Hírek
Személyes
√ćr√°sok, interj√ļk
Orsz√°ggy√Ľl√©s
V√°laszt√≥ker√ľlet
Képtár
√Črdekess√©g
El√©rhet√Ķs√©g
Gyakran s√©r√ľl a h√°zszab√°ly

A sorozatos h√°zszab√°lys√©rt√Ķ d√∂nt√©sek jelent√Ķsen al√°√°ss√°k a parlamentarizmus int√©zm√©ny√©t, √©s n√∂velik a demokr√°ciadeficitet - hangs√ļlyozta lapunknak Salamon L√°szl√≥ fideszes orsz√°ggy√Ľl√©si k√©pvisel√Ķ. Az √ľgyrendi bizotts√°g aleln√∂ke kijelentette: az √∂t MDF-es k√©pvisel√Ķ kiz√°r√°s√°nak k√∂r√ľlm√©nyei alapvet√Ķen elt√©rnek az el√Ķz√Ķ ciklusban a kisgazda frakci√≥ban t√∂rt√©ntekt√Ķl, √≠gy elfogadhatatlan a jelenlegi korm√°nyp√°rtok hivatkoz√°sa az akkori helyzet megold√°sa √©rdek√©ben hozott, √°ltaluk lex Salamonk√©nt emlegetett test√ľleti √°ll√°sfoglal√°sra. Mint ismert, erre hivatkozva fogadta el a korm√°nyt√∂bbs√©g Her√©nyi K√°roly bejelent√©s√©t a k√©pvisel√Ķk kiz√°r√°s√°r√≥l, amir√Ķl nem a frakci√≥, hanem egy szem√©lyben a frakci√≥vezet√Ķ hat√°rozott.


Nem gondolja-e, hogy az el√Ķz√Ķ ciklusban hozott √°ltal√°nos √©rv√©ny√Ľ √°ll√°sfoglal√°s√°val hib√°s gyakorlatot honos√≠tott meg a parlamentben, hiszen gyakorlatilag szabad kezet adott a mindenkori frakci√≥vezet√Ķknek b√°rmelyik k√©pvisel√Ķ kiz√°r√°s√°ra?

- Az eml√≠tett √°ll√°sfoglal√°s teljesen m√°s konfliktus megold√°s√°ra szolg√°lt, amely l√©nyegesen elt√©r az √∂t MDF-es k√©pvisel√Ķ kiz√°r√°s√°nak k√∂r√ľlm√©nyeit√Ķl. A mostani d√∂nt√©ssel az √ľgyrendi bizotts√°g korm√°nyp√°rti t√∂bbs√©ge semmibe vette a h√°zszab√°lyt √©s az √©rintett k√©pvisel√Ķk jogait. Az MDF frakci√≥vezet√Ķj√©nek √∂nk√©nyes l√©p√©s√©t szem√ľket behunyva, a t√©nyek mell√Ķz√©s√©vel, az el√Ķz√Ķ ciklusban hozott √°ll√°sfoglal√°s f√©lre√©rtelmez√©s√©vel √©s a f√©lre√©rtelmezett √°ll√°sfoglal√°s m√∂g√© b√ļjva szentes√≠tett√©k.

- Nyilv√°nval√≥an √≠gy t√∂rt√©nt, de az √∂n nev√©vel f√©mjelzett kor√°bbi √°ll√°sfoglal√°s is azt tartalmazza, hogy az √ľgyrendi bizotts√°g nem vizsg√°lhatja a frakci√≥vezet√Ķ bejelent√©s√©t.

- Akkor tiszt√°zzuk a nevezett √°ll√°sfoglal√°s k√∂r√ľlm√©nyeit. A kisgazdap√°rt eln√∂ke 2001-ben a frakci√≥b√≥l t√∂rt√©nt kiz√°r√°sa miatt az Orsz√°ggy√Ľl√©s eln√∂k√©hez fordult, vitatva a frakci√≥√ľl√©s szab√°lyoss√°g√°t √©s a d√∂nt√©s √©rv√©nyess√©g√©t. A h√°zeln√∂k az √ľgyrendi bizotts√°gt√≥l k√©rt v√©lem√©nyt, mivel a kisgazdap√°rt eln√∂ke k√©relm√©nek teljes√≠t√©se az FKGP-frakci√≥√ľl√©s √©s az ottani d√∂nt√©shozatal k√∂r√ľlm√©nyeinek a vizsg√°lat√°t tette volna sz√ľks√©gess√©, amire a h√°zszab√°ly semmilyen szab√°lyoz√°st nem tartalmaz. Az √°ltalam vezetett bizotts√°g √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy frakci√≥√ľl√©s √©s az ott meghozott d√∂nt√©s szab√°lyoss√°g√°t m√°s p√°rtok tagjaib√≥l √°ll√≥ parlamenti bizotts√°g, illetve az Orsz√°ggy√Ľl√©s eln√∂ke nem vizsg√°lhatja, √©s nem d√∂ntheti el az ezzel kapcsolatos vit√°t. Ez ugyanis √∂sszeegyeztethetetlen a demokratikus t√∂bbp√°rtrendszert alkot√≥ p√°rtok √©s frakci√≥k √∂n√°ll√≥s√°g√°val. Nem v√©letlen, hogy a h√°zszab√°ly erre nem jogos√≠tja fel a h√°zeln√∂k√∂t.

Most azonban egy eg√©szen m√°s helyzetr√Ķl van sz√≥, az MDF-n√©l ugyanis - a kisgazdap√°rti esettel ellent√©tben nem volt sem frakci√≥√ľl√©s, sem a k√©pvisel√Ķcsoport √°ltal meghozott d√∂nt√©s. A frakci√≥vezet√Ķ maga nyilatkozta minden f√≥rumon, hogy nem a test√ľlet, hanem szem√©lyesen √Ķ d√∂nt√∂tt a kiz√°r√°sokr√≥l. A h√°zszab√°ly viszont kimondja, hogy ilyen hat√°rozatot csak a frakci√≥ hozhat. √ćgy teh√°t a t√∂rt√©ntekr√Ķl nem volt olyan vita az √©rintettek k√∂z√∂tt, amelyet ki kellett volna vizsg√°lni, illetve el kellett volna d√∂nteni. A t√∂bbi pedig mag√°b√≥l a h√°zszab√°lyb√≥l k√∂vetkezik. Az √ľgyrendi bizotts√°g korm√°nyp√°rti t√∂bbs√©ge azonban kezeit Pil√°tusk√©nt mosva t√ļltette mag√°t mindezen, mondv√°n: az eml√≠tett √°ll√°sfoglal√°s megakad√°lyozza √Ķket abban, hogy a h√°zszab√°lynak √©rv√©nyt szerezzenek.

- A t√∂rt√©ntek ut√°n sokan felt√©telezik, s√Ķt az MDF-en bel√ľl m√Ľk√∂d√Ķ Lakitelek munkacsoport tagjai ki is mondt√°k, hogy a f√≥rum vezet√©se √∂sszej√°tszott a koal√≠ci√≥s p√°rtokkal, amelyek ezzel beavatkoztak a kisebbik ellenz√©ki p√°rt bel√ľgyeibe.

- Err√Ķl a k√©rd√©sr√Ķl nem k√≠v√°nok nyilatkozni, b√°r van v√©lem√©nyem r√≥la, de ennek kinyilv√°n√≠t√°s√°val magam is belesodr√≥dn√©k az MDF belharcaiba, amit semmik√©pp sem akarok. A eset sz√°momra nem az MDF-ben zajl√≥ folyamatok, hanem a parlamentarizmus miatt l√©nyeges. A d√∂nt√©snek ugyanis a parlamentarizmusra bel√°thatatlanok a k√∂vetkezm√©nyei.

- √ögy gondolja, hogy a parlament bels√Ķ m√Ľk√∂d√©s√©vel √∂sszef√ľgg√Ķ, ak√°r val√≥ban a jog- √©s az igazs√°g√©rzetet s√©rt√Ķ d√∂nt√©sek ronthatj√°k a politika meg√≠t√©l√©s√©t a k√∂zv√©lem√©nyben?

- Itt most sokkal t√∂bbr√Ķl van sz√≥. Az ehhez hasonl√≥ h√°zszab√°lys√©rt√Ķ d√∂nt√©sek - amelyek sajnos nem egyediek az ut√≥bbi id√Ķben - jelent√Ķsen al√°√°ss√°k a parlamentarizmus int√©zm√©ny√©t, √©s n√∂velik a demokr√°ciadeficitet. T√∂bbsz√∂r el√Ķfordult ebben a ciklusban, hogy az √ľgyrendi bizotts√°g korm√°nyp√°rti t√∂bbs√©ge f√©lretette a jogot, mert p√°rtjaik politikai √©rdeke √≠gy k√≠v√°nta. Csak n√©h√°ny p√©ld√°t eml√≠ten√©k: ilyen eset volt, amikor a test√ľlet egy √°ll√°sfoglal√°ssal szentes√≠tette azt, hogy a k√∂lts√©gvet√©si bizotts√°g szocialista aleln√∂ke egy vit√°s helyzetben √∂nk√©nyesen mag√°hoz ragadta az √ľl√©s vezet√©s√©t, holott a h√°zszab√°ly szerint az aleln√∂k csak akkor helyettes√≠theti az eln√∂k√∂t, ha erre megb√≠z√°st kap t√Ķle. Az √ľgyrendi bizotts√°g legaliz√°lta az interpell√°ci√≥k visszautas√≠t√°sa kapcs√°n a kett√Ķs m√©rc√©t. Ez√°ltal k√∂vetkezm√©nyek n√©lk√ľl maradt az, hogy a legf√Ķbb √ľgy√©szhez int√©zett korm√°nyp√°rti interpell√°ci√≥t megengedhet√Ķnek tal√°lta a h√°zeln√∂k, m√≠g az egyik ellenz√©ki k√©pvisel√Ķ √°ltal egy korm√°nytaghoz int√©zett hasonl√≥ jelleg√Ľ interpell√°ci√≥j√°t visszautas√≠totta. A test√ľlet korm√°nyp√°rti t√∂bbs√©ge meger√Ķs√≠tette a k√©pvisel√Ķk felsz√≥lal√°s√°t korl√°toz√≥ h√°zszab√°lyellenes gyakorlatot. Tette ezt annak ellen√©re, hogy kor√°bban teljes egyet√©rt√©s j√∂tt l√©tre az √ľgyrendi bizotts√°gban arr√≥l, hogy a k√©pvisel√Ķi felsz√≥lal√°sok idej√©t t√∂bbs√©gi d√∂nt√©ssel nem lehet korl√°tozni.

- Az el√Ķz√Ķ korm√°nyzati ciklusban viszont √©ppen az MSZP √©s az SZDSZ b√≠r√°lta √©lesen a Fidesz vezette koal√≠ci√≥t, mondv√°n, hogy semmibe veszi a parlamenti demokr√°ci√°t. F√Ķk√©nt az ellenz√©ki kezdem√©nyez√©s√Ľ vizsg√°l√≥bizotts√°gok elutas√≠t√°sa miatt.

- Az el√Ķz√Ķ n√©gy √©vben az √ľgyrendi bizotts√°g t√∂bb mint nyolcvan √°ll√°sfoglal√°st hozott, amelyek k√∂z√ľl a jelenlegi ciklusban mind√∂ssze egyet helyeztek hat√°lyon k√≠v√ľl. Ez √∂nmag√°ban igazolja a v√°dak alaptalans√°g√°t. El√©g, ha csak az interj√ļ elej√©n eml√≠tett, a korm√°nyp√°rti k√©pvisel√Ķk √°ltal ironikusan lex Salamonnak titul√°lt √°ll√°sfoglal√°sr√≥l besz√©l√ľnk, amelyet egy√©bk√©nt akkor senki nem ellenzett. Visszautas√≠tom ezt az ironiz√°l√≥ hangv√©telt m√°r csak az√©rt is, mert 1990 √≥ta val√≥ban sz√ľletett lex Salamon, nem is egy. N√©gy olyan t√∂rv√©nyt fogadott el az Orsz√°ggy√Ľl√©s, amelynek el√Ķterjeszt√Ķje voltam. T√∂bbek k√∂z√∂tt az orsz√°g szabads√°ga visszaszerz√©s√©nek, a szovjet csapatok kivonul√°s√°nak jelent√Ķs√©g√©t m√©ltat√≥ t√∂rv√©nyt, amelyet G√©mesi Gy√∂rggyel √©s az az√≥ta elhunyt Orosh√°zi Gy√∂rggyel k√∂z√∂sen ny√ļjtottunk be.

- Ne ker√ľlj√ľk meg a vizsg√°l√≥bizotts√°gok k√©rd√©s√©t, amelyek egy√©bk√©nt az√≥ta sem m√Ľk√∂dnek funkci√≥juknak megfelel√Ķen. El√©g, ha csak a koal√≠ci√≥ √°ltal elszabot√°lt br√≥kerbizotts√°got eml√≠tj√ľk.

- Az el√Ķz√Ķ ciklusban az eml√≠tett vizsg√°l√≥bizotts√°gi kezdem√©nyez√©sek puszta propagandaeszk√∂zz√© akart√°k sil√°ny√≠tani ezt az int√©zm√©nyt, hiszen sokszor az alkotm√°nyos √©s a h√°zszab√°lyi k√∂vetelm√©nyeknek sem feleltek meg. El√Ķfordult p√©ld√°ul olyan ind√≠tv√°ny, amelyben b√ľntet√Ķ felel√Ķss√©gi k√©rd√©seket vetettek fel, holott ezek a b√≠r√≥s√°g hat√°sk√∂r√©be tartoznak. Az √°llamhatalmi √°gak sz√©tv√°laszt√°s√°nak elve nem teszi lehet√Ķv√©, hogy parlamenti szerv b√Ľn√∂ss√©g k√©rd√©s√©ben foglaljon √°ll√°st. Az sem elfogadhat√≥, ha egy vizsg√°l√≥bizotts√°g az √Āllami Sz√°mvev√Ķsz√©k feladatait akarja √°tvenni. Ebb√Ķl val√≥ban ad√≥dott konfliktus, amely oda vezetett, hogy az akkori korm√°nyt√∂bbs√©g nem vette napirendre az ilyen jelleg√Ľ ellenz√©ki javaslatokat. A mostani koal√≠ci√≥ aligha tehet szemreh√°ny√°st az ellenz√©knek, amikor k√ľl√∂nb√∂z√Ķ technikai tr√ľkk√∂kkel akad√°lyozz√°k a vizsg√°l√≥bizotts√°gok munk√°j√°t. Ilyen m√≥dszer az, hogy nem szavazz√°k meg a bizotts√°g napirendj√©t, √≠gy m√Ľk√∂d√©sk√©ptelenn√© v√°lik a test√ľlet, nem tudja elv√©gezni a feladat√°t. Ez t√∂rt√©nt a br√≥kerbizotts√°g eset√©ben is. Egy√©bk√©nt az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g a vizsg√°l√≥bizotts√°gokra vonatkoz√≥ szab√°lyoz√°sokkal kapcsolatban t√∂bb okb√≥l is mulaszt√°sban megnyilv√°nul√≥ alkotm√°nys√©rt√©st √°llap√≠tott meg. Az √ľgyrendi bizotts√°g l√©trehozott egy albizotts√°got az alkotm√°nyos probl√©m√°k kik√ľsz√∂b√∂l√©s√©re. A feladat nem k√∂nny√Ľ, √©s a megold√°s keres√©s√©re ir√°nyul√≥ t√∂rekv√©seket a jogs√©rt√Ķ korm√°nyp√°rti d√∂nt√©sek √≥hatatlanul h√°tr√°ltatj√°k. Ennek ellen√©re mik√∂zben esetr√Ķl esetre fel kell l√©pn√ľnk a t√∂rv√©nys√©rt√©sekkel szemben, el kell v√©gezn√ľnk az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g hat√°rozataib√≥l r√°nk h√°rul√≥ feladatokat is.


Kis Ferenc
Magyar Nemzet

 

KťptŠr


Kurultaj Koll√©gium a N√©pf√Ķiskol√°n
2019. október 3-4.
TovŠbbi kťpekTovŠbbi kťpek

EsemťnynaptŠr
Ńttekintű tŠblŠzatŃttekintű tŠblŠzat

Keresű
OK

MeghŪvůk
Falusz√©p√≠t√Ķ T√°rsask√∂r XI. √∂sszej√∂vetele
Id√Ķpont: 2019. december 17., 18 √≥ra

Helysz√≠n: Lakitelek, M√Ľvel√Ķd√©si h√°z
Zoboralja √Črt√©kfelt√°r√≥ Koll√©gium Z√°r√≥konferenci√°ja
Id√Ķpont: 2019. december 14., 10 √≥ra

Helysz√≠n: Pogr√°ny, Kult√ļrh√°z
K√©pvisel√Ķi fogad√≥√≥ra Kiskunf√©legyh√°z√°n
Id√Ķpont: 2019. december 13., 16 √≥ra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
TovŠbbi meghŪvůkTovŠbbi meghŪvůk

Lakitelek


TovŠbbTovŠbb

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki N√©pf√Ķiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


H√≠rekSzem√©lyes√ćr√°sok, interj√ļkOrsz√°ggy√Ľl√©sV√°laszt√≥ker√ľletK√©pt√°r√Črdekess√©gEl√©rhet√Ķs√©g
¬© Lezs√°k S√°ndor - Webmester - R√©gi honlap - Oldalt√©rk√©p