Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Csendes zarándoklat a halottakért
2014. július 21.

Az első világháború hősei előtt tisztelegve járta végig választókörzete településeit és helyezett el koszorút az emlékhelyeken Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Csendes zarándoklata három napig tartott, Bócsán, az utoljára meglátogatott falu kis temetőjében találkoztunk vele.

Aprócska koszorú az emlékműhöz támasztva, a frissen gyomlált virágok között mécses pislákol. Bócsán ez jelzi csupán, hogy az Országgyűlés alelnöke ott járt és fejet hajtott az első világháború hőseinek emléke előtt. Lezsák Sándor sorra járta a választókörzetéhez tartozó Bács-Kiskun megyei településeket – összesen huszonnégyet –, hogy mécsest gyújtson és imádkozzon, köszönetet mondjon a katonáknak, akik az életüket adták, és akiknek volt elég bátorságuk ahhoz, hogy olykor a túlerővel is szembenézzenek.

Csendes zarándoklata három napig tartott, mi Bócsa kis temetőjében találkoztunk vele. Ez az alig 1800 lelket számláló település volt az utolsó, amelyet Lezsák Sándor a „nagy háború” kitörésének századik évfordulóján meglátogatott. Az emlékmű egyik oldalán az első, a másik oldalon a második világháború elesett katonáinak neve olvasható. Hosszú a névsor.

Csendes zarándoklat a halottakért

Lezsák Sándor a bócsai mementónál. „Az utódoknak fontos emlékezniük a hősökre”
(Fotó: Horváth Péter Gyula)

„Azt hinné az ember, hogy egy ekkora falunak nem lehet ilyen sok katona áldozata. Mégis, hatvanöt nevet számoltam meg” – mondta az Országgyűlés alelnöke. Hozzátette, minden ilyen kicsi településen meghalt a lakosság egy része, életerős emberek vesztek oda. „Ezért döntöttem úgy, hogy mindenhová elmegyek. Az egykori katonák rokonai, leszármazottai élnek körülöttünk, rájuk gondolok, amikor hozok egy szál virágot vagy meggyújtok egy mécsest” – magyarázta.

Az alelnök szerint a temetőkben, az emlékhelyeken óhatatlanul előtörnek a családi emlékek, legendák is, hiszen minden család megszenvedte a háborúkat. Megjegyezte, „zarándoklatán” csupa tiszta és gondozott emlékhelyeket látott, ez szerinte azt jelzi, az utódoknak fontos emlékezniük a hősökre. Majd Széchenyi Istvánt idézte, aki szerint amilyen a temető, olyan a település is. Lezsák Sándor a későbbiekben szeretne egy képes kiadványt összeállítani ezen települések világháborús emlékhelyeiből. Így folytatta: „tudjuk, iszonyú fegyverek, technikák gyilkoltak az első világháborúban, akárcsak a másodikban. Nem tudjuk, milyen fegyverekkel gyilkolnak majd a harmadik világháborúban, de azt igen, a negyedikben csak bunkós botok és kövek lesznek”.

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép