Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ember és táj múltbéli kapcsolata lett az idei honismereti akadémia témája
2014. június 25.

Ember és táj múltbéli kapcsolatáról és annak hagyományairól lesz szó a 42. Országos Honismereti Akadémián, amelynek idén Bács-Kiskun megye, azon belül pedig elsősorban Kecskemét ad otthont június 30. és július 4. között.

 

A tájak-korok-életmódok a Kárpát-medencében című konferencián mások mellett R. Várkonyi Ágnes, Andrásfalvy Bertalan és Páldi-Kovács Attila is tart előadást. Az akadémia harmadik napján három szekcióban tanácskoznak majd a résztvevők az életmódtörténet tárgyi és írásos forrásairól, az egyes tájegységek életmódjáról, valamint iskola- és honismeret témában.

"Az a szenvedély és tudás, amely a mozgalmat jellemzi, meg fog jelenni Kecskeméten" - hangsúlyozta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az akadémia fővédnöke szerdán a programról tartott sajtótájékoztatón.

A programra a főváros és a tizenkilenc megye honismereti szervezetei, valamint a határon túli társszervezetek küldenek összesen csaknem 140 résztvevőt, de a rendezvény az érdeklődők számára is nyitott.

Székelyné Kőrösi Ilona történész, a Bács-Kiskun megyei Honismereti Egyesület elnöke elmondta, hogy a konferencia lehetőséget ad majd mind Kecskemét, mind a Duna-Tisza közének mélyebb megismerésére. A szakemberek és az érdeklődők részt vehetnek városnéző sétákon, múzeum- és templom látogatásokon, orgonakoncerteken, és bemutatkozik számos népi együttes is. Ezen felül három tanulmányutat is szerveznek a megyében, az utolsó nap hajnali programján a kecskeméti piacon iskolások idézik meg a hajdani piacok és vásárok életét.

Debreczeni-Droppán Béla történész, a szövetség elnöke hangsúlyozta: az akadémia a Kárpát-medence legnagyobb helytörténeti tudományos és szakmai fóruma, amely tagjainak egyfajta továbbképzést is jelent.

"Maga a szövetség már több évtizede, a honismereti mozgalom pedig több mint fél évszázada, még a Hazafias Népfront keretein belül kezdte meg működését. Olyan múltunk van, amelyre a mai napig építhetünk" - hangoztatta.

(Forrás: MTI)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép