. Felidézte, hogy a bizottság munkája egyrészt a bőség jóleső zavarában dolgozhatott és mégis rendkívüli felelősséget is vállalt döntéseivel. Lezsák Sándor megerősítette azt a szándékot, hogy minél több olyan érték is kerüljön a piramis csúcsára, amely a trianoni határokon túli őshonos magyar értékeket mutatja be. Lezsák Sándor reményét fejezte ki, miszerint a határon túli egyesületek tisztességgel végzik a feladatukat, így minél hamarabb előtérbe kerülhetnek azok az értékek, amelyek ott vannak, ott születtek.

Lezsák Sándor beszámolt a Lakitelek Népfőiskola által megkezdett munkáról, amelyben 10 kollégium főiskolás és egyetemista fiatalja vesznek részt. Ezek a fiatalok a helybéliek bevonásával a helyi tájegységek értékeit tárják föl, a két világháború közötti falukutató módszerének hagyományait követve. Ebből a munkából olyan könyvek készülnek, amelyek hozzájárulnak örökségünk gondozásához, megismeréséhez. Lezsák Sándor hozzátette, egyik titkos álma, hogy Aranyosszék vidékén, Torockón is legyen hasonló Hungarikum Gála.

Huszonkilenc díjazottal bővült a hungarikumok listája

Kalocsai táncosok.

Susánszky Mátyás

Az új magyar hungarikumok

Halasi csipke

Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás

Kalocsai főszerpaprika-őrlemény

KÜRT Adatmentés

PICK Téliszalámi

Zsolnay porcelán és kerámia

100 Tagú Cigányzenekar – A zenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka

Gundel örökség – Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem

Magyar akác

Tárogató

Vizsolyi Biblia

IX.-XI. századi Magyar-íj

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény

Magyar akácméz

Zsolnay Kulturális Negyed

HERZ Classic téliszalámi

Makói hagyma

ILCSI szépítő füvek natúrkozmetikai termékek

Klasszikus magyar nóta

Magyar szürke szarvasmarha

Unicum keserűlikőr

Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer

A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat

Neumann János életműve az informatika és a számítógépek világában

Debreceni páros kolbász

Fröccs

Bajai halászlé

Alföldi kamillavirágzat

(Forrás: PestiSrácok.hu/Fotók: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép