Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Egy jelállítás visszhangja - Kötet az erdélyi Bethlen-szobor létrejöttéről
2016. december 20.

A kolozsvári Bethlen Gábor-szobor 2013-as felállításáról szép kiállítású kortörténeti kiadvány jelent meg, amelyet tegnap mutattak be a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum székházában.

A Bethlen Gábor Alapítvány tegnap délután bemutatta A kolozsvári Bethlen Gábor szoborállítás emlékezete című kötetet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) tanácskozó termében. A szép kiállítású, színes kortörténeti kiadványt köszönetként készíttették, a közadakozásban részt vett szoborállítók tiszteletére. Az erdélyi fejedelem emlékművét megválasztásának négyszázadik évfordulója alkalmából 2013. október 23-án avatták fel Kolozsvárott. A könyvbemutatón Bíró Zoltán, a Retörki főigazgatója és az alapítvány kurátora azt mondta: ennek a könyvnek a legnagyobb értéke, hogy pontos képet ad egy szoborállítás sikeres történetéről. Komlóssy József, az Európa Tanács és az ENSZ autonómia szakértője arról beszélt, hogy az elkészült kötet már a borítójának színével is utal Erdély történetének egyik fontos időszakára, az „aranykorra”. Mint fogalmazott, a szoborállítás legfőbb motorja Bakos István volt, valamint Péterfy László szobrászművész. A kötetben szerepelnek a Bethlen Gábor Alapítvány működését leíró visszaemlékezések, több kitűnő írás van magáról Bethlen Gáborról is, amelyek beágyazzák őt kora Európájának eseményeibe – mutatott rá. Komlóssy József úgy vélte, a szobornak minden korosztály számára fontos üzenete van.

Egy jelállítás visszhangja - Kötet az erdélyi Bethlen-szobor létrejöttéről

Lezsák Sándor író, az Országgyűlés alelnöke arra emlékeztetett, hogy az elmúlt száz-százötven évben mennyi emlékművet és szobrot tettek tönkre, olyanokat is, amelyekről azt hitték, hogy maradandók. „Vannak szobrok, amelyek a ledöntés után is ott élnek az emlékezetben” – hangsúlyozta. Mint mondta a létrejött könyv is egy fontos emlékjel. „Sok-sok ilyen emlékjelet fogunk még a Kárpát-medencében létrehozni” – tette hozzá.

Magyar Hírlap


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
Kölcsey Kör: Mikor lesz békesség az Úzvölgyében?
Helyszín: Polgárok Háza

Időpont: 2019. szeptember 18. (szerda), 18 óra
Lovarda ünnepélyes megnyitó
Helyszín: Lakitelek Népfőiskola - Hungarikum Liget - Lovarda 

Időpont: 2019. szeptember 28. (szombat), 11 óra
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép