Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Három volt MDF elnök találkozott

 

Halaszthatatlannak tartja az MDF három volt elnöke a párt megújítását a lakiteleki eszmék alapján. Lezsák Sándor mellett – aki maga is tagja az MDF-ben hétfőn alakult szervezetnek – Bíró Zoltán és Für Lajos is egyértelművé tette: támogatják a Lakitelek Munkacsoport céljait.

Felhívással fordultak a párt tagságához az MDF volt elnökei, amelyben támogatásukról biztosítják a Lakitelek Munkacsoport törekvéseit. – Halaszthatatlannak tartjuk az MDF megújítását az eredeti lakiteleki szándékok, eszmék és erkölcsi normák alapján – olvasható a Bíró Zoltán, Für Lajos és Lezsák Sándor által aláírt dokumentumban, amelyet azután tettek közzé, hogy zárt ajtók mögött tanácskoztak a Lakitelek munkacsoporttal. Elkerülhetetlennek tartják, hogy az MDF tisztázza politikai irányát, szövetségi politikáját, hangsúlyozva a nemzeti és keresztény elkötelezettségét, valamint az egyetemes magyarság érdekeinek következetes képviseletét. Ez szerintük elsőrendű feltétele az MDF megmaradásának és annak, hogy a fórum ne pártcsatározásokra vesztegesse erejét, helyette az ország valós ügyeiben tudjon tevékenykedni. A volt elnökök azt kérik az MDF-tagságtól, hogy segítsék a munkacsoportot céljai megvalósításában.

A tanácskozás után Für Lajos – aki 1994 és 1996 között volt a fórum elnöke – leszögezte, hogy a lakiteleki nyilatkozatban, illetve a párt alapítólevelében szereplő értékek ma is helyénvalóak és jogosak. Úgy vélte, vállalni kell a határon túli kisebbségek ügyét, és aktuálisnak nevezte azt az aggodalmat is, hogy az ország súlyos gazdasági és társadalmi válság előtt áll. Für szerint az MDF-nek önálló pártként kell működnie, de szoros stratégiai szövetségben a Fidesszel, egyúttal jó kapcsolatot ápolva a nemzeti oldalon álló szerveződésekkel.

– Egy párt értékét az adja meg, mit tud mondani a társadalomnak. Ha kormányon van ez a párt, az adja az értékét, hogy mit tud tenni az országért. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy az MDF egy olyan vágányra tért, ami egyre messzebbre vitte ettől a feladatvállalástól – vélte Bíró Zoltán. A párt első elnöke – hasonlóan Für Lajoshoz – kiállt amellett, hogy a fórumnak vissza kell térnie az eredeti értékeihez, ám Bíró szerint a pártnak rá kell térni az ország érdekeit szolgáló gyakorlati politizálásra is. Ezt azonban nem lehet úgy véghezvinni, hogy egy viszonylagos, de mégis érzékelhető kis siker után – utalt az MDF EP-választáson elért eredményére – külső és belső csatározásokba hajtják a pártot, „helyi szervezeteket zárnak ki a fórumból”, illetve „olyan pártokkal szemben csatároznak, amelyekkel szövetségben kell politizálni”. Lezsák Sándor, aki 1996-tól 1999-ig, Dávid Ibolya megválasztásáig volt pártelnök, és aki maga is tagja a Lakitelek Munkacsoportnak, úgy nyilatkozott: a megbeszélés egy hosszú út első állomása volt. Az eddigi visszajelzésekről szólva úgy ítélte meg, megmozdult az MDF alapító tagsága.

Ismert, a Lakitelek Munkacsoportot hétfőn 13 MDF-es képviselő hozta létre azzal a céllal, hogy visszatérítse a pártot eredeti gyökereihez. A munkacsoport tagjai biztos többséggel rendelkeznek a frakcióban.

Font Sándor, a munkacsoport szóvivője nem kívánta kommentálni Csapody Miklós MDF-es képviselő Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatát, amely szerint a szerveződés tagjainak „Orbán Viktor Fidesz-elnök nyilvánvalóan azt ígérte: egyéniben elindítják őket két év múlva”. Font közölte: Csapody rosszul tudja ezt, ők csak az MDF tisztújítási folyamatában kívánnak részt venni.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
Kölcsey Kör: Mikor lesz békesség az Úzvölgyében?
Helyszín: Polgárok Háza

Időpont: 2019. szeptember 18. (szerda), 18 óra
Lovarda ünnepélyes megnyitó
Helyszín: Lakitelek Népfőiskola - Hungarikum Liget - Lovarda 

Időpont: 2019. szeptember 28. (szombat), 11 óra
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép