HĂ­rek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyûlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetõség
Herényi Károly öt képviselõt kizárt az MDF frakciójából

 

Minden eddiginél komolyabb belsõ ellentétek szabdalják az MDF-et. Herényi Károly frakcióvezetõ arról tájékoztatta Szili Katalin házelnököt, hogy öt képviselõt kizártak a képviselõcsoportból, holott a testület nem hozott ilyen döntést. A frakció egyébként éppen ma válthatja le Herényit.


Levélben fordult Szili Katalin házelnökhöz Herényi Károly, az MDF frakcióvezetõje tegnap, amelyben azt írja: öt képviselõ, Balsai István, Horváth Balázs, Font Sándor, Kelemen András és Szászfalvi László tegnaptól kizárás miatt nem tagjai az MDF-frakciónak - tudta meg lapunk. Herényi arra kéri a továbbiakban Szilit, hogy a független képviselõk között biztosítson helyet az öt politikusnak. MDF-es körökben megütközéssel fogadták a hírt, ugyanis nem volt olyan frakcióülés, amely a kizárásról döntést hozott volna. Márpedig - emlékeztettek lapunknak nyilatkozó képviselõk - a házszabály értelmében a képviselõcsoport határozhat a kizárásról, nem annak vezetõje.


Ráadásul az MDF szervezeti és mûködési szabályzata tételesen rögzíti, hogy elõször visszahívási eljárást kell kezdeményezni az illetõ politikussal szemben, majd nyolc napon belül össze kell hívni a képviselõcsoportot, amely a tagok többségének támogatásával dönt a képviselõ kizárásáról.


Úgy tudjuk, hogy a frakcióvezetõ maga tájékoztatta Szilinek küldött levelérõl az érintett képviselõket, akik valamennyien tagjai a Dávid Ibolya pártelnököt nemrégiben lemondásra felszólító Lakitelek munkacsoportnak. Herényi Károlyt nem sikerült elérnünk. Altorjai Anita, a parlament sajtófõnöke azonban közölte: Szili Katalin tegnap megkapta Herényi levelét. Kifejtette: a házelnök csak formai szempontból vizsgálhatja a hozzá érkezett írásos megkeresést, ha annak tartalmával összefüggésben érkezik kifogás, várhatóan az Országgyûlés ügyrendi bizottsága elé kerül az ügy. Információink szerint Font szintén levelet írt Szilinek, amelyben felhívja a figyelmet arra: Herényi eljárása ellentétes a frakció szabályzatával és a házszabállyal. Arra kéri a házelnököt: a helyzet tisztázásáig ne intézkedjen a kizárások ügyében.


Az egyik, lapunknak nyilatkozó MDF-es honatya képtelenségnek nevezte Herényi levelét, s azt valószínûsítette: a frakcióvezetõ ezzel akarja elérni, hogy a vele szemben benyújtott bizalmatlansági indítványról, vagyis a menesztésérõl ne tudjon ma dönteni a képviselõcsoport. Hétfõn ugyanis Balsai István, Horváth Balázs és Kelemen András - akiket levelében említ Herényi -, valamint a szintén Lakitelek munkacsoporttag Csampa Zsolt és Püski András nyújtott be bizalmatlansági indítványt a frakcióvezetõvel szemben. Ebben arra hivatkoznak, hogy a frakcióvezetõ több alkalommal szembefordult a képviselõcsoport többségének álláspontjával. A frakció szabályzata értelmében a frakcióvezetõ visszahívásához is a képviselõk felének plusz egy fõnek a szavazata, azaz 12 voks szükséges. Így a Dávid Ibolyát nemrégiben lemondásra felszólító 13 lakiteleki voksa elegendõ lenne Herényi leváltásához.


Bár tegnap Herényi - munkatársai útján - telefonon megpróbálta lemondani a mára összehívott frakcióülést, várhatóan azonban a frakcióvezetõ távolmaradása esetén is megtartják azt. Vasárnapra rendkívüli országos választmányi (ov) ülést hívott össze az MDF vezetése.


Csáky András, a testület elnöke ezt lapunknak megerõsítette, ám arról nem kívánt nyilatkozni, mi lesz a napirenden. Egyes hírek szerint nem kizárt, hogy az ov-ban etikai eljárást kezdeményeznek azon képviselõkkel szemben, akik mégis részt vesznek a mai frakcióülésen.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfõiskolán
2019. oktĂłber 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítõ Társaskör XI. összejövetele
Idõpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Mûvelõdési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Idõpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselõi fogadóóra Kiskunfélegyházán
Idõpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti FĂłrum

Lakiteleki Népfõiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyûlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetõség
© Lezsák Sándor - Webmester - RĂ©gi honlap - OldaltĂ©rkĂ©p