Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Chrudinák Alajos az Iszlám Állam térhódításáról
2015. március 1.

2015. február 28-án „Háborúból háborúba – az Iszlám Állam térhódítása” címmel tartott előadást a Panoráma című televíziós műsor egykori legendás műsorvezetője, Chrudinák Alajos a Népfőiskola Kölcsey Házában, a Keleti Nyitás Kollégium, az Ibero-Americá, a Kerkai Jenő Népfőiskolai Kollégium, valamint számos érdeklődő jelenlétében.

Chrudinák Alajos az Iszlám Állam térhódításáról

Chrudinák Alajos
újságíró, televíziós, a Magyar Televízió népszerű műsorainak egykori vezetője, főszerkesztője.

Chrudinák igazán ismertté a Panorámával vált, akkoriban nagyon újszerű, oknyomozó stílusú újságíróként ismerték. Még a szocializmus idején bátran szembement az akkori irányzattal, bírálta a rendszert, illetve politikusait. 1968-tól 2004-ig több mint százhetven riport-dokumentumfilmet készített az erdélyi magyarok szenvedéseiről, a közel-keleti háborúkról, az izraeli megszállásról, Trianon tragikus következményeiről és a kommunista diktatúrák embertelenségéről. Az ő kiállásnak köszönhető, hogy az MTV 1989-ben leadta az erdélyi falurombolások bírálatát Tőkés Lászlótól. Majd az 1989-es romániai forradalom idején is közvetítettek, elsőként megszerezve a Ceauşescu-per filmfelvételeit. A Panoráma főszerkesztője lett, de saját műsorából is eltiltották, majd a közismerten jobboldali televízióst az akkori Horn-kormány jobbnak látta a távoli Jordániába helyezni. A szocialista érában készült filmjeit az akkori nyugati világ is megvásárolta, Monte Carlóban pedig Arany Nimfa díjjal ismerték el munkásságát. A 2000 után induló Echo TV-nél még munkát vállalt, majd a 67. születésnapja után visszavonult.

(http://hu.wikipedia.org)

Chrudinák Alajos az Iszlám Állam térhódításáról

Chrudinák Alajos a napjainkban tapasztalható iszlám szélsőségességet megjelenítő Iszlám Állam tevékenységét a nyugati világtól való elszakadás egyik jelképének tartja. Az 1,7 milliárdos muzulmán világ többsége saját útját keresi, és erre társadalmi mozgalmak is létre jöttek, amelyek viszont idejekorán elbuktak. Részben erre válaszul jelent meg az iszlám, amely nem csak vallás, hanem, életforma, amely a muzulmán emberek mindennapi életét is meghatározza.

A vallás és az életforma mögé viszont politikai érdekek rejtőztek – mondta Chrudinák Alajos. A Közel-Kelet két meghatározó országa egykoron Irak és Szíria voltak. Megjelentek azonban olyan politikai érdekek a térségben, amelyek e két ország befolyásának csökkentését célozzák. Ezért indult háború Irak ellen, és ezért pénzelték korábban a nyugati országok az Iszlám Államot, amely végül a nyugati világ ellen fordult.

Chrudinák Alajos az Iszlám Állam térhódításáról

Az Iszlám Állam tevékenységében a korábban Európában is bevett módszereket alkalmaz, mint a máglyahalál, a templom- és szoborrombolások. Chrudinák Alajos szerint az Iszlám Állam tevékenysége jól mutatja, hogy alapvetően az emberiséggel, a társadalommal van a probléma; az emberek elidegenedtek egymástól. A társadalomnak rendbe kell jönnie, különben az Iszlám Államhoz hasonló rettenetes akciókra kerül sor a világban.

Félő, hogy az iszlám szélsőségesség terjedésével tovább terjed a nyugati világban az iszlamofóbia, az iszlámellenesség is, és erre a szélsőségességre hivatkozással ismét háborút lehet majd indítani a Közel-Keleten.

Chrudinák Alajos kitért az Oroszország és Ukrajna között kialakult válságra is. Meglátása szerint nem lesz atomháború, viszont elhúzódó konfliktusra lehet számítani a nyugati világ és Oroszország között Ukrajna területén.

Varga Zoltán

További fotók ide kattintva megtekinthetők a Lakitelek Népfőiskola képtárában


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép