Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emlékház is épülhet Nagy Szeder tiszteletére
2017. március 10.

Nagy Szeder István születésének 110. évfordulója alkalmából tartottak emlékkonferenciát Budapesten. A tanácskozáson Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azt szorgalmazta, hogy a bronz mellszobron kívül emlékházzal is tisztelegjen az utókor a kiskunhalasi politikus életműve és szellemisége előtt.

Emlékkonferenciát tartottak szerdán Budapesten Nagy Szeder István születésének 110. évfordulója alkalmából. Az építészmérnök tiszteletére rendezett eseményt a Lakitelek Népfőiskola és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) szervezte.

Lakitelek Népfőiskola vezetője szerint az alulról szerveződő, előbb a pártszervezésben alkalmazott, ma tudományos körökben is alig ismert „halasi norma” alapján megrendezett 1956-os kiskunhalasi választás – ahol háromnegyedes többséget kapott a kisgazdapárt, míg a kommunistáknak pár százalékkal kellett beérniük – bizonyítéka volt annak, hogyan gondolkodott az ország, de annak is, hogy a szovjet beavatkozás nélkül elindulhatott volna a demokratizálódás, ahogy azt is megmutatta: a nép nélkül nem lehet demokráciát csinálni. Az Országgyűlés alelnöke szorgalmazta, hogy a bronz mellszobron kívül Kiskunhalason létrehozandó emlékházzal is tisztelegjen az utókor Nagy Szeder István életműve és szellemisége előtt.

Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója azt emelte ki, hogy Nagy Szeder István rendszere idegen a mai európai állapotoktól, megjegyezve, ideje volna a vidékre tekinteni, és átvenni az onnan érkező jó példákat.

M. Kiss Sándor történész, az intézet tudományos főigazgató-helyettese arra figyelmeztetett, az 1956-os forradalom leverése után a hatalom számára a legveszélyesebbek az ilyen, önállóan gondolkodó „kovászemberek” voltak, akik nem is kerülték el a megtorlást. Arra hívta fel a figyelmet: a kommunista hatalom onnantól számította „az ellenforradalom térhódítását”, amikor emberei kiszorultak az újonnan felállt demokratikus struktúrák irányító pozícióiból, Kádár János pedig maga is elismerte, szovjet katonai beavatkozás nélkül annak a veszélye fenyegetett, hogy a nép szavazással váltja le a proletárdiktatúrát.

Pajor Kálmán, a kiskunhalasi ’56-os Bizottság elnöke Nagy Szeder István halas múltját kutató helytörténeti munkáját hangsúlyozta. – Két hatalmas szerelme a helytörténeti kutatás és a közéleti demokrácia élete végéig kitöltötte, összeölelkezve uralta a lelkét. Annak, hogy e két óriási munka közül életében egyik sem termett számára hivatalos babérokat, csak szenvedést, köztudottan politikai okai voltak. A halasi nép a szívébe zárta, a hatalom kirekesztette – fogalmazott a Nagy Szeder-hagyatékot is őrző korábbi halasi alpolgármester.

baon.hu


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép