HĂ­rek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyûlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetõség
Három volt MDF elnök találkozott

 

Halaszthatatlannak tartja az MDF három volt elnöke a párt megújítását a lakiteleki eszmék alapján. Lezsák Sándor mellett – aki maga is tagja az MDF-ben hétfõn alakult szervezetnek – Bíró Zoltán és Für Lajos is egyértelmûvé tette: támogatják a Lakitelek Munkacsoport céljait.

Felhívással fordultak a párt tagságához az MDF volt elnökei, amelyben támogatásukról biztosítják a Lakitelek Munkacsoport törekvéseit. – Halaszthatatlannak tartjuk az MDF megújítását az eredeti lakiteleki szándékok, eszmék és erkölcsi normák alapján – olvasható a Bíró Zoltán, Für Lajos és Lezsák Sándor által aláírt dokumentumban, amelyet azután tettek közzé, hogy zárt ajtók mögött tanácskoztak a Lakitelek munkacsoporttal. Elkerülhetetlennek tartják, hogy az MDF tisztázza politikai irányát, szövetségi politikáját, hangsúlyozva a nemzeti és keresztény elkötelezettségét, valamint az egyetemes magyarság érdekeinek következetes képviseletét. Ez szerintük elsõrendû feltétele az MDF megmaradásának és annak, hogy a fórum ne pártcsatározásokra vesztegesse erejét, helyette az ország valós ügyeiben tudjon tevékenykedni. A volt elnökök azt kérik az MDF-tagságtól, hogy segítsék a munkacsoportot céljai megvalósításában.

A tanácskozás után Für Lajos – aki 1994 és 1996 között volt a fórum elnöke – leszögezte, hogy a lakiteleki nyilatkozatban, illetve a párt alapítólevelében szereplõ értékek ma is helyénvalóak és jogosak. Úgy vélte, vállalni kell a határon túli kisebbségek ügyét, és aktuálisnak nevezte azt az aggodalmat is, hogy az ország súlyos gazdasági és társadalmi válság elõtt áll. Für szerint az MDF-nek önálló pártként kell mûködnie, de szoros stratégiai szövetségben a Fidesszel, egyúttal jó kapcsolatot ápolva a nemzeti oldalon álló szervezõdésekkel.

– Egy párt értékét az adja meg, mit tud mondani a társadalomnak. Ha kormányon van ez a párt, az adja az értékét, hogy mit tud tenni az országért. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy az MDF egy olyan vágányra tért, ami egyre messzebbre vitte ettõl a feladatvállalástól – vélte Bíró Zoltán. A párt elsõ elnöke – hasonlóan Für Lajoshoz – kiállt amellett, hogy a fórumnak vissza kell térnie az eredeti értékeihez, ám Bíró szerint a pártnak rá kell térni az ország érdekeit szolgáló gyakorlati politizálásra is. Ezt azonban nem lehet úgy véghezvinni, hogy egy viszonylagos, de mégis érzékelhetõ kis siker után – utalt az MDF EP-választáson elért eredményére – külsõ és belsõ csatározásokba hajtják a pártot, „helyi szervezeteket zárnak ki a fórumból”, illetve „olyan pártokkal szemben csatároznak, amelyekkel szövetségben kell politizálni”. Lezsák Sándor, aki 1996-tól 1999-ig, Dávid Ibolya megválasztásáig volt pártelnök, és aki maga is tagja a Lakitelek Munkacsoportnak, úgy nyilatkozott: a megbeszélés egy hosszú út elsõ állomása volt. Az eddigi visszajelzésekrõl szólva úgy ítélte meg, megmozdult az MDF alapító tagsága.

Ismert, a Lakitelek Munkacsoportot hétfõn 13 MDF-es képviselõ hozta létre azzal a céllal, hogy visszatérítse a pártot eredeti gyökereihez. A munkacsoport tagjai biztos többséggel rendelkeznek a frakcióban.

Font Sándor, a munkacsoport szóvivõje nem kívánta kommentálni Csapody Miklós MDF-es képviselõ Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatát, amely szerint a szervezõdés tagjainak „Orbán Viktor Fidesz-elnök nyilvánvalóan azt ígérte: egyéniben elindítják õket két év múlva”. Font közölte: Csapody rosszul tudja ezt, õk csak az MDF tisztújítási folyamatában kívánnak részt venni.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfõiskolán
2019. oktĂłber 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítõ Társaskör XI. összejövetele
Idõpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Mûvelõdési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Idõpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselõi fogadóóra Kiskunfélegyházán
Idõpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti FĂłrum

Lakiteleki Népfõiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyûlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetõség
© Lezsák Sándor - Webmester - RĂ©gi honlap - OldaltĂ©rkĂ©p