HĂ­rek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyûlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetõség
Hírek, aktualitások
Egy jelállítás visszhangja - Kötet az erdélyi Bethlen-szobor létrejöttérõl
2016. december 20.

A kolozsvári Bethlen Gábor-szobor 2013-as felállításáról szép kiállítású kortörténeti kiadvány jelent meg, amelyet tegnap mutattak be a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum székházában.

A Bethlen Gábor Alapítvány tegnap délután bemutatta A kolozsvári Bethlen Gábor szoborállítás emlékezete címû kötetet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) tanácskozó termében. A szép kiállítású, színes kortörténeti kiadványt köszönetként készíttették, a közadakozásban részt vett szoborállítók tiszteletére. Az erdélyi fejedelem emlékmûvét megválasztásának négyszázadik évfordulója alkalmából 2013. október 23-án avatták fel Kolozsvárott. A könyvbemutatón Bíró Zoltán, a Retörki fõigazgatója és az alapítvány kurátora azt mondta: ennek a könyvnek a legnagyobb értéke, hogy pontos képet ad egy szoborállítás sikeres történetérõl. Komlóssy József, az Európa Tanács és az ENSZ autonómia szakértõje arról beszélt, hogy az elkészült kötet már a borítójának színével is utal Erdély történetének egyik fontos idõszakára, az „aranykorra”. Mint fogalmazott, a szoborállítás legfõbb motorja Bakos István volt, valamint Péterfy László szobrászmûvész. A kötetben szerepelnek a Bethlen Gábor Alapítvány mûködését leíró visszaemlékezések, több kitûnõ írás van magáról Bethlen Gáborról is, amelyek beágyazzák õt kora Európájának eseményeibe – mutatott rá. Komlóssy József úgy vélte, a szobornak minden korosztály számára fontos üzenete van.

Egy jelállítás visszhangja - Kötet az erdélyi Bethlen-szobor létrejöttérõl

Lezsák Sándor író, az Országgyûlés alelnöke arra emlékeztetett, hogy az elmúlt száz-százötven évben mennyi emlékmûvet és szobrot tettek tönkre, olyanokat is, amelyekrõl azt hitték, hogy maradandók. „Vannak szobrok, amelyek a ledöntés után is ott élnek az emlékezetben” – hangsúlyozta. Mint mondta a létrejött könyv is egy fontos emlékjel. „Sok-sok ilyen emlékjelet fogunk még a Kárpát-medencében létrehozni” – tette hozzá.

Magyar HĂ­rlap


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfõiskolán
2019. oktĂłber 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítõ Társaskör XI. összejövetele
Idõpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Mûvelõdési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Idõpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselõi fogadóóra Kiskunfélegyházán
Idõpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti FĂłrum

Lakiteleki Népfõiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyûlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetõség
© Lezsák Sándor - Webmester - RĂ©gi honlap - OldaltĂ©rkĂ©p