Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Évfordulóra készül az írószövetség
2015. december 29.

Programsorozattal készül jövőre, az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára a Magyar Írószövetség, egyebek mellett konferenciák, kiállítások, tehetségkutató pályázatok és rendhagyó irodalomórák szervezésével – ismertette tegnap Szentmártoni János, a szövetség elnöke.

Lezsák Sándor, a megemlékezést koordináló bizottság tagja, az Országgyűlés alelnöke arról szólt: a lakiteleki műfordítói tábor témája pedig a forradalom és a költészet viszonya lesz.

Évfordulóra készül az írószövetség

A bizottság tagjai: Erős Kinga, Salamon Konrád és Lezsák Sándor
(Fotó: Varga Imre)

A Magyar Írószövetség, mint a legrégebbi és a legnagyobb írószervezet, történelmi hagyományaihoz és morális felelősségvállalásához is hűen, méltóképpen kíván megemlékezni az 1956-os forradalomról, így a megfelelő mértékű támogatás esetén számos programot szerveznek, pályázatokat írnak ki, és kiadványokat állítanak össze – derült ki a testület tegnapi sajtótájékoztatóján. Szentmártoni János elnök rámutatott, „kulturális akciókkal” szeretnék felhívni a szélesebb közönség, elsősorban a diákság figyelmét a forradalom hatvanadik évfordulójára és arra, hogy annak szellemi előkészítőjeként milyen fontos szerepet játszottak a magyar írók és az írószövetség.

A szervezet a programok koordinálására szakmai emlékbizottságot hozott létre, amelyet Szentmártoni János vezet, tagjai Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Kiss Gy. Csaba eszmetörténész, Erős Kinga kritikus és Salamon Konrád történész. Lezsák Sándor a sajtótájékoztatón két programot emelt ki: október végén az Írók a forradalomban című rendezvényen azokat az ’56-os eseményeket elevenítik fel, amelyek nemcsak íróinkhoz, költőinkhez, hanem a Parlamenthez is szorosan kapcsolódtak. A másik kiemelt esemény a tíznapos lakiteleki műfordítói tábor, amelynek a forradalom lesz a témája. A résztvevők nem közismert ötvenhatos tematikájú verseket fordítanak majd magyarra, románra, horvátra, szerbre, szlovákra, szlovénre, csehre, ukránra, lengyelre és németre. Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész hozzátette, hogy egy tehetségkutató pályázatot is kiírnának, amelyben a szabadságharcosok halálának körülményeit rekonstruálnák. Azt remélik, hogy ezáltal a fiatalok is megérthetik, mit jelentett 1956-ban hősnek lenni. Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára hangsúlyozta, hogy megrendezik az éves szavalóversenyt is a 9-12. osztályosok számára, amelynek 2016-ban 1956 lesz a témája. Nevezni Gérecz Attila egy szabadon választott költeményével, valamint egy, az írószövetség portáljáról letölthető versgyűjteményből kijelölt művel lehet. A döntőt április 11-én, a költészet napján tartják.

E programok mellett terveznek még konferenciát, kiállításokat, Versek szódával-esteket, versszínházi műsort, rendhagyó irodalomórákat, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az ötvenhatos írószövetségi arculat kialakítására, amely mind a szervezet logóját és portálját, valamint az egyéb promóciós felületeket is meghatározza majd. Szentmártoni János bejelentette, hogy ezenfelül megkezdik a régóta tervezett 1956-os virtuális emlékszoba kialakítását, amelynek külön honlapot hoznak létre gazdag dokumentum-, hang- és képanyaggal.

A tervezett kiadványok között van a Magyar Írószövetség örökös tagjait bemutató antológia, egy 1956-os emlékalbum, a forradalomban részt vevő kortárs alkotókat szerepeltető kötet, valamint egy irodalmi hangoskönyv.

Az egész éves ünnepségsorozat legfontosabb eseménye a közép- európai írószövetségek vezetőivel való találkozás és közös emlékezés, valamint az október 23-i egész napos rendezvény lesz.

(Forrás: MagyarHírlap.hu)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép