Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Holtából is szól hozzánk – Mindszenty-emlékkonferenciát tartanak Kecskeméten
2013. október 11.

Mindszenty-emlékkonferenciát rendez Kecskeméten a Kecskemét Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális és Egyházügyi Bizottságának Egyházügyi Munkacsoportja. Bábel Balázs érsek az igehirdetésében bátor szókimondó, tömegeket megmozgató hercegprímást mutatja be. A főpásztor rövid összefoglalást adott előadásából a Magyar Kurír számára.

„Mártír volt ő, aki csodálatos helytállással viselt el testi és lelki szenvedéseket, egyházához és népéhez mindvégig kitartó hűségben” – idézi Franz König bíboros Mindszenty Józsefre emlékező gondolatait a konferencia meghívója.

Az emlékezés fővédnökei Bábel Balázs, a Kalocsa–Kecskemét Főegyházmegye érseke és Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, a Mindszenty Társaság elnöke. Védnöki tisztet lát el Zombor Gábor országgyűlési képviselő, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere.

Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érsekének előadása az igehirdető Mindszenty Józseffel foglalkozik. Témaválasztása a Mindszenty-kutatás egyik kevéssé hangsúlyozott területére irányítja a figyelmet. Mindszenty bíboros az igehirdetésben beáll a Pázmány Péter, Prohászka Ottokár, Bangha Béla alkotta sorba. A kor technikai lehetőségeinek köszönhetően százezres, de akár félmilliós tömegekhez is szólni tudott. Történelmünkben kevés olyan szónok volt, aki akkora tömegeket tudott volna mozgatni, mint a hercegprímás – mondta Bábel Balázs érsek. Fontosnak tartotta az igehirdetést, nem sajnálta a fáradtságot, hogy a kisebb közösséget is felkeresse, és törekedett arra, hogy megtalálja az adott közösség számára fontos helyi vonatkozásokat. Nemcsak a figyelmet tudta fenntartani, hallgatóságát magával is ragadta. Megszólalásait a bátor szókimondás, a világos és érthető megfogalmazás jellemezte. Kerülte a diplomácia nyelvezetét, egyértelműen megnevezte a dolgokat, akkor is, ha ezzel önmagát veszélynek tette ki. Mindig kiállt az emberi jogok mellett, bármiféle nációról lett légyen szó. Meghatározó volt a történelem iránti érdeklődése és tudása.Prédikációban szívesen hozott példákat a magyar szentek életéből, jelmondata, Pannonia Sacra, a Szent Magyarország szellemében. „Holtából is szól hozzánk” – idézi Bábel Balázs a Mindszenty József temetésén beszédet mondó Franz König bíborost.

Olyan főpapot tisztelhetünk személyében, aki szívén viselte a magyarság sorsát, és ezt keresztény alapokról tette. Ma is irányadó lehet számunkra a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére mondott beszédeiben a magyarság összetartására, a házasságok törékenységére, a magyarság zsugorodásának veszélyeire figyelmeztető útmutatás. Életre szóló nyomot hagyott azok lelkében, ahol megszólalt. Alakja Pázmány Péter, Prohászka Ottokár mellett legnagyobb főpapjaink közé tartozik, akikre ma is nagy szüksége van Magyarországnak – fogalmaz Bábel Balázs érsek.

A konferencián „A legmagyarabb magyar” emlékét idézve, előadást tart Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, a Mindszenty Társaság elnöke, Mindszenty, A „fehér” vértanú címmel.

Wittner Mária országgyűlési képviselő Mindszenty bíboros és Pio atya szakrális kapcsolatát elemzi; majd Pallagi Mária egyetemi oktató A XX. század keresztjeire feszített Mindszenty bíboros című előadása hangzik el.

A konferenciát Jeney Gábor plébános, Szabó István piarista, Feczák László görögkatolikus paróchus vezette közös ima zárja. Közreműködik a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

(Forrás: magyarkurir.hu)


Képtár


Akadálymentes nap a Népfőiskolán
2019. június 29.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép