Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Csurka István sírja zarándokhely lehet
2013. június 4.

Kedden felavatták Csurka István drámaíró, politikus sírkövét a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az ünnepségen Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke mondta el az avatóbeszédet. Az íróra egy korábbi, máig érvényes publicisztikával emlékezünk.

Csurka István életműve az irodalmi panteonban maradandó - hangsúlyozta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a tavaly elhunyt író és politikus sírkövének avatóünnepségén kedden a fővárosi Fiumei úti Sírkertben. Lezsák szerint Csurka folytatta a magyar irodalom nagyjainak korfestő és korszakelemző munkásságát, ahogy azt tette Gárdonyi Géza, József Attila, Illyés Gyula, Sinka István, Krúdy Gyula, Németh László vagy Veres Péter. Az ilyen szerzők művei látleletek, élettel teli fotográfiák egy adott korszakról, ezek olykor jobban érzékeltetik egy-egy korszak mindennapjait, mint az utólag megírt történelemkönyvek - jegyezte meg.

Csurka István sírja zarándokhely lehet

Lezsák Sándor beszél /Fotó: MTI, Kovács Attila

Csurka István életének nagyobb részét olyan korszakban élte le, amikor az író, költő nem írhatta le egy az egyben tapasztalatait, az általa látott és megértett világot, tehát lényegesen nehezebb dolga volt, mint elődeinek. „Az igazi íróknak azonban mindezen politikai akadályok ellenére sikerült korukról hiteles képet, hibátlan jellemrajzokat megörökíteniük műveikben” - mutatott rá Lezsák Sándor.

A tavaly, életének 78. évében elhunyt író nem fogadta el az akkori „hamis társadalomkép megírására ösztönző, jól fizető kultúrpolitikai igényt”, amelynek keretében idillikus munkahelyi viszonyokat, békében és létbiztonságban élő családokat, testvériségben élő szocialista országokat és népeket kellett volna bemutatnia, „csakhogy ilyen állapotok nem léteztek” - fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.

Kiderült, hogy hiteles művek születhettek úgy is, hogy a szerző a kiskocsmák pultjáról, a lóversenypálya lelátójának olcsó állóhelyéről vagy a falusi pedagógusszállások hokedlijéről szemlélte az adott kor eseményeit, és Csurka István is ezt tette.

A síremléket Reisz Pál ferences rendházvezető áldotta meg. Beszédében kitért arra: Csurka Istvánnak megadatott, hogy a szomorú és vigasztalan helyzetben biztassa népét a jobb jövő és a Messiás eljövetelével. Megemlítette, hogy az írót „ahol lehetett, mellőzték”, pedig „szinte mindenben igaza lett”, amit a magyar sorsra vonatkozóan megjövendölt.

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, a Csurka István Emlékbizottság elnöke arról beszélt, hogy az író síremléke zarándokhelye lesz a magyarságnak, majd megköszönte az adományozóknak a sírkőhöz való hozzájárulást.

Az eseményen szavalt Gárday Gábor operaénekes és színművész, valamint Csurka László színművész, az elhunyt író testvére. A rendezvény végén a résztvevők virágokat helyeztek el Csurka István síremlékén. A néhány száz megemlékező között jelen volt mások mellett Demeter Ervin volt titokminiszter is.


Egy hallgatással folyamatosan – újra – ölt halott

A Magyar Hírlap egy tárcájának részletével emlékezünk az íróra – az írást a lap publicistája, Domonkos László jegyzi (Pormacskák).

Éppen egy esztendeje annak a hóhullásos szombatnak. Egy éve, hogy 2012. február 4. örökre emlékezetes, szomorú dátummá vált, egy éve, hogy hullott, csak közönyösen hullott a hó azon a reggelen a néma háztetőkre, hullott a szívünkre, hullott erre a jobb sorsra érdemes magyar univerzumra itt körülöttünk. Egy éve nemsokára, hogy ott álltunk a ravatal körül, és egy éve, hogy azt kellett írnom: aki eltávozott közülünk, annak jelentőségét nemzetünk életében ma még csak megközelítőleg sem lehet felmérni. Igen: egy éve, hogy Csurka István visszaadta lelkét Teremtőjének – és azóta, ne restelljük kimondani: véle kapcsolatosan halotti csönd borítja az országot.

Van az általam különösebben nem kedvelt Petri Györgynek egy kétsoros kis szösszenete, Hírösszefoglaló a címe. „Mint lépcsőzugban a pormacska: / gyűlik puhán a korszak mocska.”
Erről van szó.

Amióta Csurka István meghalt: némaság. Itt és amott. Mindenütt. Tegyünk úgy, mintha már legalább húsz éve halott lenne. Mintha sohasem élt vagy éppen-csak-hogy élt volna. Hallgatással folyamatosan – újra – ölt halott. Túlzás? Aligha.

(Forrás Magyar Hírlap)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép